Trimite referat

Stiati ca ...

Albina e unica insecta domesticita de om.

› vrei mai mult

Horoscopul zilei

Scorpion
(23 Octombrie - 21 Noiembrie)


Este o zi buna pentru a incepe activitati noi, mai ales cu prietenii. Capacitatea de comunicare este excelenta si te va ajuta sa legi cu usurinta noi prietenii. Totusi, e bine sa nu iei decizii importante de unul singur.

› vrei zodia ta
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Caldura

Materie: Fizica
Accesari: 24.322
Download-uri: 2.640
Nota: 6.63 (1809 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Caldura
Publicitate:

Trimis de aurel
din 27 Martie 2006

I.PROCESUL TERMIC este trecerea unui sistem dintr-o stare termica in alta stare termica.Marimea ce masoara procesul termic se numeste caldura si se noteaza cu Q.

<Q>SI=J.

Coeficienti calorici sunt factorii de care depinde caldura.

Acestia sunt

-a)caldura specifica

-b)capacitatea caloricaa)Caldura specifica reprezinta cantitatea de caldura necesara unitatii de masa(kg.)dintr-un corp pentru a-si

modifica temperatura cu un grad.Caldura specifica se noteaza cu c.

c=Q/m T <c>SI=J/kgcCaldura specifica este

-sub presiune constanta-Cp

-sub volum constant-Cv

capa=4185J/kgKb)Capacitatea calorica reprezinta caldura necesara

unui corp pentru a-si modifica temperatura cu un grad si

se noteaza cu C.

C=Q/ T <C>SI=J/K sauJ/CCapacitatea calorica este o constanta care o gasim in tabele sau o calculam.Atat caldura specifica cat si capacitatea calorica sunt constante ce depind de natura materialului.II.PROPAGAREA CALDURII

Caldura se propaga prina)Conductie,adica propagarea caldurii din aproape in aproape,din molecula in molecula fara transport de substanta.Conductia este caracteristica corpurilor solide.Termoconductoarele sunt corpurile ce permit propagarea caldurii prin conductie(metalele).Termoizolatoarele sunt corpurile ce nu permit propagarea caldurin prin conductie(vidul,apa,aerul).b)Convectie ,adica propagarea caldurii prin curenti ,care pot fi ascendenti si descendenti.c)Radiatie termica, adica propagarea caldurii prin raze.

Prin radiatie se intelege propagarea calduri prin raze.

Radiatia termica se poate propaga prin vid.

Corpurile care nu permit propagarea calduri se numesc

termoizolante.Un sistem format din mai multi pereti termoizolanti

se numesc sistem adiabatic.Un sistem izolant adiabatic nu interactioneaza cu mediul inconjurator.Cel mai cunoscut sistem adiabatic se numeste termos,dar in laborator se foloseste calorimetrul.III.CALORIMETRIA se ocupa cu masurarea cantitatilor de caldura si a caldurilor specifice.

La baza calorimetriei stau principiile

a)principiul echilibrului termic

b)principiul schimbului de caldura

c)principiul transformarilor inverse

a)Principiul echilibrului termic

Doua corpuri cu temperaturi diferite ,daca sunt puse in contact intre ele are loc un transfer de caldura pana se stabileste echilibrul termic (pana la aceeasi temperatura).

b) Cantitatea de caldura cedata este egala cu cantitatea de caldura primita,daca ele se afla intr-o incinta adiabatic

(nu schimba caldura cu mediul inconjurator ).c)Principiul tranformarilor inverse

Cantitatea de caldura pe care o cedeaza un corp la trecerea din starea A in starea B este egala cu cea pe care o primeste cand revine din starea B in starea A.Aparatul utilizat pentru efectuarea masuratorilor de cantitati de caldura si de caldura specialese numeste calorimetru.Calorimetru este un vas metalic sau din sticla.Ecuatia caloricaeste Q=Q1+Q2

Caldura specifica a unui corp este

c=(m1c1+m2c2)(T-T1)/m(T2-T)Cantitatea de caldura

Cantitatea de caldura este energia transmisa sau primita de un corp in timpul schimbului de caldura , care este egala cu variatiaenergiei interne( variatia energiei mecanice a particulelor in miscare dezordonata)Energia interna este suma tuturor energiilor cinetice si potentiale,care caracterizeaza particulele componente

ale unui corp.Schimbul de caldura este procesul de variatie al energiei interne care are loc fara a se efectua un lucru mecanic.Cantitatea de caldura cedata /primita de un corp poate fi folosita pentru

-riducarea temperaturi corpului

-trecerea corpului dintr-o stare de agregare in alta

-efectuarea unui lucru mecanic de calduraCaldura sensibila este cantitatea de caldura folosita pentru a ridica temperatura corpului.Caldura latenta este cantitatea de caldura folosita pentru a schimba starea deagregare a unui corp.Din experimente se constata ca:

-in intrervale egale de timp temperatura variaza cu acelasi numar grade.

Cantitatea de caldura este direct proportionala cu variatia temperaturi corpului.

Q~ T

-daca se schimba masa corpului si se repeta experimenul seconstata ca in acelasi interval de timp cantitatea de caldura variaza proportional cu masa.

Q~m

-daca masele corpurilor de natura diferita raman aceleasi se constata ca in acelasi interval de timp variatia temperaturi difera la diferite substante.

Formula cantitati de caldura Q=mc TIn S.I. cantitatea de caldura se masoara in unitati de energie,deci Joule(J)....

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Caldura
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate