Trimite referat

Stiati ca ...

Un ou fiert mancat dimineata este atat de consistent incat poate tine de foame pana dupa amiaza.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Istoric nuclear

Materie: Istorie
Accesari: 2.702
Download-uri: 242
Nota: 5.57 (939 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Istoric nuclear
Publicitate:

Trimis de aurel
din 10 Martie 2006

Decembrie 1938: Fermi, fisiunea nucleara
Enrico Fermi cistiga Premiul Nobel in fizica pentru descoperirile sale in domeniul puterii nucleare. Fermi devine primul fizician care a divizat atomul. Cercetarile sale ulterioare vor constitui punctul de plecare pentru generatia puterii nucleare. In acelasi an, doi fizicieni germani, Lise Meitner si Otto Frisch, au reusit sa divida primul atom de uraniu. Ei au numit procesul "fisiune nucleara".

August 1939: Scrisoarea lui Einstein
Fizicianul Albert Einstein ii trimite o scrisoare presedintelui american Franklin D. Roosevelt, prin care il avertizeaza asupra faptului ca doi cercetatori germani lucreaza la construirea unei bombe atomice. Roosevelt organizeaza un comitet special pentru a analiza implicatiile militare ale cercetarii atomice.

Decembrie 1941: Pearl Harbor
Statele Unite ale Americii intra in Al Doilea Razboi Mondial, ca urmare a atacului japonez de la Pearl Harbor.

Septembrie 1942: Proiectul Manhattan
Este initiat Proiectul Manhattan, avind ca scop crearea unei arme atomice inaintea germanilor.

Iulie 1945: Trinity Test
Statele Unite detoneaza prima arma atomica linga Alamogordo, New Mexico.

August 1945: Hiroshima/Nagasaki
Statele Unite lanseaza bombele atomice asupra oraselor japoneze Hiroshima si Nagasaki. Aproximativ 110.000 de oameni sint ucisi in urma exploziei. Zeci de mii de persoane au murit in lunile si anii urmatori ca o consecinta a infestarii cu radiatii. Japonezii s-au predat la citeva zile dupa atacul cu bombe, punind astfel capat Celui De-al Doilea Razboi Mondial.

Iulie 1946: Bikini Atoll
Statele Unite testeaza o arma atomica la Bikini Atoll, in Pacific. Patru zile mai tirziu, la o prezentare de moda din Paris, apar costumele de baie Bikini.

August 1949: Bomba sovietica
Uniunea Sovietica detoneaza prima arma atomica, punind astfel capat monopolului nuclear al Americii.

Iunie 1950: Razboiul coreean
Razboiul coreean incepe o data cu sustinerea sovietica a Coreei de Nord, forte care vor invada Coreea de Sud.

Noiembrie 1952: Bomba cu hidrogen
Statele Unite testeaza prima bomba cu hidrogen.

Ianuarie 1954: Replica masiva.Secretarul de stat american John Foster Dulles afirma ca Statele Unite trebuie sa fie pregatite sa raspunda la provocarea comunista. El a anuntat ca aceasta noua strategie va fi cunoscuta sub numele de "replica masiva" - orice atac major al sovieticilor va fi intimpinat cu un raspuns masiv nuclear.

Septembrie 1957: Underground Test
Statele Unite efectueaza primul test nuclear subpamintean, in desert, linga Los Angeles.

Octombrie 1957: Sputnik
Uniunea Sovietica lanseaza prima nava in spatiu, Sputnik. In acelasi an, in luna octombrie, la reactorul nuclear Windscale, din Marea Britanie, izbucneste un incendiu. Sint emanate radiatii toxice.

Septembrie 1961: Adaposturi contra bombelor nucleare
Intr-o scrisoare publicata in revista LIFE, presedintele Kennedy ii sfatuieste pe americani sa construiasca adaposturi pe care sa le foloseasca in cazul unui atac nuclear.

Octombrie 1961: Mega-Bomba sovietica
Uniunea Sovietica detoneaza o arma nucleara de 58 megatone, echivalentul a mai mult de 50 milioane de tone de TNT sau echivalentul a mai mult decit tot explozibilul folosit in timpul Celui De-al Doilea Razboi Mondial. A fost cea mai puternica arma nucleara cunoscuta pina atunci.

Octombrie 1962: Criza din Cuba
Uniunea Sovietica transporta rachete in Cuba. Dupa descoperirea rachetelor, Statele Unite cer mutarea lor. Timp de doua saptamini, intreaga lume parea adusa in pragul razboiului nuclear. In cele din urma, Moscova a acceptat sa mute rachetele.

August 1963: Tratatul pentru interzicerea testelor nucleare
Statele Unite, Marea Britanie si Uniunea Sovietica semneaza Tratatul pentru Limitarea Testelor cu armament, care interzicea testele nucleare in atmosfera, in mediul subacvatic sau in spatiu. Mai mult de 100 de tari au aderat la acest tratat incepind din anul 1963.

Octombrie 1964: Bomba Chinei
China detoneaza prima ei bomba nucleara.

Ianuarie 1966: Broken Arrow
A U.S. B-52, care transporta arme nucleare, se zdrobeste de Coasta Spaniei. Trei bombe cu hidrogen ajung pe pamint; una ajunge in adincul Marii Mediterane. Nici una dintre ele nu explodeaza si sint recuperate. Dar plutoniul radioactiv este emanat in solul Spaniei, iar armata americana depune eforturi uriase pentru a curata mediul. Acesta este doar unul dintre incidentele reunite de Statele Unite sub termenul de "broken arrows" - arme nucleare pierdute.

Iulie 1968: Tratatul de non-proliferare
Marea Britanie, Statele Unite si Uniunea Sovietica semneaza Tratatul de non-proliferare a armelor nucleare. Prin acesta se prevede sa nu fie realizat transferul de arme la alte natiuni si nici sa nu se incurajeze alte natiuni in producerea de arme nucleare proprii. Tratatul a intrat in vigoare in 1970. Dar pina in anul 1968, mai mult de 186 de tari si-au dat acordul pentru semnarea acestuia.

Noiembrie 1969: S...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Istoric nuclear
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate