Trimite referat
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Pile electrice

Materie: Chimie
Accesari: 49.477
Download-uri: 12.962
Nota: 6.79 (2597 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9


Download Referat - Pile electrice
Publicitate:

Trimis de aurel
din 03 Martie 2006

Sistemele in care energia chimica se transforma in energie electrica se numesc pile electric. Experimental s-a constatat inca din anul 1800 ca reactiile redox permit transformarea energiei chimice in energie elcrica. Dispozitivul in care se petrece aceasta transformarea se numeste element galvanic. In principiu functionarea unui element galvanic se datoreaza traditiei diferite a metalelor de a se transforma in ioni pozitivi.

La cei doi electrozi si pile electrice au loc reactii redox:
- la catod (polul pozitiv) se produc reactii de reducere a ionilor metalici in solutie:
- in anod (polul negativ) se produc reactii de oxidare.

Analogia cu reactiile redox de la electrozii celuleor electrolitice este perfecta; deosebirea consta in faptul ca polul pozitiv este anodul iar catodul este negativ.

Pila Volta este alcatuita din doi electrozi de Zn si Cu solutie de H2SO4
( - ) Zn / H2SO4 /Cu ( + ) sau ( - ) Zn / Zn2+ , SO42- / Cu ( + )
La electrodul ( - ) are loc reactia : Zn -> Zn2+ + 2e- iar la electrodul ( + ) au loc ractiile:
2H+ + 2e- = 2H
2H -> H2
Reactia totala este: Zn + H2SO4 = ZnSO4 + H2

In cazul de mai sus pila da curent electric prin solubilitatea Zn, care devine anod, si degajarea hidrogenului din catod.

Sa se construiesc montajul simplu indicat in fugura de mai jos. Pentru aceasta se utilizeaza 2 pahare Berzelius. Cu ajutorul unui fir metalic se realizeaza legatuara intre bara de cupru si cea de zinc. In circuitul acesta aducem un voltmetru sau un alt consummator si un intrerupator I. Ca sa facem o legatura intre cele doua pahare folosim un tub in forma de U indoit de doua ori in unghi drept in care s-a introdus solutie saturata a unei sari (KCl, NH4NO3, NaNO3). Capetele tubului sunt astupate cu hartie de filtru sau vata. Acest tub se numeste punte de sare. In locul acestui tub se poate folosi si o hartie de filtru imbibata cu sarurile mentionate mai sus.


Observatie: La inchiderea circuitului se observa de deviatia a acului voltmetrului, deci se sesizeaza prezenta unei diferente de potential.Dupa cum am constatat experimental, zincul are tendinta de a trimite ioni in solutie, iar cuprul de a se depune. Ecuatiile care iau loc in semicelule sunt:
Zn -> Zn2+ + 2e- (oxidare)
Cu2+ + 2e- -> Cu (reducere)

In circuitul exterior curentul circula de la zinc la cupru deoarece zincul este electrodul negativ si cuprul cel pozitiv.

Fiecare celula galvanica sau pila poate fi reprezentata astfel:
Zn | Zn2+ | | Cu2+ |

Cu unde prin linia simpla se marcheaza limita de separare lichid solid, iar prin linia dubla se noteaza punte de sare. Prin conventie se scrie prima celula in care are loc oxidarea.
...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Pile electrice
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK