Trimite referat
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Ghetari

Materie: Geografie
Accesari: 30.519
Download-uri: 6.126
Nota: 6.88 (2602 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9


Download Referat - Ghetari
Publicitate:

Trimis de shaolyn
din 12 Iulie 2004

Ghetarul e o acumulare mare de apa in stare solida, fie din inaltul muntilor, fie din regiunile polare unde este foarte frig.Luati o bucata de zapada si strangeti-o in pumn tare. In palma, ea se va transforma in gheata. Acest lucru se intampla atunci cand ninge an dupa an, pe pasunile muntilor inalti. Zapada de la sol este apasata de greutatea zapezii de deasupra, pana se transforma in gheata.

Deoarece gheata iese de sub stratul de zapada din cauza presiunii mari a zapezii de deasupra, ea incepe sa se inmoaie si sa curga asemenea masticului. Acum ghetarul este format.Miscarea ghetarului e foarte inceata, de doar cativa metri pe an.

Un ghetar greu are o puternica forta de eroziune. Cand coboara pe versanti , sapa in vale o forma distincta de U. Valea ce a avut un ghetar se poate recunoaste dupa baza plata sipantele verticale.

Ghetarii care se formeaza langa Polul Nord si Sud pot acoperi tari sau centrul continentului si se imprastie spre mare. Antarctica si Groenlanda sunt ambele acoperite de calote glaciare.

In perioada cuprinsa intre 1.600.000 si 10.000 de ani in urma, Pamantul a trecut prin perioade de mare inghet, numite ere glaciare. Acum mii de ani, in fiecare era glaciara, mari ghetari au acoperit o mare parte din America de Nord, Asia si Europa pana si Londra, Anglia. Multe lacuri, vai si dealuri pe care le vedem azi au fost modelate de ghetari. Primii oameni care au ajuns in America au venit prin Asia, pe poduri de gheata de 1000 m inaltime, zona in care azi se gaseste Alaska.

Materialele erodate sunt aduse odata cu coborarea ghetarului, cuprinse in gheata sau raman in varf. Acest pietris se numeste morena. Cand morena ajunge jos, unde ghetarul se topeste, formeaza un peisaj cu acumulari de argila, nisip si alte roci.

Varful vaii este erodat de ghetar, intr-o forma de fotoliu numit circ glaciar.In miscarea lui pe suprafata ghetarului apar crapaturi ce formeaza crevase.Ghetarul transporta si depune sfaramaturi de roci numite morene, care se grupeaza in lanturi pietroase.Gheata ce se topeste formeaza un lac la poalele ghetarului.
...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Ghetari
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK