Trimite referat
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Popa Tanda

Materie: Romana
Accesari: 28.326
Download-uri: 4.014
Nota: 8.36 (33845 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9


Download Referat - Popa Tanda
Publicitate:

Trimis de Colectiv_12
din 09 Ianuarie 2008

Popa Tanda de Ioan Slavici (Apartenenta le genul epic , specia nuvela)

Ioan Slavici (1848-1925) prozator ardelean , unul dintre marii clasici ai literaturii
romane. Scrie nuvela Popa Tanda in anul 1873 si o citeste la Junimea in 1874.Nuvela apare in convorbiri literare , in iunie 1875.

Specie a genului epic in proza , cu un singur fir narativ , dar cu o actiune mai complicata decat schita si cu un conflict mai puternic , la care participa un numar mai mare de personaje , nuvela pune accentul pe complexitatea personajelor , prezentate in mediul lor de viata .

Opera literara „Popa Tanda" de Ioan Slavici este o opera epica , intrucat exprima indirect sentimentele de admiratie si atitudine de aprobare fata de parintele Trandafir,prin intermediul actiunii si al personajelor.Opera are trei elemente specifice genului liric :actiune ; personaje si narator.

Modul de expunere predominant este naratiune , iar relatarea se face la persoana a lll-a si in general obiectiv , rare ori subiectiv , cand face observatii si digersiuni , punctul sau de vedere coincide cu cel al personajului :"Ei!spuna cu suflet :sa nu se mai manie parintele Trandafir!"

Actiune nuvelei este mai complicata decat a schitei si se desfasoara cronologic , dupa toate momentele subiectului operei literare .In expozitiune este prezent parintele Trandafir ca fiul al dascalului Pintilie din Butucani.
Baiatul ajunge preot in satul tatalui sau .

Intriga consta in mutarea parintelui Trandafir in satul Saraceni de catre protopop pentru o buna intelegere intre sateni .Desfasurarea actiunii - el descopera ca satul Saraceni era un sat de oameni lenesi si saraci .El vrea sa le schimbe mentalitatea prin predica , sfat , badjocura si ocara iar cand constata ineficienta acestor metode apeleaza la exemplul personal .

Punctul culminant - La rascrucea drumurilor care merg pe Valea Seaca si pe Valea Rapitii , saraceanul se opreste intotdeauna asteptand intrebarile admirative ale drumetilor ca sa se poata mandri cu satul sau . Deznodamantul - Satul Saraceni a devenit , dupa zece ani , un sat frumos si instarit cu case mari , cu biserica, cu primarie , scoala si cu gradini de pomi fructiferi.

Parintele Trandafir , imnatranit cu zece ani isi creste nepotii , dar a ramas la fel de „verde , vesel si harnic ".Satenii il iubesc acum pe preot numindu-l „omul lui Dumnezeu" In cadrul actiunii exista un conflict puternic atat exterioar , intre preot si enoriasi , cat si unul interior , care se da un sufletul preotului , intre dorinta de a schimba mentalitatea aoamenilor si neputinta lor de a realiza ceva cu predica , badjocura , sfaturile sau ocara.

In nuvela exista un numar mai mare de personaje decat in schita :personajul principal : preotul ; personaje secundare : satenii , nevasta , copii , Marcu Florii Cucului ; personaje episodice:Mariuca , Trandafirica , Coste.

Accentul cade insa asupra caracterizarii complexe a personajului principal si nu asupra actiunii , caci preotul este prezent in evolutia sa in stransa legatura cu celelalte personaje.

Operei ii este specifica oralitatea , vorbirea populara , care da expunerii un caracter viu si spontan .

Prin toate aceste trasaturi specifice operei epice „opera literara „ Popa Tanda " are toate notele definitorii ale unei
nuvele cu valore morala , popular- crestina :roadele omului sunt faptele si nu vorbele.

Acesta nuvele ramane o opera valoroasa a literaturii romane prin analiza de mare finete a trairilor sufletesti ale personajelor.

Mihai Eminescu scria in 1881:„Popa Tanda este o creatie demna de a figura in orice carte de citire " iar eroul ei este numit „un margaritar de popa romanesc (.....)" cu gura de lup si inima de miel .


...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Popa Tanda
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK