Trimite referat

Stiati ca ...

Bullyingul reprezinta actiunea sau seria de actiuni fizice, verbale, relationale si/sau cibernetice care sunt facute cu intentia de a crea un dezechilibru de putere si care au ca efect atingerea demnitatii sau crearea unei atmosfere de intimidare impotriva unei persoane sau grup de persoane care pot fi incadrate in definitia data unui grup care insumeaza elemente de discriminare si excludere sociala.

› vrei mai mult

Horoscopul zilei

Berbec
(21 Martie - 20 Aprilie)


Azi vei cunoaste pe cineva deosebit. Va trebui sa lasi timiditatea la o parte si sa te comporti la fel cum o faci cu cei mai buni prieteni.

› vrei zodia ta
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Aventurile lui Tom Sawyer de Mark Twain

Materie: Romana
Accesari: 13.109
Download-uri: 1.856
Nota: 5.54 (1824 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Aventurile lui Tom Sawyer de Mark Twain
Publicitate:

Trimis de Anonimul
din 08 Aprilie 2008

Mark Twain, care in engleza marinarilor inseamna " marcheaza doi sanjeni" si care este un omagiu adus meseriei de pilot pe vas fluvial, pe numele sau adevarat Smuel Langhorne Clemens, s-a nascut la 30 noiembrie 1835 in mica asezare Florida, din statul Missouri - pe atunci unul din avanposturile apusene ale tinerei civilizatii americane.

Fin umorist Mark Twain avea sa scrie mai tarziu:"Satul avea o suta de locuitori, iar eu i-am sporit populatia cu unul la suta.".

La varsta de patru ani, viitorul scriitor si-a urmat parintii (tatal era judecator de pace) intr-un targusor numit Hannibal, de pe malurile fluviului Mississippi.Copilaria lui Samuel Clemens a stat sub semnul maiestuosului fluviu, despre care se poate spune ca i-a fost adevaratul dascal.

Testul Tom Sawyer

"Aventurile lui Tom Sawyer" este o carte care se adreseaza atat adultilor cat si copiilor.

Este o carte ce poate fi citita la orice varsta.

Cadrul in care se desfasoara palpitantele si fermecatoarele peripetii istorisite de scriitor este America patriarhala de dinaintea razboiului civil, o America nitelus idealizata. In acest cadru, dominat de apele domoale si maiestuoase ale fluviului Mississippi, evolueaza Tom Sawyer si prietenul sau Huckleberry Finn, ale caror pozne nemaipomenite ascund, cel mai adesea, un talc profound.

Tom Sawyer e un strengar care, neampacandu-se de fel cu educatia puritana primita la scoala si in casa matusii Polly, se tine numai de sotii si-si gaseste in joaca de-a piratii si in alte asemenea jocuri libertatea la care nazuieste in chip firesc.

Imaginatialui, hranita cu lecturi facute pe ascuns, din literature de aventuri interzisa la vremea aceea in scoli, o ia razna spre taramuri fabuloase.

Iar cand realitatea insasi il pune in situatia de a asista la un eveniment sensational - uciderea doctorului Robinson de catre Joe Indianul - Tom nu-si mai incape in piele de bucurie si de emotie, caci evenimentul ii da prilejul mult ravnit sa devina "erou" al tarusorului St. Petersburg, dezvaluind la tribunal tot adevarul.

Lumea patriarhala, dar nu lipsita de conflicte dramatice, ba chiar tragice, o lume bantuita de superstitii si de violenta, in care au loc crime si razbunari sangeroase, avand la baza setea de bani, toate acestea sunt vazute prin prisma unui baietas de doisprezece ani, indragostit de libertate si de natura si nitel cam mult influentat de anumite lecturi.

Alaturi de Tom Sawyer, celalalt strengar, Huckleberry Finn - "un paria al targusorului", cum il numeste Mark Twain- joaca un rol mai putin important in aceasta carte, dar are un mod mai matur de a vedea lucrurile si este inzestrat cu o omenie mai profunda.

Nu trebuie uitate nici celelalte personaje din roman; judecatorul Thatcer, fiica acestuia Becky, cea de care Tom era indragostit pana peste urechi, asa cum numai un pusti de doisprezece ani poate fi, Sid, Mary, Suzy Harper, micul Jim, Amy Lawrence, batranul Gal, vaduva Douglas, domnul Jones si, fireste, matusa Polly - cea care trebuie sa rabde toate poznele impielitatului Tom.

Caracterizand cele doua personaje - Tom si Huck - criticul Bernard de Voto spunea:

"Mark Twain a dat literaturii americane doua personaje nemuritoare...Din clipa cand Tom Sawyer s-a ascuns pentru prima oara intr-un dulap, iar Huck Finn a pornit spre St. Petersburg pentru a-si vindeca un neg, aceste doua personaje au convins de realitatea lor mai multe minti de toate felurile si de toate nivelele, decat orice alt personaj creat de romanul American."

"Caci aici sta finalmente forta acestor doi baieti: ei au devenit proprietatea tuturor.....Huck si Tom au imbogatit inima tuturor cititorilor, oricare ar fi acestia..."

"America a facut , prin ei, cel mai mare dar pe care l-a facut vreodata literaturii universale."

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Aventurile lui Tom Sawyer de Mark Twain
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!