Trimite referat

Stiati ca ...

Pisicile pasesc mai intai cu ambele picioare stangi, apoi cu cele drepte. Singurele animale care fac la fel sunt camila si girafa.

› vrei mai mult

Horoscopul zilei

Capricorn
(21 Decembrie - 19 Ianuarie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Barbu Stefanescu Delavrancea - date biografice

Materie: Romana
Accesari: 29.353
Download-uri: 2.156
Nota: 7.64 (3866 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Barbu Stefanescu Delavrancea - date biografice
Publicitate:

Trimis de aurel
din 27 Martie 2006

Asculta sau citeste una din povestile lui Barbu Stefanescu Delavrancea: NeghinitaPalatul de clestarBunicul sau Bunica!


1858, 11 aprilie
S-a nascut Barbu Stefanescu Delavrancea din parintii Stefan Tudor (Tudorica) Albu si "mama Iana", in satul Delea Noua, din apropierea capitalei, devenit cu timpul o mahala a Bucurestiului.
1866-1869
Dupa ce ia primele lectii de scris si citit de la dascalul Ion Pestreanu, Barbu Stefanescu urmeaza cursurile primare la Scoala sucursala de baieti nr. 4 (astazi Scoala, "Barbu Stefanescu Delavrancea") primele doua clase si la Scoala domneasca ultimile doua clase.
1869-1877
Barbu Stefanescu este elev la liceele "Gh. Lazar", prima clasa, si "Sf. Sava" celelalte sapte clase.
1877
debutul in literatura al lui Barbu Stefanescu, elev in ultima clasa de liceu.
1878
Barbu Stefanescu se inscrie la Facultatea de Drept din Bucuresti. Tot in acest an debuteaza cu volumul de poezii intitulat Poiana lunga, semnat Barbu. Incepe sa tina prelegeri de literatura si filosofie la pensionul particular condus de Elena Miller - Verghy.
1880-1882
Barbu Stefanescu publica in ziarul "Romania Libera" mai multe foiletoane semnate cu pseudonimul Argus.
1882
Barbu Stefanescu obtine diploma de licenta in drept cu teza "Pedeapsa, natura si insusirile ei". Tot in acest an pleaca la specializare la Paris.
1883
Barbu Stefanescu debuteaza ca nuvelist sub influenta lui Emil Zola, cu Sultanica, in "Romania Libera".
1884
Din acest an Barbu Stefanescu va publica principalele sale opere cu pseudonimul Delavrancea, ca un omagiu adus inaintasilor sai vranceni. Reintors de la studii din Franta, devine redactor la ziarele "Romania Libera" si "Epoca". Leaga o stransa prietenie cu Al. Vlahuta si I. L. Caragiale.
1885
Delavrancea publica volumul de nuvele Sultanica.
1887
Conduce pentru o scurta perioada revista "Lupta literara", in care publica prima varianta a nuvelei Hagi-Tudose. Tot in acest an Delavrancea publica volumul de nuvele Trubadurul.
1888
Delavrancea devine redactor la "Revista noua" condusa de B. P. Hasdeu si colaborator al ziarelor liberale "Democratia" si "Vointa nationala".
1889
Delavrancea incepe sa publice o serie de articole in care elogiaza picturile lui I. Andreescu si Nicolae Grigorescu.
1892-1893
Delavrancea publica volumul de nuvele Parazitii. Este numit suplinitor la Facultatea de Litere din Bucuresti, in locul lui V. A. Urechia, predand cursuri despre trasaturile specifice ale artei noastre populare. Tot in anul 1893 ii apare volumul de povestiri Intre vis si viata. Incepe colaborarea la revista condusa de C. D. Gherea, "Literatura si stiinta".
1899
Delavrancea este numit primar al capitalei.
1909
Are loc premiera piesei Apus de soare. Tot in acelasi an, spre sfarsit, va avea loc premiera celei de a doua piese din Triologia Moldovei: Viforul.
1910
Are loc premiera celei de a treia piese din Trilogia Moldovei: Luceafarul. Delavrancea este numit ministru al Lucrarilor publice.
1911
Are loc premiera piesei Irinel.
1912
Delavrancea este ales membru al Academiei Romane. Cu acest prilej rosteste discursul "Din estetica poeziei populare". Tot in acest an are loc premiera piesei Hagi-Tudose.
1914-1916
Delavrancea sustine mai multe discursuri patriotice, indeosebi pe tema unitatii nationale, pronuntandu-se insistent pentru intrarea Romaniei in razboi in vederea desavarsirii Marii Uniri.
1918, 29 aprilie
Scriitorul moare la Iasi si este inmormantat la Cimitirul "Eternitatea".

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Barbu Stefanescu Delavrancea - date biografice
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!