Trimite referat

Stiati ca ...

Rosiile sunt cele mai folosite alimente naturale din lume.

› vrei mai mult

Horoscopul zilei

Balanta
(22 Septembrie - 22 Octombrie)


Azi nu vei fi intr-o dispozitie prea buna, sanatatea iti joaca feste. Asa ca trebuie sa ai grija la alimentatie si la cum iti vei face programul azi.

› vrei zodia ta
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Chirita in provintie de Vasile Alexandri - rezumat

Materie: Romana
Accesari: 227.067
Download-uri: 36.647
Nota: 6.07 (4409 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Chirita in provintie de Vasile Alexandri - rezumat
Publicitate:

Trimis de Jeyome
din 12 Noiembrie 2007

Comedia este o specie a genului dramatic in versuri sau in proza care prezinta intamplari si personaje ce starnesc rasul si care are un final vesel.

Tema operei este critica institutiilor si moravurilor societatii feudale.

Subiectul este comic si critica arivismul micilor boieri rurali, care-si dau aere de nobili.

Chirita, comedie de moravuri surprinde modul de viata, moravurile unei epoci. Autorul apare in mod indirect in text prin intermediul actiunii si al personajelor. Chirita este structurata pe doua acte . Actul intai se prezinta personajele si Chirita se cearta cu taranii. Ea primeste un ravas d la Iasi prin care sotul ei o anunta ca a fost avansat in functia de ispravnic. Chirita incearca sa il logodeasca pe Gulita cu Luluta, tanara orafana ramasa la casa Chiritei, insa aceasta il iubeste pe Leonas, un prieten din copilarie. Leonas apare intr-un moment neplacut pentru Chirita, care il da afara de la mosia Barzoieni. Inainte de a pleca, acesta ii promite Chiritei ca se va intoarce si ii va face multe sotii.

Verifica-ti cunostintele in testul Chirita in provintie de Vasile Alecsandri! 

In actul doi Chirita, deoarece se plictisise in provintie hotaraste sa plece la Paris. In vederea plecarii, cucoana da o petrecere de ramas bun. Cu ocazia petrecerii urma sa il logodeasca pe Gulita cu Luluta, insa aceasta logotna nu a mai avut loc deoarece Leonas apare deghizat in actrita iar Luluta care se preface ca a innebunit cere sa fie logodita cu actrita in fata tuturor celor veniti la logodna lui Gulita. In urma acestui fapt Chirita si Barzoi sunt obligati sa accepte casatoria dintre cei doi, deoarece Leonas obtine functia de ispravnic.

Chirita e o cucoana cu teribile fandoseli cosmopolite, folosind un fals jargon frantuzit. Ea poate fi socotita ca o caricaturizare a tendintelor exagerat sau pretins inovatoare, asa cum ursuzul si greoiul Barzoi incarneaza conservatorismul in vechi tabieturi si vrajmas oricarei primeniri. Gulita, fiul Chiritei, este un baiat lipsit de minte si de educatie care vrea sa para foarte manierat si inteligent.

Comedia este realista prin spiritul critic, prin faptul ca eroii, conflictul, subiectul sunt luate din viata sociala. Chirita este tipul arivistului, Bârzoi este tipul ispravnicului abuziv, Leonas este tipul tânarului inteligent.

Comicul este mijlocul prin care autorul realizeaza critica aspectelor abordate. Opera aceasta este in primul rand o comedie de moravuri. Mijloacele de realizare a comicului sunt variate :

-comicul de limbaj; personajele vorbesc o franceza modernizata (Gulitza furculision, fripturision, trantition), utilizarea calcului lingvistic (Chirita "fleurs du coucou") , utilizarea unor neologisme cu forma gresita sau cu sens gresit (Chirita "nu sunt ipocondra");

-comicul de caracter; personajele sunt ridicule prin contrastul dintre esenta si aparenta (Chirita care se dadea o doamna cu idei noi, are inca obiceiuri orientale);

-comicul de nume; cele mai multe sunt diminutive ca Luluta, Gulita, Chirita ;

-comicul de moravuri; ipocrizia , incultura, snobismul, coruptia.

Formele comicului sunt umorul si ironia.

Ca moduri de expunere, autorul foloseste dialogul si monologul, iar caracterizarea personajelor se face in mod indirect, prin vorbele, faptele si gandurile lor, ori direct de catre alte personaje.

O alta modalitate o constituie indicatiile scenice prin care autorul isi "misca" personajele, le da viata, folosind comicul ca principal mijloc artistic.

Opera "Chirita in provintie" se incadreaza in specia comediei, deoarce autorul satirizeaza cu sarcasm intamplari, aspecte sociale cu ajutorul personajelor ridicule, starnind rasul, cu scopul de a le indeparta.

Sfarsit.

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Chirita in provintie de Vasile Alexandri - rezumat
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!