Trimite referat

Stiati ca ...

O zi pe planeta Venus dureaza cat 243 de zile pe Terra.

› vrei mai mult

Horoscopul zilei

Balanta
(22 Septembrie - 22 Octombrie)


Echilibrul emotional va fi puternic zdruncinat astazi cand vei fi pus/a in fata unei nedreptati evidente. Chiar daca ai slabe sanse sa iti revii din aceasta situatie, tot trebuie sa incerci! Nu te lasa dominat de emotii!

› vrei zodia ta
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Costuri, productivitate, pret

Materie: Economie
Accesari: 18.552
Download-uri: 4.794
Nota: 5.76 (2900 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Costuri, productivitate, pret
Publicitate:

Trimis de Vulpitza67
din 14 Aprilie 2010

Costurile, productivitatea si pretul sunt concepte care se afla in stransa corelatie, unul neputand exista fara actiunea celorlalte doua.

Activitatea economica presupune un consum de factori de productie, in urma caruia se realizeaza produse, indiferent ca aceste se exprima in bunuri sau in servicii.

Unitatea economica isi stabileste tipul de produse pe care intentioneaza sa le produca si cantitatea lor. Totodata, evalueaza modul de combinare a factorilor de productie si se orienteaza catre categoria de clienti careia se adreseaza produsul sau. In functie de toate aceste aspecte, se stabileste volumul de activitate al firmei si, implicit, cheltuielile de factori de productie. Aceste cheltuieli sunt evaluate in expresie baneasca si se vor regasi intotdeauna in rezultatul obtinut, respectiv in pretul produsului. O importanta majora in evaluarea costurilor si respectiv a pretului de vanzare, o are productivitatea, componenta de baza in desfasurarea activitatii firmei, fara de care aceasta nu poate obtine profit.

COSTURILECostul reprezinta factorul fundamental al succesului firmei. El reflecta, in expresie baneasca, consumul de factori de productie in cadrul firmei, in vederea obtinerii unei anumite cantitati de bunuri si servicii.

Sistemul factorilor de productie, respectiv productia, reprezinta activitatea depusa cu scopul de a transforma resursele disponibile din societate, urmarind crearea de bunuri si servicii menite a intra in consum. Factorii de productie reprezinta totalitatea elementelor care participa, intr-un fel sau altul, la producerea de bunurii si servicii.

Cei trei factori de productie traditionali sunt : capitalul, munca si natura. In afara de acestia insa, au aparut o serie de neofactori, provenind din dezvoltarea tehnicii, tehnologiei si a comunicatiilor.

1. CAPITALUL, ca factor de productie, este definit prin totalitatea bunurilor economice, produse eterogene si reproductibile utilizate in productie si /sau distributia si comercializarea de bunuri si servicii. Cu alte cuvinte, capitalul este constituit din stocul de active fizice.

Bunurile capital sunt considerate ca fiind acele bunuri care nu sunt produse pentru a satisface nevoile directe de consum ale oamenilor, ci pentru a fi folosite in productie ; din acest motiv, elementele care formeaza capitalul sunt denumite capital tehnic.

Capitalul fix este acea parte a capitalului real, tehnic format din bunuri de lunga durata (cladiri, masini) care participa la mai multe cicluri de productie consumandu-se treptat si inlocuindu-se dupa mai multi ani de utilizare. Capitalul fix se regaseste in cost prin intermediul amortizarii, care poate fi fizica sau morala.

Uzura fizica consta in pierderea treptata a capacitatii de functionare a capitalului fix datorita folosirii lui in procesul de productie sau datorita actiunii distructive a agentilor naturali.

Uzura morala reprezinta deprecierea capitalului fix inainte de a ajunge la limita maxima a utilizarii capacitatii productive datorita efectului introducerii continue a progresului tehnic.

Capitalul circulant este reprezentat de stocurile de materii prime, materiale, combustibili, semifabricante etc, de care dispun agentii economici.

Procesul de formare a capitalului se realizeaza avand ca sursa investitiile. Acestea reprezinta cheltuielile pe care le fac agentii economici pentru dezvoltarea capacitatiilor de productie, pentru refacerea si ameliorarea acestora, precum si pentru cresterea stocului de capital.

Intreprinzatorul dispune de abilitati care ii permit organizarea si desfasurarea unor activitati economice profitabile.

2. MUNCA, privita ca factor de productie, este reprezentata de totalitatea resurselor umane (fizice si intelectuale) care sunt efectiv antrenate in activitatea economica.

Latura calitativa a muncii este pusa in valoare de nivelul de pregatire profesionala si de volumul cunostintelor generale, tehnico-stiintifice.

Durata muncii exprimata prin numarul saptamanal de ore de munca, iar calitatea muncii este conditia fundamentala a ridicarii eficientei muncii (direct sau indirect). Din acest motiv trebuie urmarite urmatoarele aspecte :

- cresterea nivelului general de educatie si de pregatire profesionala a resurselor de munca ;

- promovarea unui sistem eficient de motivare a oamenilor ;

- asigurarea unui nivel ridicat de sanatate a salariatilor ;

- asigurarea unei calitati ridicate pentru ceilalti factori de productie.

Munca se regaseste in costuri sub forma salariului, respectiv prin suma de bani platita salariatului care utilizeaza capitalul fix, si care actioneaza asupra capitalului circulant, mai exact asupra materiilor prime, in vederea transformarii lor in produse.

3. NATURA - Factorul natura (pamant) reprezinta totalitatea resurselor naturale (suprafetele agricole, padurile, apele,aerul, resursele productive) pe care oamenii le pot utiliza, adopta si transforma conform intereselor lor...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Costuri, productivitate, pret
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate