Trimite referat
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Zodia Cancerului

Materie: Romana
Accesari: 7.224
Download-uri: 1.177
Nota: 5.73 (774 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9


Download Referat - Zodia Cancerului
Publicitate:

Trimis de
din 17 Martie 2005

Romanul Zodia Cancerului sau Vremea Ducăi-Vodă, apărut în 1929, evocă epoca lui Duca-Vodă de la sfârsitul veacului al XVII-lea, epocă sumbră, de neîncetate lupte, comploturi pentru domnie, de tiranie si sărăcie a tării. Compozitia romanului reflectă un procedeu curent în literatura franceză, folosirea unui personaj călător care are rolul de observator si comentator al celor văzute.
Conflictul initial dintre Duca-Vodă si Alecu Ruset reflectă realitatea politică a epocii - luptele între pretendentii la tron, schimbările dese la domnie, partidele boieresti instabile. Un alt conflict relevant în roman este între Domn si boierii care uneltesc împotriva lui Duca-Vodă, între domn si oamenii de rând, răzesi făcuti robi, din cauza nemultumirilor manifestate.
Tema este lupta lui Duca-Vodă pentru a-si păstra domnia - este dezvoltată într-o structură compozitională alcătuită din 33 de capitole, a căror actiune se desfăsoară între sfârsitul lui septembrie 1679 si duminica nuntii domnitei Catrina, într-un spatiu ale cărui dimensiuni depăsesc Moldova secolului al XVII-lea.
Titlul Zodia Cancerului anticipează caracterul dramatic al imaginii unei Moldove lovite de turci, măcinată de sărăcie si de neîncetate lupte pentru putere.
Trimis de regele Frantei, abatele Paul de Marenne călătoreste spre Stambul cu o solie tainică, trecând prin Lehia si prin Moldova, însotit de cei doi valeti ai săi si altii doi care se vor dovedi a fi, de fapt, în slujba domnitorului moldovean. Are drept călăuză un ostean moldovean, aflat în slujba lesilor, căpitanul Ilie Turculet, cunoscut si de tătari, si de cazaci, dar si de moldoveni pentru multe răutăti si pagube pe care le suferiseră de la el. Abatele va străbate Moldova plin de curiozitate si uimire, înregistrând totul cu ochiul si spiritul omului cultivat, inteligent si rafint de civilizatia apuseană, punând astfel mai puternic în contrastul cu o Moldovă arhaică.
Fiul domnitorului Antonie-Vodă, Alecu Ruset, îndepărtat de la tron de Georgie Duca, a văzut Franta, a studiat în Polonia, a trăit o parte din viată la Stambul, o iubeste pe domnita Catrina. Cu o inteligentă nativă, trăind în respectul pentru datină, îi apartin căpitanului Ilie Turculet, cunoscător al semnelor naturii, si Vlaicu Bârlădeanu, cunoscător al locurilor.
Atacat de trimisi ai nemtilor, care nu privesc cu ochi buni o posibilă aliantă între Franta si Turcia, abatele de Marenne este călăuzit la trecerea sa prin Moldova de Beizade Alecu Ruset, fiul fostului domnitor Antonie Ruset, înlăturat de la tron prin intrigile lui Duca, actualul domnitor. Alecu Ruset are nevoie, la rândul său, si de protectia abatelui, căruia îi fusese prezentat de un prieten comun, polonezul Vladislav, pentru a putea veni la Iasi.
Desfăsurarea actiuni îl conduce pe Alecu Ruset la Stambul, pe urmele abatelui. Vrând, în final, să împiedice căsătoria iubitei sale, Catrina, cu Stefan Beizade, care îi fusese impus fetei de către Duca-Vodă din considerente politice. Zănaticul îndrăgostit se va întâlni cu domnita pe ascuns, cu sprijinul unei tigănci, dădaca Măgdălina. Taina iubirii lor e dezvăluită domnului de aga Bucsan, spion domnesc. Pedepsită de Duca-Vodă Catrina este trimisă la mănăstire sub pază, între străini. Alecu Ruset pleacă în căutarea domnitei la Tarigrad, primejduindu-si viata, dar îl va ajuta abatele de Marenne să depăsească situatiile dificile. Nunta domnitei trebuie să se facă la Iasi, după hotărârea domnitorului. Încercând să-l răpească pe urâtul Stefan, fiul lui Radu-Vodă, domn al Tării Românesti, si mire, tânărul îndrăgostit necugetat e prins de oamenii lui Duca-Vodă si suprimat (omorât).
Principalul interes al romanului stă în evocarea Moldovei de demult prin intermediul contrastului sugestiv dintre două civilizatii. Abatele de Marenne este uimit de sălbăticia si belsugul acestor locuri care îi dezvăluie o traditie si o civilizatie de tip deosebit. Moldova acestei epoci este descrisă prin ochii diplomatului de la curtea regelui soare, cu fastul ei, în contrast cu existenta atât de simplă si de apropiată de natură a moldovenilor.
Duca-Vodă este un despot, avid de îmbogătire, cu o fire machiavelică, necrutător si crud cu trădătorii, sărăcind populatia. Alecu Ruset un om instruit, cunoaste cultura Bizantului ca si pe cea slavă, în contact cu cultura occidentală a secolului XVII-lea, spirit aventurier.
Prin Zodia Cancerului, operă de maturitate, Sadoveanu pune piatra de temelie a romanului de evocare istorică.


...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Zodia Cancerului
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK