Trimite referat

Stiati ca ...

Pe soseaua Neapole se afla cel mai vechi tunel rutier din lume. El a fost construit in anul 39 i.e.n. de catre romani.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Sistemul solar

Materie: Geografie
Accesari: 1.965
Download-uri: 331
Nota: 5.60 (682 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Sistemul solar
Publicitate:

Trimis de
din 01 Aprilie 2005

Planul:
Planeta Pamint;
Planeta giganta ( Jupiter);
Asteroizi;
Bolizi;
Meteoriti;
Comete;

Sistemul solar se compune din:
- un corp central - Soarele;
9 planete mari;
44 sateliti naturali ai planetelor
circa 2000 de planete mici (cunoscute);
peste 2000 de comete (cunoscute);
materia meteorica;

Planeta Pamint. Pamintul este un corp in spatiu, de forma aproape sferica, avind raza medie de 6 370 km.Forma rotunda a Pamintului a fost pusa in evidenta in decursul veacurilor prin analogii si observatii. Luna si Soarele fiind sferice, la fel trebuie sa fie si Pamintul.

Aritostel oservind umbra circulara a Pamintului pe Luna in timpul eclipselor de Luna, a dedus ca Pamintul este rotund.Invatatul grec Eratostene a determinat primul circumferinta Pamintului. El a observat ca in momentul solstitiului de vara in localitatea Syena fundul puturilor este luminat de Soare, adica Soarele se afla la zenitul localitatii.

In acelasi moment, cu ajutorul unui gnomon asezat la Alexandria, a determinat distanta zenitala a Soarelui, gasind-o de no = 7o,2 , care este chiar diferenta de latitudine dintre cele doua localitati. Masurarile au dovedit ca forma Pamintului este diferita de sfera.Newton a observat ca planeta Jupiter, avind o rotatie in jurul axei sale, este turtita, de unde deduce ca si Pamintul este turtit la poli. Masurarile ulterioare au confirmat acest fapt: lungimea arcului de un grad pe meridian este mai mare la poli decit la ecuator. Ar rezulta de aici ca Pamintul are forma unui elipsoid de revolutie. Numeroasele masurari moderne au aratat ca meridianele terestre au lungimi putin diferite. Deci Pamintul are o forma apropiata de elipsoidul de revolutie, numita geoid.

Pentru a explica miscarea aparenta a planetelor, Copernic a admis ca reala miscarea Pamintului in jurul Soarelui imobil.Orbita Pamintului este drumul Pamintului in jurul Soarelui. Se afla in planul eclipticii, deci axa de rotatie a Pamintului este inclinata pe planul eclipticii cu aproape 66o33'. De aici rezulta anotimpurile si zonile climatice terestre.

Miscarea anuala a Soarelui este aparenta si este o consecinta a miscarii reale a Pamintului.Din studiul orbitei rezulta urmatoarele:Pamintul este o elipsa, Soarele ocupind unul din focare;Razele vectoare matura arii egale in timpuri egale.Punctul orbitei cel ai apropiat de Soare se numeste periheliu, iar punctul cel mai departat afeliu.Pamintul face si el parte din rindul planetelor. Privit dintr-o planeta inferioara ( Mercur sau Venus),Pamintul ar aparea ca cel mai stralucitor astru (dupa Soare) de pe cer.Dintr-o planeta superioara, Pamiantul ar fi vazut cind seara, cind dimineata, cu o stralucire variabila dupa faze, ca si planeta Venus pentru noi pamintenii.

Planetele gigante. Jupiter, Saturn, Uranus si Neptun se numesc gigantice din cauza dimensiunilor lor in raport cu planetele terestre. Ele au urmatoarele proprietati comune:dimensiuni si mase mari fata de Pamint;densitati mici ( media lor fiind 1,21 fata e densitatea apei);rotatii axiale rapide de ordinul orelor, in ciuda dimensiunilor mari;turtiri relativ mari, rezultind din rotatiile rapide;absenta detaliilor stabile de suprafata din cauza atmosferilor lor intinse;benzi paralele cu ecuatorul;numar mare de sateliti.

Jupiter este cea mai mare planeta, avind volumul de 1 300 de ori volumul Pamintului. Spectrul indica existenta metanului si a amoniacului.Majoritatea detaliilor observate pe suprafata sa sint formatii atmosferice a caror existenta este de cel mult de citeva luni. Anumite detalii- ca marea pata rosie- sint vizibile de peste un secol, desi au avut loc variatii de culoare, de forma si de pozatie. Pata rosie este formata din combinatii sodiu -amoniac. Uneori au loc furtuni in atmosfera lui Jupiter detectate prin undele radio pe care le emite si care prezinta puternice anomalii.

Temperatura superficiala a planetei, de -140oc, depaseste cu 25oc pe cea corespunzatoare radiatiei solare. Rezulta ca planeta Jupiter poseda resurse de energie interna. Rotatia axiala a planetei se executa in 9h50m la ecuator, incetinindu-se usor spre poli. Axa de rotatie fiind perpendiculara pe planul orbitei, nu exista anotimpuri pe suprafata sa. In anul 1979 a fost descoperit, cu ajutorul sondei spatiale Voyager 1, un inel al planetei, format din particule solide, situat la o distanta de aproximativ 135 000 km si avind latimea de 9 000 km.

Asteroizii, bolizii, meteorii.Aceasta grupuri de corpuri ceresti care fac parte din sistemul solar si se misca printre planete (in afara de asteroizi care au orbitele lor) si nu se supun legilor lui Kepler { toate planetele se misca pe o orbita numita elipsa in jurul Soarelui si in unul din focarele elipsei se afla Soarele}.

Asteroizii care mai sunt numiti planete mici isi au orbitele de miscare intre Marte si Jupiter, deaceea ei de pe Pamint nu pot fi vazuti. Insa ei au diametrul pina la 800 km. Studiul miscarii asteroizilor este important intrucit verifica pe deplin toate ...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Sistemul solar
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate