Trimite referat
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

ILIADA SI ODISEEA

Materie: Istorie
Accesari: 119.738
Download-uri: 21.152
Nota: 7.57 (7618 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9


Download Referat - ILIADA SI ODISEEA
Publicitate:

Trimis de NICA ANDREEA ANTONIA
din 30 Decembrie 2004

In palatul lui Jupiter-Zeus are loc o petrecere la care participa toti zeii, mai putin Discordia, zeita vrajbei. Aceasta se napusteste in timpul chefului in palat foarte furioasa.Jupiter o calmeaza si aceasta se hotareste sa plece, lasand in urma un mar de aur care trebuia daruit celei mai frumoase zeite.Jupiter nu se poate hotari intre zeita dragostei, Venus; zeita intelepciunii, Minerva, fiicele sale si sotia sa Junona,astfel decide ca cele trei pretendente sa aleaga un muritor care sa decida cine va pastra marul.

Venus il alege pe fiul lui Priam si al Hecubei, Alexandru-Paris, un arcas foarte chipes, caruia in schimbul deciziei sale ii promite inima Elenei, cea mai frumoasa zana.Paris o alege pe Venus ca cea mai frumioasa. Venus il duce pe paris la Elena , unde Cupidon le strapunge inimile cele doi cu sageata dragostei.Junona care urmarea sa se razbune pe Paris desface legatura dintre Elena si sotul ei Menelaos.Deoarece exista un vechi pact intre marii conducatori ai timpului , cum ca acestia il vor ucide pe cel care va indrazni sa o fure pe Elena de la sotul ei. Astfel viteji ca Achile, Ulise, Aiax, Idomeneu, Diomede, batranul Nestor, doctorul Mahaon si Agamemnon , in frunte cu fratele acestuia , Menelaos pornesc pe corabii spre distrugerea Troiei.

Mania lui Achile
Dupa noua ani de lupta zidurile Troiei erau inca in picioare.Agamemnon reuseste sa o rapeasca pe fiica lui Hriseu, Hriseida.Hriseu ii cere ajutorul lui Apolon , care trimite sageti oravite raspandind ciuma printe ahei.Agamemnon se lasa convins de A chile sa o inapoieze pe Hriseida, dar in schimb el isi ia femeia lai Achile , Briseida, si niste averi. Achile manios, de faptul ca prietenii sai de lupta nu realizeaza ca fara el sunt foarte usor de invins, isi ia corabiile si pleaca de pe campul de lupta. Iar mama sa , zeita Tetis, il convinge pe Jupiter sa dea victoria troienilor, astfel Jupiter trece de partea Ilionului.

Prevestitorii ahei spuneau ca in anul care tocmai incepuse, al zecelea de razboi, vor fi darmate zidurile Troiei, astfel, lupta devine tot mai intensa Paris si Menelaos se infrunta pentru frumoasa Elena. Paris este ranit.Lupta devine din ce in ce mai sangeroasa pe masura ce zeii se amesteca mai mult.Andromaca si Hector

Zeii parasesc campul de lupta din ordinul lui Jupiter. Lupta sporeste in intensitate si devine foarte crancena.Hector afla de mania Minervei si o roaga pe mama sa, Hecuba, sa mearga impreuna cu toate doamnele catatii sa ii daruiasca jertfe.Hector ajuns in palatul tatalui sau decide sa-si revada sotia.Andromaca incearca sa isi convinga sotul sau sa ramana acum langa familia lui, insa Hector se reintoarce pe campul de lupta impreuna cu fratele sau Paris.

Pe campul de lupta invingatorul era decis de conducatorii armatelor, care se infruntau erau Hector si Aiax. Jupiter opreste lupta celor doi si dupa cum ii fagaduise lui Achile da victoria de partea troianului. Astfel, Agamenon decide sa incerce sa se impace cu Achile prin intermdeiul pritenilor lor, dar Achile nu este de acord.

Foc la corabii
Lupta porneste din nou. Ulise si Diomede sunt scosi din batalie.Troienii se apropie de corabii. Hector darama cu o piatra de moara poarta zidului ce le imprejmuieste. Neptun sare in ajutorul aheilor a caror singura scapare erau corabiile, pe care ii imbarbateaza. Junona il adoarme pe Jupiter si il ajuta pe Neptun sa treaca in fruntea aheilor. Hector este ranit in lupta . Jupiter se trezeste si readuce lucrurile in favoarea troienilor, vindecandu-l pe Hector.

Achile revine in lupta impreuna cu prietenul sau Patrocle, care este ucis, iar cu ajutorul Minervei si al Junonei ii recupereaza corpul.Troienii se impart in doua tabere, una in cetate iar cealalta la portile acesteia, in care era si Hector.

Impacarea lui Achile
Vulcan ii faureste arme lui Achile, iar pe scut ii reprezinta imagini din aur.Achile porneste la lupta hotarat sa-si razbune prietenul. Batalia devine un macel din clipa in care se amesteca zeii.Achile urmareste doar sa-l razbune pe Patrocle, adica sa-l ucida pe Hector, care era protejat de Apolon. Si Hector, la randul lui, dorea sa-si razbune fratele, Polidor.

Apolon il indeparteaza pe Hector de pe campul de lupta, din fata lui Achile, invaluindu-l intr-un nor de aur. Achile il urmareste pe troian, in lupta sa il ucide pe Licaon, fiu al lui Priam. Achile se indreapta fioros catre Troia. Apolon il salveaza pe viteazul Agenor de la moarte. Cu ajutorul lui Apolon troienii se refugiaza in cetate. Hector ramane in fata portilor pentru a da piept lui Achile de unul singur.

Moartea lui Hector
Achile il urmareste pe Hector in jurul cetatii. Troianul este inselat de zeita Minerva si , mai apoi, rapus de Achile, care nu ii respecta rugamintea de a-i inapoia trupul famaliei lui Priam.Achile leaga corpul lui Hector de caleasca sa si il tareste in jurul cetatii. Familia indurerata a troianului cere indurare de la Achile, sa le dea trupul eroului lor. Amdromaca isi pla...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - ILIADA SI ODISEEA
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK