Trimite referat

Stiati ca ...

Egiptenii au descoperit un calendar extrem de precis pe baza alternantei nivelului fluviului Nil si a relatiei acestuia cu corpurile ceresti. Calendarul solar este impartit in 365 de zile, iar ziua este impartita in 24 se segmente.

› vrei mai mult

Horoscopul zilei

Rac
(22 Iunie - 22 Iulie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Apus de soare - de Barbu Stefanescu Delavrancea

Materie: Romana
Accesari: 23.788
Download-uri: 3.834
Nota: 5.90 (1581 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Apus de soare - de Barbu Stefanescu Delavrancea
Publicitate:

Trimis de Aurel
din 17 August 2006

"Apus de soare", alaturi de "Viforul" si "Luceafarul" face parte din trilogia dramatica, inspirata din istoria Moldovei, in care autorul prezinta momente din domniile voievozilor Stefan cel Mare, Stefanita Voda si Petru Rares.

Premiera teatrala a capodoperei dramei nationale a avut loc in 1909.Autorul s-a inspirat din:
-Cronica lui Grigore Ureche
-Letopisetul Moldovei de Kogalniceanu
-Cintece populare, legende despre Stefan cel Mare

Piesa este scrisa in patru acte:
-Actul I. expozitiunea:
-prezeinta ultimul an al domniei lui Stefan cel Mare, la inceputul sec XVI-lea in cetatea Suceava

-Actul al II.-lea, intriga:
-descrie dorinta domnitorului de a asigura continuitateaa la tron a lui Bogdan, pentru a-si prelungi puterea dupa moarte.
-este descris complotul celor 3 boieri tradatori Ulea, Dragan si Stavar care nu-i pot ierta reducerea privilegilor si sprijinul dat de domnitori razesilor.

-Actul al III.-lea desfasurarea actiunii:
-prezinta conflictul dintre domnitor si cei care i se opun, conflict care se adinceste
-Oana, descopera complotul si-i dezvaluie domnitorului faptele tradatorilor
-este prezentate expeditia lui Stefan cel Mare in Pocutia, si victoria cucerita
-agaravarea ranii de la picior

-Actul al IV.-lea deznodamintul:
-domnitorul trece peste suferinta fizica invinge slabiciunile omului si face dreptate pedepsind pe tradatorii tarii
-face ultimul act de dreptate in vederea indeplinirii vointei si a misiunii sale politice. Incoronarea lui Bogdan este urmarea a acumularii conflictului treptat intre dorinta lui Stefan cel Mare de a nu muri inainte de a lasa in miini bune tarii si uneltirole boierelor si inrautatirea sanatatii. Exista un conflict dublu-politic-psihologic
-fiind prezentat apoi moartea domnitorului.

Cele patru tablouri sint intr-o perfecta unitate, prezentindu-l pe Stefan cel Mare simbolul national al dragostei de neam si tara.El este prezentat ca omul si domnitorul, fiind un personaj exceptional, un personaj de legenda.Trasaturile dominata a lui Stefan cel Mare sint: patriotismul inaltator, ilustrat prin fapte, ginduri si atituini:

-asigurarea continuitatii politicii sale prin inscaunarea lui Bogdan, oferind stabilitatea interna si putere de a se opune (impotriva) tendintelor de cotropire ale strainilor.
-expeditia (lupta) in Pocutia, pentru a apara acest pamint moldovenesc
-unitatea de vointa si de actiune intre viata domnitorului si destinul tarii, intreaga viata si-a dedicat patriei si poporului

-domnitorul isi simte inima batind cu inima poporului, cu luptatorii care vin la chemarea domnitorului "Ce bogat e Moldova"
-rememorarea faptelor de vitejie ale strabunilor inseamna identificarea politicii domnitorului cu istoria patriei si a neamului
-testamentul lui Stefan cel Mare este expresia desavirsita a patriotismului "Tineti minte cuvintele lui Stefan cel Mare...ca
Moldova n-a fost a stramosilormei, n-a fost a mea si nu e a voastra, ci a urmaslor vostrii in veacul vecilor".

Vitejie si curaj, spirit de sacrificiu: sint trasaturi care se desprind din evocarea Clucerului Moghila dupa expeditia din Procutia "...racnea Leul Moldovei de vuia valea si codrii...Matura tot inaintea lui si toti ii jurara credinta si moldoveni, si rusneci si lesi".

Inteligenta si stbilitatea in politica externa: aliante cu vecinii au condus la stabilitatea in Sua Estul Europei.Spirit de dreptate: se iese din vorbele Stolnicului Dragan care spunea: "Boier, razes, taran supus, era tot una in fata lui...".
Blindete si bunatate in relatiile cu supusii de la curte.

Ca om, Stefan cel Mare, traieste drama batrinetii, a suferintei fizice, are unele pacate omenesti,dar invinge, datorita vointei puternice si a marii energii fizice si morale pe care le are.Domnitorul este prezentat prin: faptele sale, atitudini, gesturi, autocaracterizare, para- rea altor personaje. Pentru Oana este "Slavitul Domn al Mare" pentru Moghila este "Leul Moldovei", boierii tradatori il numesc "Soimul, Vulturul".

Meritul scriitorului consta in prezentarea framintarilor acestui om de exceptie, dindu-i o maretie, prin invingerea slabiciunilor omenesti.In figura domnitorului, Delavrancea, a dorit sa exprime idealul de libertate si indepen- denta nationala a poporului romin.

Caracterul romantic al operei rezulta din:
-prezentarea eroului: Stefan cel Maer ca un erou exceptional in imprajurari exceptionale, un personaj de legenda, prezentat ca om si supraom
-talentul oratoric: folosirea discursului(scene spectaculoase, exclamatii, metafore grandioase, enumeratii si interogatii, simetrii verbale, repetitia)
-culoarea epocii: prezentarea arhaizata a atmosferei prin evocarea unor superstitii, credinte si semne prevestitoare de rau
-prezentarea unor cuvinte si expresii populare care dau culoare si expresivitate stilului.

"Apus de soare" este piesa cea mai insemnata a trilogiei din care faceparte, fiind in acelasi timp o realizare deosebita in sirul dramelor istorice inaugurat de B.P.Hasdeu "Razvan si Vidra" si V.Alecsandri cu "Despot Voda".

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Apus de soare - de Barbu Stefanescu Delavrancea
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!