Trimite referat

Stiati ca ...

Vulturul palmier, in afara de cadavre de peste, mai consuma, intr-un mod total neobisnuit intre speciile rapitoare, si plante. El prefera in mod special fructele palmierilor.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Ion Creanga

Materie: Romana
Accesari: 1.841
Download-uri: 936
Nota: 5.77 (612 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Ion Creanga
Publicitate:

Trimis de rogozan alexandru
din 13 Septembrie 2004

ION CREANGA
( 1837-1889)
S-a nascut în Humulesti, sat în apropiere de Târgu-Neamt-“sat vecin razasesc, întemeiat în toata puterea cuvântului, cu gospodari tot unul si unul, cu flacai voinici si fete mândre, care stiau a învarti hora, dar si suveica”- spune cu mandrie si admiratie marele prozator în AMINTIRI DIN COPILARI.
Parinti sai tarani razesi, urmasi de pastori veniti din Transilvania: tatal-Stefan a Petrei Ciubotaru; mama- Smaranda. Creanga începe scoala abia la 11 ani, cu badita Vasile, dascalul bisericii. Învata apoi la Botosani si Târgu- Neamt. De mic îndrageste pretiosul tezaur folcloric, însusindu-si limba bogata si plina de întelepciune a poporului. Cum mama dorea sa-si vada feciorul preot, este dus la scoala de catiheti din Falticeni si apoi seminarul de la Socola, Iasi. Cu greu s-a despartit flacaul de locurile copilariei, de Ozana cea frumos curgatoare, de sezatorile si horele din sat.
În 1858 este nevoit sa-si întrerupa studiile si ca sa-si ajute familia, se hirotonoseste diacon. Urmeaza între timp cursurile scolii normale “Vasile Lupu” din Iasi, absolvind-o cu calificativul”eminent”. Este numit instructor la scoala Trei Ierahi. Spirit independent, neconformist, intra in coflict cu autoritatile bisericesti ti este exclus din randul clericilor, faptul care-i atrage si suspendarea temporara din învatamant.
Din 1874 functioneaza ca învatator pâna la sfârsitul vietii la scoala nr. 2 din Pacurari, Iasi.
Eminent pedagog, I. Creanga s-a bucurat de dragoste si pretuirea elevilor si apreciarea colegilor. Întrucât cartile scolare erau greoaie, rupte de realitate, “ un cumplit mestesug de tamplarie”, cum ne spune în AMINTIRI DIN COPILARIE, scrie în colaborare cu alti dascali valoroase manuale didactice.
Pentru aceste manuale compune povestiri atragatoare, care, asa cum recunoaste Mihail Sadoveanu, care a învatat pe un astfel de manual, l-au ajutat sa dscopere cheia de aur a intelegerii celor scrise.
În anul 1875, Creanga îl cunoaste pe Eminescu (în timpul acela revizor scolar).Între ei se leaga o sincera prietenie, deseori întalnindu-se tn bojdeiuca din Ticau. Eminescu vede tn Creanga întruparea însusirilor poporului, descopera marele talent si îl îndeamna sa scrie. Tmpreuna frecventeaza un timp societatea Junimea unde-si citeste o parte din opera.
În ani 1888, 1889 I. Creanga frecventeaza cenaclul literar condus de N. Beldiceanu ,scritor legat de miscarea muncitoreasca.
În acest cerc si-a citit ultima parte a AMINTIRILOR DIN COPILARIE. Prima editie completa a AMINTIRILOR dateaza din 1892. Creanga moare la câteva luni dupa prietenul lui EMINESCU.
...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Ion Creanga
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate