Trimite referat

Stiati ca ...

Planeta Pamant este estimata a avea o vechime mai mare de 4,5 miliarde de ani.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Zeul Neptun

Materie: Istorie
Accesari: 29.421
Download-uri: 1.614
Nota: 5.99 (1769 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Zeul Neptun
Publicitate:

Trimis de upsyyyy
din 14 Mai 2008

Neptun cunoscut în lumea greacă ca și Poseidon, zeul ce domnea asupra mărilor, este unul din Olympieni, fiu al lui Cronos și Rhea. După unele tradiții, este considerat mai tânăr decât fratele său, Zeus. Cea mai veche legendă, cea în care Zeus, ajuns la vârsta bărbăției, și-a forțat tatăl, Cronos, să restituie copii pe care i-a înghițit, ar arăta că Zeus este cel mai tânăr din familie, așa cum Cronos însuși, care și-a detronat tatăl Uranus, era mezinul lui. Dar încetul cu încetul, odată cu dezvoltarea dreptului primului născut, Zeus, considerat stăpân suveran, a luat locul celui mai mare. De aceea în legendele epocii clasice, neptun este adesea considerat mai tânăr decât fratele lui.

Neptun ar fi fost crescut de Telechines și fiica lui Ocean, Cephira. Ajuns tânăr, se îndrăgostește de Halia, sora lui Telechines, cu care va avea șase băieți și o fiică numită Rhodos. Aceasta se întâmpla pe insula ce și-a luat numele de la fiica lui Neptun.

În timputile Iliadei, neptun avea în stăpânire mările la fel cum Hades donmnea asupra Infernului și Zeus asupra cerului și pământului. Din această împărțire, el putea nu numai să comande valurilor, dar și să provoace furtuni, să sfărâme stânci dintr-o lovitură de trident și să facă să țâșnească izvoare. Puterea sa se pare că nu se întindea doar asupra mărilor, dar și asupra apelor curgătoare și lacurilor. Opus lui, Hades este zeul morților. Frate al lui Zeus, Neptun, Hera, Hestia și Demeter este fiu al lui Cronos și Rhea. Ca și Zeus și Hades, el este unul dintre cei trei care au împărțit Universul după victoria asupra Titanilor.

Neptun a participat, de-a lungul unui an cu Apollo și pământenii la construirea zidurilor Troiei. Laomedon I-a refuzat salariul convenit. Pentru a se răzbuna, Neptun a trimis din abisuri un monstru care tiraniza poporul troian. Este originea ranchiunii pe care Neptun o avea împotriva troienilor și pentru aceasta îl vom vedea intervenind în timpul războaielor în favoarea aheilor. La începutul Iliadei, decid la sfatul lui Nestor să-și fortifice tabăra înconjurând vasele cu un zid. Neptun protestează în adunarea zeilor în potriva axcestei decizii, care crede el că I-ar diminua gloria ce I-a adus-o construirea zidurilor Troiei. E nevoie de cuvintele conciliante a lui Zeus pentru a-l calma și promisiunea de a distruge zidul ridicat de ahei. Inițial a vrut să rămână departe de bătălie, dar în curând le vine în ajutor aheilor, până când la ordinul lui Zeus părăsește lupta.

Totuși când Ahile este pe punctul de a-l ucide pe Eneea, este Neptun acela care l-a salvat acoperind ochii lui Ahile cu o ceață și transportându-l pe
Eneea departe de linia de luptă. Motivul este acela că Eneea nu aparținea descendenței imediate a lui Laomedon.

Faptul că Odysseus i-a ucis un fiu, pe ciclopul Polyphemus, l-a determinat pe puternicul zeu să-l urmărească pe erou cu răzbunarea sa, nimicindu-i pe rând corăbiile și aruncându-l de pe un țărm pe altul.

Când pământenii și-au construit cetăți, zeii s-au hotărât să aleagă unul sau mai multe orașe în care să fie onorați. S-a ajuns la aceea că două sau trei divinități au ales aceeași cetate, ceea ce a provocat conflicte între ei, trimițându-I la arbitrajul semenilor sau chiar al oamenilor. În aceste dispute, Neptun a fost adesea perdant. Cel mai celebru caz a fost al Athenei, pe care a luat-o în posesie creând printr-o lovitură de trident o mare pe Acropole (un puț cu apă sărată ce se găsea în incinta Erechteionului). El a fost contestat de Pallas-Athena, care l-a convocat pe cecrops ca martor al acțiunii sale: ea a plantat un măslin ce era încă arătat și în sec. II în Pandrosion. Apoi ea a revendicat poseseiunea ținutului. Cazul a fost adus în fața lui Zeus, care a numit arbitrii. Tribunalul astfel format a decis în favoarea Athenei datorită mărturiei lui Cecrops că ea a fost prima ce a plantat măslinul pe stânca Acropole. Neptun iritat va inunda câmpia Eleusis.

În timp ce copii lui Zeus erau eroi binefăcători, cel mai adesea odraslele lui neptun ca și ale lui Marte erau giganți răufăcători și violenți. Neptun este la originea unui mare număr de genealogii mitice. Se semnalează în mod particular dragostea pentru Demeter, în urma căreia s-a născut o fiică, căreia îi era interzis de a i se pronunța numele. Neptun avea o soție legitimă, zeița Amphitrite, o nereidă dar aceasta fuge initial intr-o pestera de marmura.Convinsa de doi delfini , Amfitrita se casatoreste cu Poseidon si naste un baiat numit Triton (care a suflat in scoica si a chemat in matca raurile si marile cand s-a sfarsit potopul).

SFARSIT.


...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Zeul Neptun
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate