Trimite referat
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Popa Tanda

Materie: Romana
Accesari: 27.910
Download-uri: 4.005
Nota: 8.36 (33786 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9


Download Referat - Popa Tanda
Publicitate:

Trimis de Colectiv_12
din 09 Ianuarie 2008

Popa Tanda de Ioan Slavici (Apartenenta le genul epic , specia nuvela)

Ioan Slavici (1848-1925) prozator ardelean , unul dintre marii clasici ai literaturii
romane. Scrie nuvela Popa Tanda in anul 1873 si o citeste la Junimea in 1874.Nuvela apare in convorbiri literare , in iunie 1875.

Specie a genului epic in proza , cu un singur fir narativ , dar cu o actiune mai complicata decat schita si cu un conflict mai puternic , la care participa un numar mai mare de personaje , nuvela pune accentul pe complexitatea personajelor , prezentate in mediul lor de viata .

Opera literara „Popa Tanda" de Ioan Slavici este o opera epica , intrucat exprima indirect sentimentele de admiratie si atitudine de aprobare fata de parintele Trandafir,prin intermediul actiunii si al personajelor.Opera are trei elemente specifice genului liric :actiune ; personaje si narator.

Modul de expunere predominant este naratiune , iar relatarea se face la persoana a lll-a si in general obiectiv , rare ori subiectiv , cand face observatii si digersiuni , punctul sau de vedere coincide cu cel al personajului :"Ei!spuna cu suflet :sa nu se mai manie parintele Trandafir!"

Actiune nuvelei este mai complicata decat a schitei si se desfasoara cronologic , dupa toate momentele subiectului operei literare .In expozitiune este prezent parintele Trandafir ca fiul al dascalului Pintilie din Butucani.
Baiatul ajunge preot in satul tatalui sau .

Intriga consta in mutarea parintelui Trandafir in satul Saraceni de catre protopop pentru o buna intelegere intre sateni .Desfasurarea actiunii - el descopera ca satul Saraceni era un sat de oameni lenesi si saraci .El vrea sa le schimbe mentalitatea prin predica , sfat , badjocura si ocara iar cand constata ineficienta acestor metode apeleaza la exemplul personal .

Punctul culminant - La rascrucea drumurilor care merg pe Valea Seaca si pe Valea Rapitii , saraceanul se opreste intotdeauna asteptand intrebarile admirative ale drumetilor ca sa se poata mandri cu satul sau . Deznodamantul - Satul Saraceni a devenit , dupa zece ani , un sat frumos si instarit cu case mari , cu biserica, cu primarie , scoala si cu gradini de pomi fructiferi.

Parintele Trandafir , imnatranit cu zece ani isi creste nepotii , dar a ramas la fel de „verde , vesel si harnic ".Satenii il iubesc acum pe preot numindu-l „omul lui Dumnezeu" In cadrul actiunii exista un conflict puternic atat exterioar , intre preot si enoriasi , cat si unul interior , care se da un sufletul preotului , intre dorinta de a schimba mentalitatea aoamenilor si neputinta lor de a realiza ceva cu predica , badjocura , sfaturile sau ocara.

In nuvela exista un numar mai mare de personaje decat in schita :personajul principal : preotul ; personaje secundare : satenii , nevasta , copii , Marcu Florii Cucului ; personaje episodice:Mariuca , Trandafirica , Coste.

Accentul cade insa asupra caracterizarii complexe a personajului principal si nu asupra actiunii , caci preotul este prezent in evolutia sa in stransa legatura cu celelalte personaje.

Operei ii este specifica oralitatea , vorbirea populara , care da expunerii un caracter viu si spontan .

Prin toate aceste trasaturi specifice operei epice „opera literara „ Popa Tanda " are toate notele definitorii ale unei
nuvele cu valore morala , popular- crestina :roadele omului sunt faptele si nu vorbele.

Acesta nuvele ramane o opera valoroasa a literaturii romane prin analiza de mare finete a trairilor sufletesti ale personajelor.

Mihai Eminescu scria in 1881:„Popa Tanda este o creatie demna de a figura in orice carte de citire " iar eroul ei este numit „un margaritar de popa romanesc (.....)" cu gura de lup si inima de miel .


...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Popa Tanda
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK