Trimite referat

Stiati ca ...

Cainii reprezinta prima specie domesticita de om, acestia fiind domesticiti inca de acum 12-15.000 de ani.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Zodia Cancerului sau Vremea Ducai-Voda - comentariu

Materie: Romana
Accesari: 9.718
Download-uri: 124.683
Nota: 5.46 (1017 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Zodia Cancerului sau Vremea Ducai-Voda - comentariu
Publicitate:

Trimis de aurel
din 27 Martie 2006

Romanul este prin esenta complex, de mare intindere, creator de viata, aceasta specie a genului epic se muleaza cel mai bine pe Sadoveanu, considerat de critica literara un "evocator neintrecut de oameni si locuri, de oameni din popor si de locuri bogate [...] urmas al rapsozilor din popor si al cronicarului Neculce".Opera sa marcheaza un moment in literatura romana, anul 1904 fiind considerat anul Sadoveanu datorita unei remarcabile activitati editoriale: "Povestiri", "Soimii", "Crasma lui mos Precu" si "Dureri inabusite".

De la prima incercare de roman din 1705 a lui Dimitrie Cantemir "Istoria Hieroglifica" si primul roman adevarat al literaturii romane: "Ciocoii vechi si noi" de Nicolae Eilimon, in epoca pasaptista romanul este slab reprezentat - din cauza lirismului excesiv, cultivarea misterelor, personaje schematice, etc. - pentru a se revigora prin Duiliu Zamfirescu cu "Ciclul Comanescenelor" si Slavici cu "Mara", la Sadoveanu, ultimul mare scriitor-model prentru romanul modern al epocii interbelice, promovat de Liviu Rebreanu, Camil Petrescu si Hortensia Papadat-Bengescu, romanul evolueaza prin Mircea Eliade, Anton Holban pana la Marin Preda, Eugen Barbu, Vasile Breban si Augustin Buzura.

Mihail Sadoveanu si-a conturat viziunea estetica unitara, in centrul careia a asezat un motiv recurent: raportul im-storie.Dintre operele cu caracter istoric amintim: "Neamul Soimarestilor", "Zodia Cancerului", "Fratii Jderi", "Nicoara Potcoava". In toate acestea a infatisat trecutul poporului roman, cu batalii crancene, cu eforturi uriase de supravietuire, cu revolte impotriva clasei boieresti si a unor domnitori egali prin lacomie, cu exoduri dureroase si repatrieri tarzii ori neimplinite cu instincte razboinice, armonizate totusi cu cele erotice.

Romanul istoric reprezinta pentru Sadoveanu o reintoarcere spre origini, spre sacru, reflex al lumii arhaice, cu o dimesiune mitica exploatand fatetele arhetipale ale traditiei: "Istoria a fost primul meu obiect de predilectie" (Sadoveanu). Eroul sadovenian este "omul intru istorie"- in sensul lui Noica - este omul ce isi asuma dimensiunea mitica a istoriei ca sa un destin moral: "Pentru calauzirea inimilor nu-i alta putere mai mare decat mitul si datina". Marele prozator tradeaza preocuparea pentru om ca existenta colectiva, pentru "omul cel vechi al pamantului" si "bunatatea-i inteleapta": "Pretutindeni si totdeauna am avut prilejul de bucurie sa ma regasesc pe mine in acest suflet colectiv de bunatate, prietenie si dragoste de altceva mai presus decat tarana din care suntem alcatuiti.

Bucuria si mangaierea acestui popor au fost un cantec si o legenda in curgerea atator veacuri triste. Bucuria mea a fost sa le gasesc".Romanul dezbate notiunea de istorie si releva nepotrivirea dramatica dintre legitatile evenimentelor si aspiratiile umane, ce raman adesea neamplinite, ori este denaturat sensul lor nobil. Dilema eroior centrali se datoreaza conflictului acut intre datoria sociala si aasiunea individuala, sunt personaje cu soarta imprevizibila, tensionata, tragica, dar modele exemplare ale natiunii din care fac parte (exponenti ai unor crezuri rationale), faptele lor de exceptie ramanand in memoria colectiva pentru eternitate.

Nicolae Iorga afirma: "Nu se poate lucru mai greu decat un adevarat roman istoric. Trebuie sa stii perfect epoca pe care ti-ai ales-o, sa traiesti in ea, sa ai o neinchipuita putere de inchipuire, un simt fin al evlaviei ce se datoreaza stramosilor si al respectului care se cuvine adevarului, sa capeti graiul simplu si cuminte al graiurilor patriarhale"

Zodia Cancerului are la baza o serioasa documentatie, reflectand epoca lui Duca-Voda, epoca sec. al XVII, o epoca coplesita de intrigi politice, de latiuni, razboaie si jafuri. Rema romanului se formuleaza intre traditional si modern. Modul de a trata temele este in primul rand unul traditional, prin evenimentele romantice prezente in text, prin atitudinea naratorului omniscient, prin desfasurarea cronologica a evenimentelor.

Totusi sunt prezente si unele semne de modernitate (in special in capitolul dedicat structurii narative). Structuri narative si reasizare artistica pe tema istorica. Cititorul este informat asupra epocii si asupra caracteristicii sase definitorii: indigenta provocata atat de calamitati cat si de birurile Vodei care au organizat hotia domneasca. Cercul zodiacal se imparte in doua: anabaza (universalizare) care are loc la extremitatea superioara Capricornul si latabaza (esentializare) care la extremitatea inferioara are Cancerul.

In limba latina cancer inseamna rac. Zodia Racului, cel care merge inapoi ca intr-o incercare de identificare cu centrul obscur al lumii defineste catabaza, urmare fireasca a anabazei, adica domnia lui Antonie Voda, tatal lui Alecu Ruset.Semnificatia este una optimista: dupa catabaza urmeaza in mod necesar anabaza. Romanul este structurat in 33 de capitole avand fiecare un titlu, uneori r...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Zodia Cancerului sau Vremea Ducai-Voda - comentariu
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate