Trimite referat
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Domnul Trandafir - Mihail Sadoveanu

Materie: Romana
Accesari: 151.238
Download-uri: 18.281
Nota: 6.62 (12556 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9


Download Referat - Domnul Trandafir - Mihail Sadoveanu
Publicitate:

Trimis de tanvladsa
din 08 Noiembrie 2005

MIHAIL SADOVEANU
(1880-1961)

Domnu' Trandafir
rezumat

Naratiunea "Domnu" Trandafir" a fost publicata prima oara in anul 1905, in
revista "Albina".

In aceasta naratiune scriitorul evoca cu nostalgie intamplarile copilariei si isi aminteste chipul dascalului sau, Mihai Busuioc, supranumit si "Domnu" Trandafir".

In fragmentul de fata scriitorul face o caracterizare dascalului sau din care reies urmatoarele trasaturi: privirile ii scanteiau cand vorbea despre stramosii nostri, era un om deosebit care ii invata rugaciuni si cantece, ii invata pe copii despre trecutul si vrednicia poporului nostru.

Scriitorul isi aduce aminte cum dascalul sau intr-o seara le-a citi povestea lui Harap-Alb, iar "glasul sau curgea domol " basmul fermecandu-i pe toti copii.

Prin comportamentul sau dascalul si-a apropiat copii, acesta devenind parintele si confidentul lor.

Intr-un timp zvonindu-se ca va fi mutat in alta comuna peste Siret, elevii s-au sfatuit si au hotarat sa mearga la dascal pentru a-i spune ca pleaca si ei cu dansul.

Dragostea pe care le-a purtat-o dascalul elevilor la facut pe acesta sa nu plece si sa ramana impreuna cu ei pentru a-i invata gramatica, punctuatia si invatatura sufleteasca.

Titlul naratiunii este alcatuit din doua substantive : Domnu' prin care elevii isi arata respectul si admiratia, iar substantivul propriu "Trandafir" indica frumusetea si delicatetea invatatorului, dar si micii sai ghimpi.

...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK