Trimite referat

Stiati ca ...

Daca toata apa din atmosfera ar cadea in acelasi timp, ar acoperi suprafata Terrei cu 25 de mm de ploaie.

› vrei mai mult

Horoscopul zilei

Varsator
(20 Ianuarie - 18 Februarie)


Bucura-te de tot ce iti ofera natura chiar daca momentan pare ca nu esti intr-o dispozitie buna! Atunci cand vei reusi sa apreciezi chiar si cele mai banale lucruri, o sa realizezi ca viata nu e chiar asa de rea si ca totul depinde de noi si de felul cum percepem lucrurile.

› vrei zodia ta
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Calistrat Hogas

Materie: Romana
Accesari: 3.135
Download-uri: 594
Nota: 5.31 (672 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Calistrat Hogas
Publicitate:

Trimis de eu_cu_mine
din 17 Noiembrie 2004

1847-19 Aprilie 
În familia protopopului Gheorghe Dimitriu din Tecuci se naste cel dintâi baiat, Calistrat. Aceasta data este acceptata de catre cei mai multi istorici literari si probata documentar. Alti cercetatori ,pe baza unor acte privitoare la cariera didactica a lui Hogas sau a unor marturii ale rudelor scriitorului ,se opresc la anii 1848, 1849, si 1852,ca an al nasterii viitorului scriitor. Anul 1847 este indicat de catre cei mai multi exegeti ca data a nasterii lui Calistrat Hogas, desi ultimul sau biograf-Vladimir Streianu-conchide ca autorul Parintelui Ghermanuta a vazut lumina zilei in 1848.

Urmeaza primii ani de scoala ,mai intâi cu un calugar,apoi la "scoala publica" din Tecuci.În acest timp institutorul G.Nicoleanu îi schimba numele de familie din Dimitriu in Hogas(dupa numele bunicului).
Elevul "Calistrat Hogasiu" termina cursurile scolii primare din Tecuci,obtinând calificativul "eminent".

Este inscris ca "stipendist" la celebra Academie Mihaileana din Iasi,pentru continuarea studiilor,la recomandarea ispravnicului de Tecuci.

Calistrtat Hogas se releva ca un elev foarte bun ,reusind sa se distinga între colegi deosebit de merituosi, precum Alexandru Xenopol,Alexandru Lambrior,Vasile Conta,Gheorghe Panu.A audiat cururile unor mari dascali ,cei mai multi dintre profesori la cea dintâi universitate româneasca (Iasi)?Grigore Cobalcescu,Titu Maiorescu,V.A.Ureche,G.Mârzescu,Stefan Micle.

Viitorul calator prin muntii Neamtului se arata pasionat mai ales de studiul clasicilor greco-latini.

Absolvent al Academiei Mihailene,Calistrat Hogas cere la 28 septembrie sa fie înscris "ca bursier"la Facultatea de filozofie si litere din Iasi, "bransa literara" .Dovedeste aceeasi pasiune pentru clasici ,studiind asiduu pe Dante ,Tasso, Arioste, Rousseanu si Voltaire.

Ca student ,Calistrat Hogas solicita ,ca siA.D.Xenopol si Al.Lambrior,o bursa pentru studii în strainatate, care îi este refuzata deoarece nu era licentiat.

Dupa doi ani de studii universitare ,Hogas se prezinta împreuna cu colegii Alexandru Lambrior si C.Dimitrescu-Iasi ,la concursul organizat în luna septembrie la Iasi ,pentru ocuparea unor posturi la gimnaziile recent înfiintate.La 20 septembrie Hogas este numit profesor "de partea literara" la gimnaziul comunal din Piatra-Neamt,unde va preda pâna în 1878.

La 17 ianuarie tânarul profesor Hogas se casatoreste cu Elena Gheorghiu.

Calistrat Hogas debuteaza ,ca poet,în nr.5 al ziarului "social,economic, comercial, stiintific si literar" din Piatra-Neamt,Corespondenta provinciala ,cu poezia Legenda lacramioarei ,aflata sub vadita influenta a lui Vasile Alecsandri. În acelasi ziar publica si alte legende despre flori,reproduse în scurt timp în Ghimpele din Bucuresti.

Intrând în conflict cu autoritatile locale,Calistrat Hogas este înlaturat de la directia gimnaziului din Piatra-Neamt. 
Împreuna cu câtiva intelectuali ai orasului ,Hogas scoate la Piatra-Neamt ziarul Situatiunea,în care viitorul prozator publica articole de atitudine ,vizând coruptia morala si abuzurile autoritatilor.
Desfiintându-se gimnaziul din Piatra-Neamt l,Hogas cere transferarea la "gimnaziul real comunal" din Tecuci ,înfiintat în acest an,în cadrul caruia preda istoria si geografi.

Dupa doi ani de profesorat în orasul natal ,la începutul anului scolar 1880-1881 Hogas este mutat, la cerere, ca profesor de istorie la scoala normala "Vasile Lupu" din Iasi .În casa profesorului E.Gruber din strada Sararie cunoaste pe Nicolae Beldiceanu, Constantin Mille ,Artue Gorovei si Ion Creanga.

Reînfiintându-se în aprilie 1881 gimnaziul din Piatra-Neamt,Hogas fu numit director al sau,ca "mai apt si mai diligent" dintre profesori.

La 10 aprilie apare la Piatra-Neamt revista stiintifica si literara Asachi.De la 10 mai Hogas figureaza printre redactorii publicatiei.
Îl cunoaste pe I.L.Caragiale, revizor scolar al judetului Neamt(1881-1882),cu care leaga prietenie.

Adevaratul debut literar al scriitorului este marcat de publicarea în revista Asachi (nr .3,iulie )a unor unor fragmente din Amintiri din o calatorie (ultimul ,în nr.13,noiembrie 1884).
Desi gimnaziul din Piatra trece "sub egida statului",Hogas ,aflat permanent în conflict cu autoritatile ,este nevoit sa se transfere ,ca profesor si director , la gimnaziul din Alexandria (Teleorman).
În iulie se întoarce în Moldova, la Roman, ca director al gimnaziului .În calitate de director,a alcatuit primul anuar al gimnaziului "Roman Voda".

Raspunzând invitatiei lui A.D.Xenopol,Hogas trimite revistei iesene Arhiva textual Amintirilor din o calatorie,aparute initial în Asachi .Primele pagini apar în nr.5-6, 1893, iar ultimele în nr.11-12, 1901.
Preocupat mereu de pregatirea copiilor sai, Hogas se muta în octombrie la Iasi . Preda româna, latina si istoria la "Liceul internat", înfiintat în 1895. Participa la activitatea Societatiii universitare române din Iasi (în cadrul careia tine conferinta Câteva cuvinte asupra psihologiei si caracterului poporului român) si a societatii "Arhiva".

În fata unui public numeros si exigent,Hogas tine conferinta Petrecerile la tara.

Esre numit subdirector al "Liceului internat" din Iasi .Are drept colegi de profesorat pe G.Ibraileanu,V.Bogrea, Axinte Frunza, Ioan Paul, Mihai Carp. Între elevii sai, viitoare personalitati ale stiintei si culturii românesti:M.Ciuica, N.Lupu, I.I.Mironescu, Iorgu Iordan, D.Gusti, Mihai Ralea, Cezar Petrescu, Inel Teodoreanu, Victor Ion Popa, Demostene Botez, M.Sevastos.

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Calistrat Hogas
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate