Trimite referat

Stiati ca ...

Regele Henric de Navarra a trebuit sa se dezica de credinta protestanta atunci cand a urcat pe tronul francez. Cu acea ocazie a rostit celebrele cuvinte : "Parisul merita o liturghie".

› vrei mai mult

Horoscopul zilei

Scorpion
(23 Octombrie - 21 Noiembrie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Columna lui Traian

Materie: Istorie
Accesari: 10.459
Download-uri: 1.170
Nota: 5.73 (1396 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Columna lui Traian
Publicitate:

Trimis de Anucia
din 08 Martie 2005

Columna lui Traian este unul dintre cele mai vestite monumente ale Romei, Construita din ordinul imparatului Traian pentru a comemora victoria in campania sa de cucerire a Daciei, a fost inaugurata la 12 mai in anul 113. Pentru romani, Coloana are o semnificatie speciala: ea ilustreaza evenimentele istorice care au dus la formarea poporului roman: cele doua razboaie ale dacilor cu romanii din 101-102 si 105-106 care au dus la cucerirea Daciei de catre armata romana condusa de Traian, transformarea ei intr-o provincie romana si inceputul procesului de romanizare. Columna lui Traian este ''certificatul de nastere al poporului roman''.

Test la istorie despre imparatul Traian 

Columna face parte dintr-un ansamblu imperial, Forum Ulpium - Forumul lui Traian (la nord de Forumul roman) si un cadou al lui Traian facut Romei.Mai multe ansambluri anterioare din Roma, (ca Forumul Roman, cel al lui Iulius Cezar, al lui Augustus, Vespasian si Nerva) ocupasera intreaga suprafata plata disponibila intre cele sapte coline ale Romei.

Pentru a face loc unui nou ansamblu, un deal a fost complet inlaturat, nivelandu-se solul intre Capitoliu si Quirinal. Pe acest teren au fost inaltate doua cladiri semicirculare (numite exedra), o bazilica, doua biblioteci - una pentru volume latine si alta pentru volume grecesti, un arc de triumf, toate proiectate de faimosul arhitect Apollodor din Damasc.

Coloana a fost realizata din marmura alba de Carrara (18 blocuri masive, cantarind 40 de tone) si pozitionata intre cele doua mari biblioteci. A fost initial un monument topografic, inaltimea ei de aproape 40 de metri marcand inaltimea dealului care a fost dislocat, asa cum se poate citi pe o inscriptie: "ca sa arate inaltimea acestui deal si loc dinaintea construirii acestor marete monumente" - "ad declarandum quantae altitudinis mons et locus tantis operibus sit egestus".

Coloana cu un diametru de 4 m este impodobita cu un cu un sir continuu de sculpturi - un basorelief in forma de spirala ce cuprinde 155 scene, cu 2500 figuri, care evoca scene din razboaiele daco-romane, intre care si moartea viteazului rege Decebal, fiind unul din documentele cele mai pretioase din intreaga antichitate latina. In soclul coloanei a fost depusa in anul 117 urna cu cenusa imparatului Traian, azi disparuta, ca si statuia lui Traian din varful Columnei, inlocuita astazi cu o statuie a Sfantului Petru.

Basorelieful prezinta scene de lupta din campaniile lui Traian impotriva dacilor din 101-102 (in partea de sus a columnei) si 105-106 (in partea de jos). Soldatii romani si daci sunt prezentati in timpul bataliei sau in timpul pregatirilor de lupta. Traian apare de 59 de ori in basorelief.

Pe Columna lui Traian, sculptorii au redat in cele mai mici amanunte scene realiste din lumea Traco-dacica, fiind atat de veridice incat si cele mai neinsemnate detalii vestimentare evoca dimensiunile sociale si geografice ale spatiului carpato-dunarean. Este de remarcat faptul ca in scena, in care Dacii negociaza pacea cu imparatul nu exista un interpret. Dialogul are loc direct, ceea ce dovedeste ca cele doua popoare - trac si roman - vorbeau limbi asemanatoare.

Academicianul Louis Armand, vorbind despre miracolul romanesc al pastrarii limbii latine, spune ca numarul redus de cuvinte cu caracteristice dacice se datoreaza faptului ca Traco-Dacii vorbeau o limba preromanica. Anticii cuprindeau sub numele generic de Traci o mare grupare de triburi inrudite pe plan social, etnic, prin forme de viata economica, politica, culturala si spirituala asemanatoare. La un moment dat, Tracia se confunda cu Europa insasi (si din acest mare trup se desprinde poporul Dacic ce cuprindea teritoriul tarii noastre si chiar mai mult).

Pe cuprinsul Peninsulei Balcanice, populatia traca vorbea aceeasi limba, cu variatii dialectice inerente, care puteau fi intelese de toti Tracii din spatiul sud-dunarean.Privind columna, vedem obiceiuri care au ramas in traditia poporului nostru pana astazi : constructia caselor de la munte, portul nostru popular - care este acelasi astazi ca si cel daltuit in piatra, pe columna -. Cand Badea Cartan, cioban din Cartisoara, dupa o lunga calatorie pe jos, din satul sau pana la Roma, ajunge sa-si vada visul - "Columna lui Traian" -, depune la baza ei o traista cu pamant si un saculet cu graul Daciei, apoi se culca si doarme la umbra Columnei. A doua zi, (Martie 1896), ziarele din Roma publica uimite, la vederea romanului ardelean: "Un Dac a coborat de pe columna". Chipul si portul sau neobisnuit pentru ei, dar semanand aidoma cu Dacii de pe basoreliefuri i-au uimit peste masura pe cetatenii Romei.

Coloana a fost sursa de inspiratie pentru multe alte monumente. Inca din secolul 16 au fost realizate numeroase copii, dintre care unele s-au pierdut, dar altele se afla la Muzeul National din Stockholm, la Muzeul National de Antichitati Saint-Germain-en-Laye (copie comandata de Napoleon al III-lea pe la 1860, dupa ce Napoleon Bonaparte a esuat in planul sau de a aduce intreaga Columna la Paris), Muzeul Civilizatiei Romane din Roma.

In 1939, Statul Roman a comandat o replica a Columnei unor mesteri de la Vatican, replica ce a fost terminata in 1940 (replica bazei Columnei a fost terminata in 1943), dar din cauza razboiului a ajuns in tara abia in 1967 si se afla la Muzeul National de Istorie al Romaniei. Aceasta copie este realizata din ciment alb amestecat cu praf de marmura, ceea ce o face sa arate aproape ca originalul. Fiecare bucata este asezata pe un piedestal, ceea ce permite dispunerea pe orizontala, dar nu permite asamblarea pentru a reconstitui originalul. Este singurul loc in lume unde, la o lungime de brat, se pot admira scenele din uriasul basorelief in spirala de pe Columna lui Traian.

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Columna lui Traian
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!