Trimite referat

Stiati ca ...

Una din cele mai curioase si rare maimute din lume este cea denumita mustata regala. Aceasta maimuta este atit de mica, incit incape intr-o palma, in schimb are niste mustati foarte mari.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Tranzistorul cu efect de camp

Materie: Fizica
Accesari: 4.292
Download-uri: 2.178
Nota: 5.29 (891 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Tranzistorul cu efect de camp
Publicitate:

Trimis de aurel
din 27 Martie 2006

Tranzistorul cu Efect de Camp tip Metal-Oxid-Semiconductor (TEC-MOS, in engleza MOSFET, Field Effect Tranzistor) este un dispozitiv semiconductor cu 3 terminale :
Sursa => electrodul de unde pleaca sarcinile electrice,
Drena => electrodul catre care se indreapta sarcinile electrice,
Poarta => electrodul care comanda comportarea dispozitivului.

Figura 1. Tranzistori cu efect de camp
Poarta este un film metalic izolat de semiconductor printr-un strat de oxid de siliciu. Cand se aplica o tensiune intre poarta si sursa ("+" pe poarta si "-" pe sursa pentru MOSFET cu canal N) se creaza un camp electric ca intr-un condensator plan. Campul electric creat atrage langa suprafata electroni.

Figura 2. Structura inerna a tranzistorului cu efect de camp cu poarta izolata

Pana la o anumita tensiune de prag VP sarcinile de langa suprafata nu sunt suficiente pentru crearea unui canal conductor intre sursa si drena. Peste valoarea de prag campul reuseste sa aduca suficiente sarcini electrice langa suprafata si conductanta (inversul rezistentei electrice) canalului dintre sursa si drena creste.

Curentul ID care trece intre sursa drena va fi cu atat mai mare cu cat va fi mai mare tensiunea aplicata portii UGS si cu cat va fi mai mare tensiunea aplicata intre drena si sursa UDS (daca UGS >> UDS cu "+" pe drena si "-" pe sursa).
ID = (UGS -VP) UDSK unde K este o constanta ce depinde de detaliile constructive ale tranzistorului.

Daca UDS > UGS curentul prin canal nu mai creste din cauza ingustarii canalului langa drena datorita campului invers ce apare intre poarta si drena. Curentul are valoarea limita:
ID = (UGS -VP)2K/2

Figura 3. Caracteristica curent de drena in functie de tensiunea drena-sursa si gila-sursa

Tranzistor Caracteristici Pret
BS170 UDSmax = 60V/ IDmax = 0,5A/ Pmax =0,83W/ RDSmin =ɝW 0,5DM
IRF830 UDSmax = 500V/ IDmax = 4,5A/ Pmax =74W/ RDSmin =1,5W 3DM
BUK455-60 UDSmax = 60V/ IDmax = 41A/ Pmax =125W/ RDSmin =0,04W 3DM
IRF740 UDSmax = 400V/ IDmax = 10A/ Pmax =125W/ RDSmin =0,55W 4DM
BUZ11 UDSmax = 50V/ IDmax = 30A/ Pmax =75W/ RDSmin = 0,05W 2,5DM
APLICATIE ? "Comutator pentru becuri cu halogen"

Becul cu halogen da o lumina foarte buna cu un randament excelent. Ca orice bec cu filament in momentul conectarii absoarbe un curent de circa 10 ori mai mare decat curentul nominal, ceea ce determina scurtarea timpului de viata. Fiindca becurile cu halogen sunt scumpe, mai ales cele speciale pentru automobile, este util un circuit care sa le mareasca timpul de viata.

Circiutul prezentat aici se bazeaza pe faptul ca daca tensiunea pe poarta creste treptat si curentul drena-sursa prin tranzistorul cu efect de camp va creste tot treptat. Timpul de crestere este stabilit de rezistenta R1 si condensatorul C :
t = RC = 100 kW 10 m F = 1s.

Dioda descarca condensatorul prin bec si TEC la intreruperea alimentarii. Fiinca rezistenta drena - sursa este 0,05W , caderea de tensiune pe tranzistor va fi :
UTEC = RDS x Ibec = 0,05W x 4A=0,2V

Puterea disipata va avea valoarea => P=UTEC x Ibec = 0,8W destul de mica pentru a nu fi necesar radiator pentru tranzistor
...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Tranzistorul cu efect de camp
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate