Trimite referat

Stiati ca ...

In insula Kimolos (arhipeleagul Cicladelor) din Marea Egee exista sapun natural. Solul insulei este gras si spumos, iar localnicii il folosesc in bune conditii drept sapun de rufe.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Tudor Vladirimescu

Materie: Istorie
Accesari: 1.897
Download-uri: 219
Nota: 5.20 (616 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Tudor Vladirimescu
Publicitate:

Trimis de aurel
din 10 Martie 2006

REVOLUTIA LUI TUDOR VLADIMIRESCU IN PRINCIPATUL TARII ROMANESTI

(1821) Inceputul secolului al XIX-lea s-a caracterizat printr-o miscare exceptionala pentru libertate sociala, restructurari interne si afirmare nationala. Generoasele idei ale revolutiei franceze, care sustineau dreptatea si egalitatea sociala. precum si dreptul la autodeterminare a popoarelor oprimate au cuprins intreaga Europa; imperiile absolutiste, lovite de forta geniului napoleonian pareau a fi aproape de prabusire, dar inlaturarea lui Napoleon Bonaparte a impus mentinerea vechilor structuri, insa in Peninsula Balcanica, vointa de libertate, unitate si afirmare nationala era din ce in ce mai greu de stavilit.

La implinirea unui secol de domnii fanariote, societatea romaneasca era impiedicata in dezvoltarea sa fireasca, de existenta unor de institutii si a unei clase politice dominata de coruptie si dorinta de imbogatire rapida prin jefuirea resurselor Principatelor Dunarene, aceasta constituind o permanenta instabilitate. Mentinerea de catre Poarta a domniilor fanariote pastra un sistem de extorcare fara egal in intreaga noastra istorie; cumpararea domniilor costa sume enorme (exemplu elocvent cele 3 milioane de piastri date de Mihail Sutu); banii se obtineau prin venalitatea functiilor, orice slujba avand pretul sau (recordul a fost detinut de Ioan Caragea care a vindut 4762 titluri de boierie pentru care a obtinut 20 de milioane de piastri); impozitele indirecte (vamile si ocnele de exemplu) intrau in vistieria domnului.

Vistieria (bugetul) statului se constituia dintr-un impozit personal achitat de catre toti barbatii tarii in varsta de peste 16 ani, dar repartizarea era total inechitabila, pentru ca mai mult de jumatate din populatia tarii (boierii, meamurile, clerul), era scutita de contributie. Prin intermediul unui aparat administrativ lipsit de scrupule, banii erau incasati de la contribuabili prin intermediul celor mai brutale metode.

In aceste conditii, eforturile boierimii pamantene pentru inlaturarea domnilor fanarioti si intarirea institutiei domniei, reprezinta dorinta intregului popor pentru afirmare nationala, impotriva tendintelor dominatoare ale unei clase impuse din afara si straina intereselor romanilor.

Lupta de eliberare a popoarelor din Balcani si succesul unei asemenea actiuni era conditionat de sprijinul unei puteri antiotomane, Rusia tarista.

Elementul determinant al acestei actiuni a fost societatea greceasca secreta Eteria (Fratia sau Societatea prietenilor), infiintata la Odessa in anul 1814 si avand in fruntea sa pe Alexandru Ipsilanti, fiul fostului domnitor fanariot Constantin Ipsilanti.


Conducatorul romanilor la 1821 a fost Tudor Vladimirescu. S-a nascut intr-o familie de tarani liberi, in jurul anului 1780, in satul gorjean Vladimiri, al carui nume ii va deveni patronimic. A inteles timpurile in schimbare, a reusit sa stranga avere, dobandind o pozitie de prestigiu in ierarhia sociala. A foat soldat si ofiter in armata rusa, comandand panduri in razboiul ruso-turc din anii 1806-1812 fiind inaintat in gradul de locotenent al armatei ruse, a primit si ordinul cavaleriei, "Vladimir" clasa a III-a. In perioada iunie-decembrie 1814, Tudor Vladimirescu a stat la Viena. In capitala Imperiului Habsburgic, Tudor a fost interesat de noua conjunctura europeana dupa prima cadere a lui Napoleon Bonaparte.

Continutul actiunii politice romanesti de la 1821 este ilustrat in programul revolutiei alcatuit din textele cancelariei lui Tudor.

"Proclamatia de la Pades" (Tismana, 23 ianuarie 1821), adresata locuitorilor Tarii Romanesti justifica ridicarea la lupta prin dreptul de "rezistenta la opresiune" care decurge din principiul suveranitatii nationale.

Proclamatia exprima gandirea politica a miscarii nationale, urmarind sa atraga atentia asupra situatiei din Principate.

Cel mai important document programatic al revolutiei, cunoscut din februarie 1821 este "Cererile norodului romanesc" care cuprinde principiile de baza ale unei noi ordini sociale.

Se cerea desfiintarea privilegiilor boierimii si obligatia domnitorului numit de catre Poarta de a respecta vointa tuturor celor pe care ii conduce; accesul la functii in stat trebuia sa se faca doar pe baza de merite; se cerea o larga reforma in domeniul justitiei, administratiei, scolar, armata (prin infiintarea unei armate permanente); se solicita desfiintarea vamilor interne. Nu a fost ceruta improprietarirea taranilor cu pamant si desfiintarea definitiva a obligatiilor acestora fata de boieri, pentru a mentine unitatea impotriva asupritorului strain.

Dupa ce a trecut Prutul, Alexandru Ipsilanti a prezentat la Iasi o Proclamatie (28 februarie 1821) in care afirma obiectivele Eteriei, garanta pacea si securitatea Moldovei si facea cunoscut ca in eventualitatea unei interventii otomane, Rusia va "pedepsi aceasta indrazneala". Astfel a fost compromisa inca de la inceput miscarea lui Alexandru Ipsilanti; ambasadorul rus Stroganof de la Constantinopol si tarul Alexan...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Tudor Vladirimescu
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate