Trimite referat
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Caracterizarea lui Nica

Materie: Romana
Accesari: 75.589
Download-uri: 10.777
Nota: 5.62 (12282 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9


Download Referat - Caracterizarea lui Nica
Publicitate:

Trimis de Andrut
din 25 Septembrie 2008

In spatiul literaturii romane, povestitorul Ion Creanga ocupa un loc aparte in familia marilor clasici.Opera sa de referenta ramane "Amintiri din copilarie", unde imaginea copilului si a copilariei universale reinvie dincolo de timp in amintirea autorului.

Toate intamplarile relatate pun in centrul atentiei chipul balai al lui Nica pe care insusi autorul il vede,prin autocaracterizare ca fiind "ca un hot de huma insufletit din Humulesti".

Caracteriazat atat direct, cat si indirect, Nica se remarca printr-o energie fara limite, aproape calci din iarna pana in toamna el colinda prundurile, tarinile, campul si padurile, zburdand de veselie.

In secventa "Pupaza din tei", baiatul este prezentat indaproape, urmarit pas cu pas in derularea planului sau.

Astfel, cu istetime si perseverenta, el reuseste sa-i vina de hac lelitei s "sa o captuseasca".

Este inventiv, curajos si grijului. Atunci cand, scoasa din mediul ei, pasarea ajunge in captivitate, se bucura de ingrijire, Nica se duce tot mai des in podul casei de "nu stiau ai mei ce este cu mine".

In fata faptei savarsite incearca sa iasa "basma curata". De aceea planuieste sa vinda pupaza ca nimeni sa nu-i mai dea de urma.

Planul ii esueaza (nu-i reuseste) si, dezamagit se intoarce catre casa.

Acest episod il pune in mare incurcatura, deoarece se lasa pacalit de mosneagul care se preface a fi interesat de marfe lui.

Punctul de maxima intesitate este dat de amenitarea cu prezenta tatalui, in fata caruia Nica nu ar mai fi avut nicio scuza.

De aici reiese respectul pentru cel care ii esre parinte si autoritate.

Intors acasa, Nica se bucura nespus cand lucrurile iau o intorsatura favorabila, reusind astfel sa restabileasca normalitatea si increderea in vremuri mai bune.

Intamplarea relatata pune in evidenta un personaj de aventura, un copil "zglobiu, neastamparat ca vantul in turbarea sa ", cum insusi autorul se autocaracterizeaza.


...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Caracterizarea lui Nica
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK