Trimite referat
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Cauciucul

Materie: Chimie
Accesari: 27.448
Download-uri: 13.622
Nota: 5.85 (2018 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9


Download Referat - Cauciucul
Publicitate:

Trimis de Aurel
din 10 August 2006

Cauciucul natural este un compus macromolecular, natural cu formula moleculara: (C5H8)n in care "n" variaza in limite largi atingand valori de ordinul 5000. Supus incalzirii la circa 3000C, in absena aerului formeaza izoprenul dovedindu-se astfel ca este un polimer natural al iozprenului.

Datorita dublei legaturi din unitatea structurala lanul macromolecular poliizoprenic se poate prezenta sub forma a doi izomeri geometrici: cis - trans, cauciucului natural corespunzandu-i izomerul cis.

Cauciucul produs tehnic dintr-un compus macromolecular cu catene liniare, lungi, flexibile cu comportare de elsatomer. Se produc si se utilizeaza numeroase tipuri de cauciucuri fiecare dintre ele prezentand anumite avantaje si deavantaje in utilizari specifice. Macromoleculele cauciucului se pot deplasa una faa de alta la temperaturi relativ ridicate sau/si sub aciunea efectelor mecanice;

Aceasta proprietate a cauciucului sta la baza tehnologiilor de executare a produselor pe baza de cauciuc prin metode de formare. insa, si dupa racire cauciucurile pot pastra capacitatea de curgere (spre deosebire de materialele plastice si fibrele) atunci cand asupra lor acioneaza fore mecanice (fora gravitaionala poate fi suficienta in unele cazuri), mai ales daca efortul aplicat acioneaza timp indelungat; la temperaturi foarte scazute cauciucurile pot deveni casante, pierzand capacitatea de deformare inalt elstica.

Pentru indepartarea curgerii este necesar ca intre diferitele catene sa se realizeze legaturi suficient de puternice pentru a se forma o reea spaiala care sa impiedice alunecarea ireversibila a macromoleculelor una faa de alta, intr-un domeniu larg de temperatura care include si temperaturile de regim de utilizare. Reticularea macromoleculelor liniare sta la baza celei mai importante etape din tehnol.ogiile de prelucrare a cauziucului - vulcanizarea - conducand la transformarea lor in produse finite de cauciuc.

Macromoleculele cauciucului legate intr-o reea unitara (continua) constituie un cauciuc vulcanizat care pastreaza capacitatea de a suferi deformari reversibile mari. Cauciucurile se pot dizolva in anumii solveni alesi corespunzator; cauciucurile vulcanizate, datorita structurilor de reea tridimensionala nu se mai dizolva dar se gonfleaza sub aciunea acelorasi solveni. in economia mondiala se produc cca. 12 mil. tone din diverse tipuri de cauciuc, dintre care aprozimativ 2/3 revin cauciucurilor sintetice. Practic, intreaga cantitate de cauciuc se utilizeaza sub forma de compoziii, mai ales compoziii vulcanizate pentru care cauciuclui este materia prima de baza, care confera comportarea specifica de elastomer si face posibil un nr. foarte mare de utilizari.

Sortimentul actual al produselor de cauciuc depaseste 60 mii tipuri, din care ponderea cea mai mare (mai mult de 1/2) revine industriei anvelopelor. Cauciucul sintetic reuneste grupul de elastomeri cu proprietai asemanatoare cauciucului natural, obinui sintetic prin polimerizarea sau copolimerizarea anumitor monomeri.

Monomerii folosii la obinerea diferiilor elstomeri sunt polimerizai (copolimerizai) de obicei in emulsie; se obine latex sintetic care este prelucrat ca si cel natural. Rezulta un cauciuc sintetic brut cu proprietai asemanatoare calui natural si care se foloseste dupa vulcanizare.

In ara noastra se fabrica la Combinatul Petrochimic Borzesti cauciucul denumit comercial Carom 1500, prin copolimerizarea butadienei cu ?- metilstiren.

Cercetarile intreprinse in ultimii ani in cadrul Institutului Central de Cercetari Chimice au permis elaborarea si punerea la punct a unor tehnologii proprii de fabricare rentabila a izoprenului (monomer) si de polimerizare a sa la un elastomer poliizoprenic, cu proprietai identice produsului natural. Cauciucul poliizoprenic se fabrica la Combinatele Petrrochimice de la Ploiesti si Borzesti.

Cauciucul natural si cel sintetic au o vasta gama de utilizari tehnice, textile, sanitare, casnice, etc, servind la fabricarea diferitelor produse, ca: anvelope aoto, curele si benzi de transmisie, garnituri de etansare, tuburi, echipamente electroizolante, jucarii si diferite obiecte de uz casnic.

Cauciucul Butadienic
Este produs de polimerizarea butadienei, coninand, in funcie de sistemul de polarizare si condiiile de lucru, proporii diferite de unitai cis - 1,4 (I), trans - 1,4 (II) si 1,2-vinil.

Se produce cauciuc stereoregulat (prin polimerizare cu catalizatori coordinativ ionic...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Cauciucul
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK