Trimite referat

Stiati ca ...

Un fulg de nea ajunge de la cer la pamant in 3 ore.

› vrei mai mult

Horoscopul zilei

Berbec
(21 Martie - 20 Aprilie)


In aceasta zi o sa descoperi ca faci anumite lucruri gresite in grupul tau de prieteni. Daca situatia devine tensionata, nu strica sa iti ceri scuze si sa fii mai atent/a pe viitor.

› vrei zodia ta
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.DACIA ROMANA

Materie: Istorie
Accesari: 23.166
Download-uri: 3.471
Nota: 8.35 (4941 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - DACIA ROMANA
Publicitate:

Trimis de Anonim
din 22 Martie 2005

Dacia - Provincie romanaIn anul 106 dp. Hr, dupa infrangerea si moartea lui Decebal, Dacia a fost transformata in provincie imperiala romana.

Cloaca MassimaCapitala provinciei a fost stabilita la Sarmizegetusa, care a primit, in cinstea imparatului cuceritor (Traian), numele de Ulpia Traiana. Acesta, a pus de altfel, sa fie ridicata la Roma, ca semn al marii victorii obtinute, Columna Traiana.Provincia, aflata sub supravegherea imparatului, era condusa de un reprezentant al acestuia, care isi avea resedinta in capitala. Guvernatorul era si comandantul unei armate puternice (50 000 de soldati), care trebuia sa mentina ordinea in provincie.Organizarea administrativa

Traian a stabilit ca Dacia sa fie o singura provincie. Pentru a o apara de atacurile barbarilor, romanii au consrtuit caste, valuri de pamant si santuri de aparare. Ulterior, imparatul Hadrian a impartit provincia in doua: Dacia Superior In nord si Dacia Inferior in sud. A urmat apoi o organizare in trei, pentru o mai buna administrare. Astfel ca, Dobrogea facea parte din provincia Moesica. Moldova si o parte din Muntenia nu fusesera cucerite.Dacia a devenit in scurta vreme o provincie foarte prospera, astfel ca ea a fost numita Dacia Felix (Dacia cea fericita).Granele erau expotate prin orasele de la Marea Neagra, se cultiva, de asemenea, si vita de vie.Statul era propietarul minelor, extrgerea aurului din muntii Apuseni aducand Romei profituri uriase. Viata locuitorilor se desfasura in mare parte in sate, dar romanii au dezvoltat vechile orase si au construit multe orase noi, care erau colonii si municipii. Apulum (Alba lulia) era orasul cel mai populat si cu cea mai mare importanta economica.Piata Argentina

Romanizarea Daciei

Ca si in alte provincii cucerite, romanii au adus in Dacia un numar foarte mare de colonisti: agricultori, mestesugari, veterani, negustori. Toti acestia au populat orasele si satele, au construit drumuri, apeducte, terme (bai), amfiteatre si scoli. Prin intermediul lor cultura si civilizatia romana au patruns masiv in Dacia.La fel ca in multe tinuturi cucerite de romani, romanizarea, adica atragerea populatiei bastinase spre lumea romana (prin limba, cultura materiala si spirituala, inrudiri) a fost foarte puternica.SFARSIT.

...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - DACIA ROMANA
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!