Trimite referat

Stiati ca ...

"Zoe sau Amantul imprumutat" a fost piesa cu care s-a inaugurat primul teatru din Bucuresti, Teatrul National pe 31 decembrie 1852.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.PORTURI LA MAREA NEAGRA

Materie: Geografie
Accesari: 13.814
Download-uri: 1.193
Nota: 6.24 (1560 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - PORTURI LA MAREA NEAGRA
Publicitate:

Trimis de NADEJDE
din 26 August 2010

Tarile riverane Marii Negre sunt:
- Romania, Ukraina, Rusia, Georgia,Turcia, Bulgaria.
Marea Neagra are suprafata de 413.488 km2, adancimea medie 1271 m, adancimea maxima 2245 m, volumul apelor 537.000 km3, lungimea de 1200 km (Burgas-Batumi), latimea 280 km (intre Peninsula Crimeea si litoralul Turciei) si salinitatea de 20-22 %, fiind o mare salmastra. Marea Neagra este o mare de tip continental, legatura cu Oceanul Planetar, fiind realizata prin stramtoarea Bosfor si, mai departe prin Marea Marmara si stramtoarea Dardanele, cu Marea Egee si Marea Mediterana. Prin stramtoarea Kerci se face comunicarea cu Marea Azov.
Marea Neagra este o mare intercontinentala, situate intre Europa si Asia. Relieful Marii Negre. De la linia tarmului pana la adancimea de 180-200 m coboara o campie submarina aproape orizontala, platforma continentala, care se dezvolta in partea de nord-vest unde marginea platformei se gaseste la 150-200 km in larg; in partea de sud, izobata de 180 m se afla doar la 50 km de tarm. De la marginea platformei coboara brusc abruptul (taluzul) continental, care se desfasoara pana la adancimea de 1.500-1.800 m, de la care incepe campia abisala. Aceasta atinge in partea central-sudica a Marii Negre 2.246 m.

Salinitatea. In timp ce in Oceanul Planetar cantitatea de saruri este de 33–35 g/l, in Marea Neagra aceasta ajunge numai in conditii exceptionale la 21 g/l.
Salinitatea nu este prea mare la suprafata, deoarece in Marea Neagra se varsa o serie de fluvii, care aduc apa dulce: Dunarea, Nistru, Nipru, Don s.a.
Marea Neagra se deosebeste de celelalte mari deoarece prezinta o stratificatie specifica a apelor. Pe verticala sunt doua straturi de apa, cu salinitate net diferentiata. De la suprafata si pana la adancimea de cca. 200 m este un strat de apa mai dulce, cu o salinitate medie de 17-18 g/l, care ajunge la aceasta cota treptat la 21 g /l,cu oxigen dizolvat si cu forme de viata. In adancime, este un strat sarat, de 22-22,58 g/l, cu densitatea mai mare, cu hidrogen sulfurat, lipsit de viata.
Temperatura la suprafata Marii Negre variaza in raport cu cea a aerului, dupa anotimpuri. Vara urca pana la 20-240 C , si chiar mai mult, iar iarna coboara pana la 00 C sau sub 00 C. In iernile foarte geroase, apele de la tarm ingheata. In adancime temperatura se mentine la a o medie de 8-90 C, in tot timpul anului. Temperatura medie anuala in sectorul romanesc este de +12,50 C, depasind cu 20 C temperatura medie a aerului. Vara racirea brusca a apei pana la o temperatura de 7-150 C are loc atunci cand vanturile sufla dinspre sud, iar incalzirea are loc cand sufla cele dinspre nord, in racirea apei fiind implicat si curentul profund de larg, cu directie perpendiculara pe tarm. Iarna temperaturile scad destul de mult, datorita vanturilor de nord-est, care provoaca valuri mari.
In ceeace priveste turbiditatea, transparenta si culoarea Marii Negre, acestea se caracterizeaza printr-o mare variatie, in functie de debitul aluviunilor fluviilor, de curentii marini, de valuri, de adancime, de dezvoltarea planctonului. Lumina patrunde pana la adancimea de cca. 200 m, intensitatea ei scazand progresiv. Sub aceasta limita este intuneric deplin.
Porturile-Ukrainei:-Dneprobugky-Nicolayev; -Belgorod-Dnestrovsky,
Ilichevsk, Odesa,
-Yalta, Theodosia.
Porturile Rusiei Tuapse, Novorossiysk si Soci;
Porturile Georgiei:Batumi,
-Sukhumi,Poti.
Porturile Turciei (de la est spre vest): Hopa, Trabzon, Giresun, Samsun, Sinop,Zonguldak Eregli;
Porturile Bulgariei: Burgas si Vama;

Odessa
-latitudinea:46º20ŽN,longitudinea:30º46ŽE;
-GMT=+3;
-cel mai mare port comercial al Ukrainei;
-este situat pe coasta de NW a Marii Negre in partea de SW a Golfului Odessa.
-ancorajul in rada portului este prevazut in doua zone neadapostite;
-dispune de 38 dane de operare a diverselor marfuri, inclusiv ale terminalului petrolier;
-aici opereaza mineraliere,spargatoare de gheata,gaziere,containiere,pasagere,nave pt lichide;
-adancimi ale bazinelor portuare 8-12 m.
-portul este deschis pentru navigatie in toate lunile anului,
-in iernile grele este necesara asistenta spargatoarelor de gheata incepand din a doua jumatate a lunii decembrie si pana in luna februarie.
Cresterea nivelului apei sau scaderii acestuia datorita vantului se inregistreaza numai la vanturi puternice si se situeaza in limitele de la 0,6 la 1 m. Variatii ale nivelului apei se pot observa si ca urmare a efectului de "seise".
-pilotajul in portul Odessa este obligatoriu, -intrarea in port este interzisa navelor care nu indeplinesc cerintele Conventiei Marpol 73/78, precum si tancurilor petroliere, navelor de transport gaze si produse chimice cu o vechime mai mare de 15 ani.
-dimensiunile maxime ale navelor care pot opera in port sunt:LOA - 270 m, latime - 40 m, pescaj - 13m.
-remorcajul este obligatoriu pentru nave cu LOA m.
-libera practica se acorda la acostare sau, une...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - PORTURI LA MAREA NEAGRA
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate