Trimite referat
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Fenomene optice

Materie: Fizica
Accesari: 64.449
Download-uri: 12.331
Nota: 8.19 (7363 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9


Download Referat - Fenomene optice
Publicitate:

Trimis de aurel
din 27 Martie 2006

Fenomene Optice


Un fenomen optic important se numeste refractia luminii . La trecerea dintr-un corp transparent-apa-in altul-aerul-raza de lumina se frange ! Fenomenul de schimbare a directiei de propagare a raelor de lumina care traverseaza suprafata de separare a doua corpuri transparente se numeste refractia luminii. Unele lichide sun toxice sau corosive ! La orele de desen , cand ai bagat de seama ca pensula pare franta . Privind pietrisul de pe fundul unui lac cu apa clara , ai apreciat ca lacul are o anumita adancime . Dar masuranu-i adancimea cu ajutorul unei nuiele , ai constatat ca estimarea ta a fost gresita ! Lacul era mai adanc decat ai crezut tu . Nici una dintre razele de lumina care pleaca de la moneda nu va mai reusi sa iasa in aer , adica nu se va mai refracta . Razele de lumina se refrecta in totalitate pe suprafata , neacoperita de disc , a apei . Acest fenomen este numit reflexia totala . Inlocuin discul cu unul care are diametrul de cel mult doua ori mai mare decat adancimea apei , moneda poate fi observata din nou , deoarece razele ajung la suprafata apei mai putin inclinate fata de normala .

Optica prin fibre de sticla
Cercetarile se efectueaza si in alte directii . In scop industrial se folosesc lampi speciale , al caror spectru e capabil sa porneasca anumite reactii chimice . Lampile infrarosii sunt folosite la accelerarea uscarii vopselelor , razele infrarosii si ultraviolete avnd utilizare si in medicina .
Se folosesc endoscoape cu lampi pentru a patrunde in corpul pacientului fara a produce rani superficiale mari si pentru a efectua pe aceasta cale interventii chirurgicale mici, ce necesita vizibilitate buna . Prin fibrele optice se pot lumina locuri imposibil de abordat cu lampi traditionale . In plus , prin laserul-fascicol luminos subtire , intens-situat la capatul fibrei optice din interiorul endoscopului se pot rezolva probleme organice interne . Laserul se foloseste in multe tratamente pe aceasta cale , de exemplu hemorolagiile gastrice de la nivelul ulcerelor pot fi oprite prin laser , indepartarea partilor nearozate ale creierului , anestezia centrilor durerosi sau sau arderea celulelor canceroase de la nivelul colului uterin . Fenomenele optice sunt partile fizicii care se ocupa cu studiul propietatilor lumini si cu cel al mecanismului vederii se numeste optica . Aristotel a dat o prima explicatie curcubeului (Amestecarea in nor a culorilor inchise cu cele deschise). Sfarsitul sec. XII-lea Aristotel a inventat ochelari . Inceputul sec.VII-lea inventarea lunetei in Olanda pe care pe care o perfectioneaza mai tarziu Galileo Galilei . O inportanta deosebita la dezvoltarea optici a avuto Isac Newton . In 1615 au aparut primele microscoape .

...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Fenomene optice
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK