Trimite referat

Stiati ca ...

Denumirea de dinozaur care inseamna in greceste "soparla infioratoare" a fost folosita pentru prima data de catre dr. Richard Owen, in anul 1841.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Gramatica

Materie: Romana
Accesari: 15.643
Download-uri: 1.331
Nota: 5.17 (1155 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Gramatica
Publicitate:

Trimis de Aurel
din 10 August 2006

Raporturi sintactice in propozitie

1- dintre subiect si predicat=Relatie de interdependenta (prin accord)
2-dintre atribut si complement fata de partea de vorbire pe care o determina =relatie de subordonare (cu prepozitie,juxtapunere,articol,verbe copulative).
3-dintre parti de propozitie de acelasi fel =relatie de coordonare (prin juxtapunere sau conjunctiii coordonatoare).
4-dintre cuvintele fara functie sintactica si celelalte cuvinte =relatie zero

Elemente de fonetica
Cuvinte speciale

Jertfa=jert-fa
Somptuos=somp-tu-os
Redemtiune=re-dem-ti-u-ne
Functie=func-ti-e
Sandvici=sand-vici
Lincsi=lincsi
Sculptor=sculp-tor
Punctual=punc-tu-al
Azmatic=azm-a-tic
Arctic=arc-tic

VERBUL
Clasificarea verbelor:
* Predicative
* Copulative
* Auxiliare

Personale(cu forme pentru toate persoanele)
Impersonale (unipersonale)-cu forma numai pentru persoana aIII-a,fara sa fie un el/ea
Tranzitive -se combina cu un complement direct
Intransitive-nu se combina cu un complement direct [exemple: verbele impersonale]

Diateza
Este categorie gramaticala specifica verbului ce reprezinta un raport intre subiectul gramatical si actiunea exprimata de verb.
Verbul are urmatoarele categorii gramaticale: conjugare (I;aII-a;aIII-a;aIV-a), diateza(activa, pasiva si reflexiva),modul, timpul, persoana si numarul)

Subiectul gramatical raspunde la intrebarile CINEa CEa
In propozitia: El scrie ,verbul este la diateza activa deoarece subiectul gramatical face actiunea exprimata de verb.
Romanul "Padurea Spanzuratilor" este scris de (catre) Liviu Rebreanu.Subiect gram.Complement de agent
Verb auxiliar a fi ,si participiul verbului
A scrie ,la diateza pasiva.

In structura verbului la diateza pasiva exista doua verbe: verbul auxiliar (a fi-ce poarta indicii gramaticale) si participial verbului de conjugat ce da sensul propozitiei.
Verbul la diateza pasiva se poate confunda cu predicatul nominal cand numele predicativ este un participiu acordat.

Exemple: fereastra este deschisa.(indica o caracteristica a subiectului
Predicat nominal)
Fereastra este deschisa de (catre) mama.(verbul este la diateza pasiva.)

Marul este copt.Predicat nominal
Marul este copt de soare predicat verbal,exprimat prin verb la diateza pasiva.

Diateza reflexiva
Diateza reflexiva cuprinde verbe insotite de pronume reflexive in cazul dativ sau acuzativ ,pronume care nu au functia sintactica de complement direct sau indirect. Vom spune ca verbele sunt la diateza reflexiva cand aceasta forma a pronumelui este marca gramaticala ce formeaza un corp comun cu verbul caruia ii da un statut. Daca pronumele reflexiv pote fi inlocuit cu un pronume personal il/o si daca poate fi reluat de forma lunga ,atunci promumele are functie sintactica iar verbul e la diateza activ-pronominala.

Pronumele reflexiv are functie sintactica de :complement direct si indirect si atribut pronominal in dativ(posesiv).In cazul reflexivului- obiectiv, reflexivului impersonal si reflexivului pasiv se poate vorbi de diateza reflexiva ,in cazul reflexivului pasiv ,este corect sa afirmam ca verbul se afla la diateza pasiva cu pronumele reflexiv.

Doua loturi
De I.L.Caragiale
Povestire dupa momentele subiectului
I.L.Caragiale, dramaturg si prozator ,este unul dintre scriitorii clasici din a doua jumatate a secolului al XIX-lea, alaturi de Mihai Eminescu, Ion Creanga si Ioan Slavici.

Nuvela este opera epica, in proza ,cu actiune mai complicata si personaje mai complexe decat in schita.Ca in orice opera epica,autorul isi exprima gandurile si ideile prin intermediul personajelor.In opera "Doua loturi" sunt prezente toate momentele subiectului.Aceasta are ca subiect principal viata micilor slujbasi care, pentru a se imbogati ar face orice.

Nuvela se numara printre putinele opere al caror subiect incepe direct cu intriga.In intriga, autorul infatisaza cautarile disperate ale lui Lefter Popescu, personajul principal, in scopul gasirii biletelor de loterie.

Din expozitiune aflam ca Lefter si-a cumparat doua bilete de loterie cu bani imprumutati de la capitanul Pandele, caruia ii promise 10% din castig daca va avea noroc. Capitanul, care avea numerele notate in carnetul sau, il anunta pe Lefter ca biletele au iesit castigatoare. Bucuros, incepe sa le caute dar nu le mai gaseste.

In desfasurarea actiunii cautarile continua. La un moment dat, Lefter isi aduce aminte ca lasase biletele in buzunarul de la piept al jachetei sale cenusii. Mergand sa le caute,afla de la sotia sa ca a dat jacheta unor chivute,dar il asigura ca nu era nimic in buzunare. Intr-o criza de nervi, sparge toate farfuriile si pleaca in cautare chivutelor.

Ajungan in sfarsit la casa chivutelor gaseste jacheta dar fara bilete. Gasindu-le nevinovate, femeile sunt eliberate de la sectie si se into...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Gramatica
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate