Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.
Subiectul referatului:

La ce materie iti trebuie:

Ce trebuie sa contina referatul:

Adresa ta de email:

Codul din imagine:


Cere un referat si te anuntam cand il avem!

Trimite referat

Stiati ca ...

In anii 2000 era o medie de 12 nou-nascuti dati din greseala altor parinti... zilnic!

› vrei mai mult

Horoscopul zilei

Scorpion
(23 Octombrie - 21 Noiembrie)


Atmosfera in grupul tau de prieteni e mai relaxanta ca niciodata, iar pe tine nu poate decat sa te bucure aceasta situatie.

› vrei zodia ta

Cele mai cautate referate:

Cauta un referat:

Cauta referate cu subiectul care-ti trebuie si foloseste-le ca sursa de inspiratie pentru a capata cunostinte noi. Daca nu ai gasit niciun referat care sa te ajute poti sa-l ceri si te vom anunta cand il avem.Costache Negruzzi - Sobieski si romanii - caracterizarea personajelor

Materie: Romana
Accesari: 169.752
Download-uri: 23.622
Nota: 6.88 (18357 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9

Trimis de fatuca
din 08 Septembrie 2004

I. PLAIESII sunt personajul principal al nuvelei istorice, ei devin un adevarat simbol al vitejiei romanilor.Plaiesii, apar ca un personaj colectiv insumand trasaturile morale ale poporului nostru .De aceea, cei nouasprezece plaiesi nu sunt individualizati prin nume proprii.Cele cateva amanunte legate de varsta sau de indatoririle avute, reusesc sa diferentieze cateva profiluri, dintre care acela al batranului plaies.Scriitorul nu ii caracterizeaza direct. Faptele, atitudinea si cuvintele lor pun in lumina trasaturile lor morale.Plaiesii se cracterizeaza in primul rand prin firescul comportarii lor, al felului de a vorbi.La fel de firesc si de constient, isi asuma si sacrificiul, fiind amenintati de un puternic simt al datoriei.Demnitatea, spiritul de sacrificiu, taria de caracter, curajul si vitejia, starnesc pana si admiratia dusmanului care este nevoit sa le recunoasca.Din randul lor se desprinde batranul plaies.El este conducatorul plaIesilor si se bucura de autoritate in randul acestora, caci toti asculta de el, ducandu-i la indeplinire toate ordinele.Insufletit de spiritual datoriei, gata de sacrificiu pentru binele tarii, el dispretuieste lasitatea si deaceea il infrunta cu asprime pe tanarul, ce se teme de numarul mare al lesilor.Batranul il primeste pe solul regal cu ospitalitate si il asculta cu bunavointa, dar refuza demn si categoric inchinarea cetatii.Modest si chibzuit, ii propune regelui alternative pacii.Demn, ramane batranul si in momentul capitularii, caci inchina cetetea, cu conditia de a fi lasati liberi.II. REGELE SOBIESKIInsusirea fundamentala a regeleui polon ste trufia. Orgolios peste masura, nu accepta postura de invins si de aceea ia cu usurinta hotarari negandite.Orgoliul regelui este sugerat si indirect prin felul in care solul se adreseaza plaiesilor in numele lui, neuitand nici titlurile, nici amenintarile.Lipsit de stapanire si impulsive, se pripeste din nou, cand ia hotararea de a-i spanzura pe plaiesi.Chiar atunci, cand trebuie sa recunoasca vitejia plaiesilor, formularea nu evidentiaza admiratia, ci incercarea de a-si salva orgoliul ranit:-Ati avut cinstea a va impotrivi cinci zile, regelui de Polonia .Desi prezentat sumar, Sobieski este o personalitate complexa, evoluand de la un orgoliu nemarginit la un oarecare echiluibru. reuseste sa-si salveze demnitatea, dand ascultare sfatului intelept a lui Iablonovski.SFARSIT....

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Costache Negruzzi - Sobieski si romanii - caracterizarea personajelor
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!