Trimite referat

Stiati ca ...

Computerul a fost construit in 1943, la 100 de ani dupa ce Charles Babbage a gandit primul sistem programabil. El a renuntat din lipsa de fonduri. In 1998 la muzeul de stiinta din Londra a fost construit o replica dupa proiectele lui Babbage. Sistemul a functionat exact asa cum era planuit!

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Dezvoltarea postbelica

Materie: Istorie
Accesari: 8.452
Download-uri: 1.795
Nota: 6.15 (1374 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Dezvoltarea postbelica
Publicitate:

Trimis de aurel
din 10 Martie 2006

Dezvoltarea postbelica atarii. Dupa terminarea celui de-al doilea razboi mondial,situatia economica a Italiei era deosebit de complicata:mii de intreprinderi si majoritatea statiilor electrice nu functionau,lipsea materie prima,a fost distrus transportul feroviar etc.Economia ei aproape in intregime depindea de materia prima straina.Italia nu avea flota comerciala,aceasta fiind una din cele mai complicate probleme cu care se confrunta tara.

In Italia imediat postbelica,a fost inregistrata cea mai inalta rata a inflatiei in comparatie cu celelalte state ale Europei Occidentale: preturile au crescut de peste 400 sute de ori,existau milioane de someri ,nivelul de viata al oamenilor de rind a scazut simtitor fata de indicele anului 1939.

In aceste conditii neprielnice ,pentru a scoate tara din impas,se impunea stringent infaptuirea unor reforme social-economice radicale. Din reprezentantii Miscarii de Rezistenta este creat un govern in frunte cu F. Parri.In componenta lui au intrat comunisti,radicali,socialisti,crestin-democrati,liberali pe care i-a unit lupta impotriva fascizmului si care intelegeau necesitatea introducerea unor transformari radicale .

Dar in privinta acestor transformari existau divergente de opinii.Comunistii, socialistii si radicalii erau pentru instaurarea relatiilor socialiste ,iar crestin-democratii si liberalii - pentru calea capitalista de dezvoltare .Partidul Liberal insista sa fie restabilit regimul existent pina la venirea dictaturii fasciste.Celelalte forte optau pentru lichidarea monarhiei si reinoirea radicala a tarii.Partidul Crettin Democrat (P.C.D.) era un partid catholic , sprijinit de Vatican .

Dimensiunile intre participantii la coalitia guvernamentala si impotrivirea fortelor conservatoare-monopolistii , mosierii , Biserica Catolica , aparatul birocratic-au impedicat reformarea rapida a tarii si au frinat dezvoltarea rapida a ei. Dupa demisia lui F. Parri, in fruntea guvernului ajunge A. de Gasperi, liderul P.C.D. Astfel , la putere vin fortele care au condus tara pina la instaurarea dictaturii fasciste in 1922 .

Italia de dupa razboi se deosebea radical atit de Italia lui Mussolini din epoca fascista , cit si din cea din perioada liberal-monarhica . In acest context , istoricii italieni mentioneaza ca forsele aflate la putere in primii ani postbelici nu erau capabile sa realizeze sarcinile si scopurile fixate de natiune.Cele mai avansate forme ale capitalismului monopolist de stat coexistau cu sectoarele in care predomina economia precapitalista , ideile innoitoare se imbinau cu viziunile patrirhale , specifice mai ales populatiei iataranesti din Sud .

Italia in anii 1970-1990 . In aceasta perioada se intevsifica lupta intre Partidul Comunist si Partidul Crestin-Democrat .Spre sfirsitul anilor 1990 , ca rezultat al compromiterii comunismului in Uniunea Sovietica si in Europa de Est , P.C.I.este reformat si isi schimba denumirea in Partidul Democratic al Fortelor de Stinga.

Tot in acesta perioada , pozitiile partidelor crestin-democrat si ex-comunist se diminueaza.Pe scena politica se impugn fortele de dreapta , conservatoire , in frunte cu magnatul Silvio Berlusconi . Acesta a detinut functia de prim-ministru pe parcursul anului 1944 , dar a fost nevoit sa demisioneze din cauza acuzatiilor de complicitate cu structurile mafiote . In 2001 el a revenit la putere .

In present , Italia este o tara industrializata , ocupind locul al V-lea in lume dupa volumul productiei industriale .Dar decolajul de dezvoltare intre Sud si Nord se mentine , principalele intreprinderi industriale fiind concentrate in orasele Torino , Milano , Genova si zonele adiacente .In anii 1970-1980 in Italia ia proportii terorismul , isi amplifica activitatea organizatiile de extrema stinga-"brigazile rosii".
...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Dezvoltarea postbelica
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate