Trimite referat

Stiati ca ...

O minge de baseball are exact 108 cusaturi. O bila de cricket are intre 65-70 de cusaturi.

› vrei mai mult

Horoscopul zilei

Balanta
(22 Septembrie - 22 Octombrie)


Daca nu ai mai multa grija de sanatatea ta, s-ar putea ca problemele sa apara curand. Acorda mai multa atentie alimentatiei si nu uita sa faci sport! Nu mai lasa pe maine ce poti face azi!

› vrei zodia ta
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Biomasa - o sursa de energie regenerabila aflata la rascruce

Materie: Biologie
Accesari: 10.495
Download-uri: 1.829
Nota: 5.55 (2914 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Biomasa - o sursa de energie regenerabila aflata la rascruce
Publicitate:

Trimis de Catalina
din 05 Martie 2010

Folosita atat pentru obtinerea de curent electric, cat si a agentului termic pentru locuinte, energia extrasa din biomasa ridica, mai nou, probleme de etica, intrucat in multe zone ale lumii e nevoie mai degraba de hrana, decat de combustibili.

Desi folosirea biomasei in scopuri energetice este una dintre cerintele Uniunii Europene, exista voci care sustin ca folosirea acestei resurse necesita precizari si reconsiderari. Motivele scepticilor sunt doua: poluarea si lipsa de hrana. Chinezii au anuntat deja ca renunta la proiectul de a produce etanol pentru automobile din porumb, intrucat – din cauza secetei – anul acesta e nevoie de toata productia de cereale pentru hrana animalelor si a oamenilor. Biomasa este ansamblul materiilor organice nonfosile, in care se inscriu: lemnul, pleava, uleiurile si deseurile vegetale din sectorul forestier, agricol si industrial, dar si cerealele si fructele, din care se poate face etanol. La fel ca si energiile obtinute din combustibilii fosili, energia produsa din biomasa provine din energia solara inmagazinata in plante, prin procesul de fotosinteza.

Principala diferenta dintre cele doua forme de energie este urmatoarea: combustibilii fosili nu pot fi transformati in energie utilizabila decat dupa mii de ani, in timp ce energia biomasei este regenerabila, putand fi folosita an de an.

Lemnul,inaintea carbunelui

In ultimele cateva sute de ani, omul a exploatat biomasa mai ales sub forma de carbune. Acest combustibil fosil a rezultat in urma unor transformari chimice indelungate. Combustibilii fosili sunt constituiti din aceleasi elemente chimice (hidrogen si carbon) ca si biomasa proaspata. Cu toate acestea, ei nu sunt considerati surse de energie regenerabila din cauza timpului indelungat de care au nevoie pentru a se forma. In aceeasi situatie se afla si gazele naturale si petrolul.

Azi, omenirea e obligata sa revina la folosirea energiilor regenerabile. Dupa energia solara, biomasa a fost folosita in scopuri energetice inca de cand a fost descoperit focul, pentru ca primii oameni s-au incalzit arzand lemne si abia mai tarziu au descoperit carbunii si petrolul.

Si deseurile contin energie

Deseurile alimentare si cele industriale, apele uzate si deseurile menajere sunt surse specifice de biomasa. Aceasta se prezinta sub forma solida, lichida sau gazoasa si poate avea nenumarate aplicatii. La ora actuala, energia biomasei provine in cea mai mare parte din elemente solide, precum aschiile de lemn, rumegusul, unele deseuri menajere, dar si din elemente lichide, intre care se numara in primul rand detergentii proveniti din coacerea lemnului in industria papetariei.

Biomasa prezinta multe avantaje ca sursa de energie. Ea poate fi folosita atat pentru producerea de electricitate, cat si pentru obtinerea de energie termica. Dar aici intervine problema poluarii. Ultimele studii arata ca arderea deseurilor produce mult prea mult dioxid de carbon si, prin urmare, ce se economiseste pe o parte se pierde pe alta.

Etanol si biogaz din deseuri

Astazi, cercetarile se concentreaza pe conversia biomasei in alcool, care ar putea servi drept carburant pentru suplimentarea si chiar inlocuirea benzinei si a motorinei. Alte forme lichide de energie obtinute din biomasa ar fi uleiurile vegetale. Metanolul produs prin distilarea lemnului si a deseurilor forestiere este considerat un carburant alternativ pentru transport si industrie, la preturi care ar putea concura cu cele ale combustibililor obtinuti din bitum si din lichefierea carbonului.

Etanolul ar fi un combustibil mai ieftin, dar problema mare este ca utilizeaza resurse alimentare, cum sunt porumbul sau graul. Daca insa etanolul s-ar obtine exclusiv din deseuri alimentare sau agricole, desi costurile sale de productie ar fi mai mari, efortul s-ar justifica pentru ca se recicleaza deseurile. La alcooli se adauga si biogazul, respectiv forma gazoasa a biomasei. Acest gaz cu o putere calorica destul de slaba, continand in principal metan, se obtine din materii organice, precum apele uzate sau balegarul.

Lemnul este principala sursa bio

Exista o larga varietate de surse de biomasa, printre care se numara copacii cu viteza mare de dezvoltare (plopul, salcia, eucaliptul), trestia de zahar, rapita, plantele erbacee cu rapiditate de crestere si diverse reziduuri cum sunt lemnul provenit din toaletarea copacilor si din constructii, paiele si tulpinele cerealelor, deseurile rezultate dupa prelucrarea lemnului, deseurile de hartie si uleiurile vegetale uzate. Principala resursa de biomasa o reprezinta insa lemnul.

Energia asociata biomasei forestiere ar putea sa fie foarte profitabila noilor industrii, pentru ca toata materia celulozica abandonata astazi (crengi, scoarta de copac, trunchiuri, busteni) va fi transformata in produse energetice. Utilizarea biomasei forestiere in scopuri energetice duce la producerea de combustibili solizi sau lichizi care ar putea inlocui o buna parte din consumul actual de petro...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Biomasa - o sursa de energie regenerabila aflata la rascruce
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!