Trimite referat

Stiati ca ...

Pisica are peste 100 de corzi vocale.

› vrei mai mult

Horoscopul zilei

Leu
(23 Iulie - 22 August)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Clorura de sodiu [NaCl]

Materie: Chimie
Accesari: 105.235
Download-uri: 17.549
Nota: 7.36 (5193 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Clorura de sodiu [NaCl]
Publicitate:

Trimis de Radu Bogdan Cristian
din 06 Mai 2004

1)CLORURA DE SODIU [NaCl] este indispensabila vietii oamenilor si animalelor. Participand la formarea unor sucuri digestive, NaCl este introdusa zilnic in organism sub forma de sare de bucatarie. Solutia de clorura de sodiu cu concentratia de 0,9%, avand aceeasi concentratie cu plasma sangvina, se foloseste in medicina ca ser fiziologic. Actiunea antiseptica a clorurii de sodiu si-a gasit aplicatie la conservarea alimentelor si pieilor.

*

In industrie, clorura de sodiu este considerata cea mai importanta materie prima anorganica. Constituie substanta de baza a unei ramuri industriale, care o prelucreaza pentru obtinerea sodiului, clorului, acidului clorhidric, hidroxidului de sodiu, carbonatului de sodiu etc. In acelasi timp NaCl este utilizata si in industria lacurilor, vopselelor, hartiei, maselor plastice, textila si altele.Tara noastra, dispunand de mari zacaminte de sare la Slanic Prahova, Ocnele Mari, Ocna Dejului, Ocna Muresului, Praid, Tg. Ocna etc. a creat o puternica industrie clorosodica. Cele mai importante uzine clorosodice se gasesc la Govora, Borzesti, Turda si Ocna Muresului.In industria metalurgica este folosita ca reductor, iar in electronica se foloseste la fabricarea lampilor cu vapori de sodiu. De asemenea, NaCl este utilizata si in industria chimica organica si in industria farmaceutica.2)HIDROXIDUL DE SODIU [NaOH] este cunoscut si sub numele de soda caustica. Fiind o baza a metalului alcalin este folosit frecvent ca reactiv in laboratoare. Este folosit la fluidizarea argilelor refractare si contribuie la disocierea disilicatilor si trisilicatilor. In industrie, NaOH mai este utilizat la fabricarea sapunului din grasimi, la obtinerea fibrelor artificiale (de ex. matase artificiala), la mercerizarea bumbacului si la fabricarea sodei de rufe (Na2CO3). De asemanea, NaOH este utilizat la obtinerea celulozei din lemn, la rafinarea produselor petroliere, la regenerarea cauciucului si la fabricarea fenolului si produselor de inalbire.3)ACIDUL CLORHIDRIC [HCl] este cunoscut si sub numele de spirt de sare, acid muratic sau apa tare. Se gaseste in stare libera (doar in cantitati foarte mici) in emanatiile vulcanice si in sucul gastric (care contine 0,3% HCl). In cazul in care concentratia acidului clorhidric depaseste aceasta valoare, se produce hiperaciditatea care se neutralizeaza cu bicarbonatul de sodiu (NaHCO3): HCl + NaHCO3 ? NaCl + CO2 +H2O.HCl este un gaz incolor, cu miros intepator. Densitatea sa este mai mare decat cea a aerului. Este foarte solubil in apa, iar in aer fumega. Se foloseste la obtinerea in laborator a hidrogenului, clorului, a clorurilor si a altor acizi mai slabi. Se foloseste ca agent de recunoastere a carbonatilor dupa dioxidul de carbon care se degaja in urma reactiilor: acid + carbonat ? sare + CO2 + H2O.De asemenea este folosit si la fabricarea maselor plastice, a firelor si fibrelor sintetice. Clorurile organice (de vinil, de etil) si produsii organici (difenil-amina, cauciucul sintetic si camforul) se obtin tot din acidul clorhidric.

In industriile colorantilor, medicamentelor, pielariei si textilelor, acidul clorhidric este un reactiv de neinlocuit.4)CLORUL [Cl2] a fost descoperit in 1774 de catre Karl Scheele care l-a considerat un compus. In 1810, Humphry Davy a demonstrat ca era un element si l-a numit "clor" din cauza culorii sale ( in lb. greaca chloros inseamna galben-verzui). Clorul este un gaz otravitor cu miros sufocant. Este de doua ori si jumatate mai dens decat aerul. La dizolvare, o parte din clor reactioneaza cu apa rezultand apa de clor care la lumina se descompune cu degajare de oxigen.Fiind toxic, clorul duce la inflamarea mucoaselor nazale, produce hemoragii si poate duce la sufocare. Antidotul in intoxicatiile cu clor este o substanta anticlor - triosulfatul de sodiu (Na2S2O3). Tot un bun antidot este si oxigenoterapia.

In timpul celui de-al doilea razboi mondial, clorul a fost folosit drept gaz otravitor, iar acum este folosit la fabricarea mai multor chimicale dar si ca dezinfectant pentru apa de baut.Multi solventi organici importanti pentru industrie sunt compusi ai clorului. Prezenta unui numar de atomi de clor in moleculele solvente, de exemplu cloroformul CHCl3, le permite sa dizolve o categorie de substante organice. Clorul este folosit ca materie prima pentru fabricarea maselor plastice, a insecticidelor si la extragerea titanului. De asemenea, clorul este utilizat la fabricarea pulberii de inalbit, a colorantilor si ca decolorant pentru textile. Este folosit si la obtinerea industriala a acidului clorhidric.In chimia organica, clorul se foloseste ca oxidant si la obtinerea compusilor de substitutie si de aditie.5)SODIUL (natriu) [Na] este un metal alcalin. Ca si nitratul (salpetru de Chile <NaNO3>), sodiul se gaseste in Chile si Peru. Este un component al multor silicati si este prezent in corpul animalelor si al plantelor. Sodiul a fost izolat pentru prima oara de catre Humphr...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Clorura de sodiu [NaCl]
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!