Trimite referat

Stiati ca ...

Cel mai mare vas de croaziera din lume este "Queen Mary 2", acesta masurand 345 de metri si cantarind 150.000 de tone.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.CRESTINISMUL IN ROMANIA

Materie: Religie
Accesari: 7.745
Download-uri: 3.751
Nota: 5.52 (1114 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - CRESTINISMUL IN ROMANIA
Publicitate:

Trimis de spider
din 29 Noiembrie 2002

CRESTINISMUL IN DOBROGEA
Odata cu increstinarea bulgarilor (870), apoi a rusilor (989) si a maghiarilor (in jurul anului 1000), teritoriile tarii noastre au intrat mai mult decit inainte in atentia acestor puteri, raminind insa preponderenta influenta puterii bizantine. Din cauza politicii imperiale si a legaturilor comerciale cu lumea bizantina, Dobrogea isi pastreaza legaturile religioase cu Constantinopolul.

Dupa marea invazie avaro-slava din 602, care ravaseste organizarea crestina antica din Schytia Minor si pina in secolul al IX-lea, cind dominatia bulgara s-a extins si in sudul Dobrogei, centrul politico-religios Durostorum (Silistra) era cel mai important in toata aceasta provincie. O noua faza in viata ecleziastica la Durostorum incepe in anul 971, cu recucerirea Dunarii de Jos.

In acest an, imparatul Ioan Tzimiskes (969-976), dupa o asediere de trei luni al cetatii, il invinge pe principele de Kiev, Sviatoslav, care ocupa nord-estul Bulgariei si nu voia sa se intoarca in Rusia. Imparatul reorganizeaza centrul episcopal de la Durostorum intr-o forma mitropolitana, sub jurisdictia permanenta a Constantinopolului.

Este foarte probabil ca intreaga Dobroge sa fi trecut sub aceasta autoritate. In pofida activitatii Bizantului de intarire a vechiului limes (linie strategica de aparare) scitic, spre sfirsitul secolului asistam la inceputurile unei adevarate organizari a autohtonilor, in lupta cu bizantinii. Prezenta crestina in Dobrogea ne mai este demonstrata si de descoperirea unor biserici la Murfatlar-Basarabi, Bisericuta-Garvan si Niculitel.

La Murfatlar sint cunoscute sase biserici, unele din ele fiind datate: leat 6500 (anul 992) si leat 6550 (=1042). Unele inscriptii in greaca si slava ne dau nume de preoti, calugari si credinciosi prezenti aici si confirma caracterul monastic al complexului de la Basarabi. Un alt centru bisericesc este Dinogetia-Garvan. Prosperitatea ei spirituala si materiala ne este demonstrata de diferite descoperiri arheologice: case, cruci, monede, o biserica, un cimitir, sigilii ale diferitelor personalitati laice si bisericesti.

Biserica a fost construita dupa marea invazie a pecenegilor din 1036. A fost descoperita o cruce de aur cu relicviar care apartinuse lui "Mihail, arhipastor al Rusiei". Arhipastorul a fost identificat cu mitropolitul Mihai al Kievului (1130-1145). Referitor la viata spirituala a provinciei in secolele X-XII, din marturiile pe care le avem, putem afirma ca este multumitoare, daca nu uitam conditiile putin favorabile.

Razboaiele si desele conflicte de aici au impiedicat construirea unor biserici durabile. Din acest motiv, astazi se cunosc urmele a putine biserici. Pentru perioada urmatoare (dupa sec. al XII-lea), un rol important in viata crestina a provinciei, ca si pentru estul Valahiei si sudul Moldovei, l-a avut arhiepiscopia de Vicina, devenita scaun mitropolitan in anul 1260.

CRESTINISMUL IN TRANSILVANIA
Din secolul al IX-lea sint cunoscute primele formatiuni prestatale, sub conducerea lui Gelu, Glad si Menumorut. La Dabica, capitala lui Gelu, se cunosc ruinele unei biserici probabil din sec. al IX-lea, iar nu departe de actuala Dabica s-au descoperit temeliile a trei biserici si alte obiecte religioase.

In nord-vestul Transilvaniei exista formatiunea statala a lui Menumorut, cu centrul la Biharea, care nu vrea sa accepte dominatia ducelui maghiar Arpad (907), iar in tratativele cu trimisii acestuia invoca suveranitatea imparatului bizantin, pe atunci Leon al VI-lea. In noul context al prezentei maghiarilor in Transilvania, atitudinea autohtonilor de apropiere de Constantinopol trebuie sa o intelegem ca o incercare de a gasi o putere protectoare (indepartata) impotriva tendintei de dominare a maghiarilor.

Maghiarii din cimpia Panoniei vor veni in contact cu crestinismul latin al bavarezilor si al ducilor lor. De notat insa este faptul ca, in anumite aspecte, tinarul crestinism al maghiarilor din Transilvania va fi influentat la inceput de crestinismul cu radacini orientale din Transilvania si din regiunile sud-dunarene.

De exemplu, casatoria preotilor, mentinuta aici pina in 1112, ca si unele practici liturgice. Postul Mare incepea lunea inainte de Miercurea Cenusii si dura sapte saptamini. Datorita reformei gregoriene ca si apropierii de occidentul latin, maghiarii vor parasi practicile orientale, acestea raminind numai in uzul autohtonilor.

Faptul este de o deosebita importanta, deoarece ne demonstreaza continuitatea etnico-religioasa a autohtonilor in cadrul larg al comuniunii de credinta al Bisericii antice, in trecerea ei spre perioada medievala, in care perioada incep sa se contureze tendintele politico-religioase bizantine generatoare de schisma. La Alba Iulia a fost descoperita o biserica cu absida semicirculara din sec. al X-lea si urmele unei biserici mai vechi. Deasupra acesteia din urma a fost construita in secolul al XII-lea o catedrala, marita ulterior.

Organizarea crestinismu...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - CRESTINISMUL IN ROMANIA
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate