Trimite referat

Stiati ca ...

Cel mai puternic generator de bioelectricitate cunoscut vreodata este tiparul electric denumit ''Electrophorus voltai''. Acest tipar, descoperit in 2019 in bazinul Amazonului, este capabil sa produca descarcari puternice, de pana la 860 V, doborand recordul anterior de 650 de volti, ceea ce il face ''cel mai puternic generator de bioelectricitate cunoscut vreodata''.

› vrei mai mult

Horoscopul zilei

Fecioara
(23 August - 21 Septembrie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Apa si proprietatile sale

Materie: Chimie
Accesari: 24.204
Download-uri: 6.482
Nota: 7.25 (4445 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Apa si proprietatile sale
Publicitate:

Trimis de iasmina1103
din 06 Octombrie 2009

Legaturi in molecula de apa
*
Dupa cum bine stim formula exacta a moleculei de apa este H2O (2 atomi de hidrogen sunt legati de un atom de oxigen), formula a fost infiintata de italianul Stanislau Cannizzarro. Apa curata este transparenta, inodora si nu are gust. in strat subtire este incolora iar in strat mai gros albastra.

Test: Ce stii despre apa?

Verifica-ti cunostintele in testul apei!
  
Anomalia densitatii apei are o mare influenta asupra climei planetei si a vietii animalelor si plantelor. Cand apa raurilor, a lacurilor si a marilor scade sub 4 grade, ea nu mai cade la fund ci, fiind mai usoara ramane la suprafata si ingheata aici. Fiind protejate de stratul de gheata, apele mai adanci nu ingheata pana la fund, ci au, sub stratul de gheata, temperatura de 4 grade la care viata poate continua.
  
Apa lichida din natura nu este niciodata pura, fiindca ea dizolva o parte din substantele solide si gazoase cu care vine in contact. Cea mai curata apa este apa de ploaie sau din topirea zapezii.

Apa izvoarelor si a raurilor contine dizolvate gazele din atmosfera: oxigen, azot si bioxid de carbon, apoi cationii: calciu, magneziu, sodiu, si anionii de carbonat, sulfat si clorura. Cea mai importanta sare continuta in apa de izvor sau de rau este carbonatul acid de calciu.O apa continand mult carbonat acid de calciu, o apa dura, nu face spuma cu sapunul deoarece el se descompune la fierberea apei in carbonat de calciu insolubil.

Apa potabila ca si aerul este vitala pentru om. Un om consuma in medie 2l de apa pe zi. Fara apa, omul nu poate supravietui. in apa potabila se gasesc dizolvate pana la 0,5 g/l saruri minerale si mici cantitati de aer.

Apa minerala contine saruri minerale si dioxid de carbon. Ea este recomandata mai ales in timpul verii, cand prin transpiratie omul pierde o mare cantitate de saruri minerale.

Apele din rauri au o compozitie variabila. Sunt in general slab mineralizate. Contin Ca2+ si HCO3- si mai rar SO42- si Cl-
Apele marilor si oceanelor sunt puternic mineralizate. Marile interioare au concentratii in saruri, fie mai mari (Marea Mediterana), fie mai mici (Marea Neagra- in special NaCl) comparativ cu apele oceanelor. in cazul Marii Moarte, concentratia de saruri este atat de mare incat viata nu poate exista.

Apa ca solvent multe din substantele compuse ce sunt necesare vietii pot fi dizolvate in apa. in timpul formarii si deplasarii in atmosfera a picaturilor de ploaie, hidrogenul, oxigenul si dioxidul de carbon sunt gaze ce se dizolva in aceste picaturi. De asemenea, toate plantele isi extrag substantele hranitoare din apa in care acestea sunt dizolvate.

Sarurile apei de mare contin 89% cloruri, 10% sulfati, 0,2% carbonati.

Totalitatea apei pe pamant este de aproximativ 1,46 miliarde km3 din care 97% in oceane si mari, 2% in calote glaciare si 1% in rauri, lacuri, panze subterane.Pentru epurarea apei se folosesc: ozon, clor, hipoclorit de calciu (apa de Javel), cloramina. in cazul clorului se utilizeaza aproximativ 0,1 mg clor la litru. O cantitate prea mare de clor da insa apei un gust dezagreabil si chiar un miros urat. Serviciile americane adauga apei potabile putina fluorura de sodiu, pentru a combate cariile dentare.

Starile de agregare ale apei

Corpurile se pot afla in stare solida, lichida sau gazoasa  si pot trece dintr-o stare in alta. Cand ingheata, apa se transforma in solid, iar cand fierbe se transforma in vapori. Cand gheata se topeste, trece din stare solida in stare lichida, adica apa. Cand apa fierbe, se transforma in gaz, adica vapori. Trecerea unui corp din strare solida in stare lichida si din stare lichida in stare gazoasa se face prin incalzire, care ii furnizeaza energie calorica, intensificand astfel agitatia moleculara.

Molecula de apa

In 1781, fizicianul englez H. Cavendish a aratat ca apa se formeaza prin explozia unui amestec de hidrogen si oxigen, cu ajutorul scanteii electrice.
in 1783, Lavoisier a repetat experienta, realizand pentru prima oara sinteza cantitativa a apei. S-a stabilit atunci ca 2g de hidrogen se combina cu 16g oxigen pentru a da 18g apa.

in 1805, Humboldt si Gay-Lussac au aratat ca apa este formata din doua volume de hidrogen si un volum de oxigen.
Apa naturala consta in amestecul speciilor de izotopi ai oxigenului: 16O, 17O, 18O, cu cei trei izotopi ai hidrogenului: 1H, 2H, 3H. Combinarea acestora genereaza 18 specii de molecule de apa.

Apa pura este intotdeauna un amestec de apa usoara (H2O) si de cantitati extrem de mici de apa grea (D2O) si apa hipergrea (T2O).

Dupa compozitie, apele minerale pot fi: acide (continut ridicat de CO2), alcaline (predomina sulfatii de magneziu si sodiu), sulfuroase (contin sulfuri alcaline), feruginoase (contin carbonati de fier di si trivalent).

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Apa si proprietatile sale
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!