Trimite referat

Stiati ca ...

Poloniul sau radiul este primul element radioactiv descoperit (Marie si Pierre Curie, 1898).

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.ZONA TURISTICA PORTILE DE FIER

Materie: Geografie
Accesari: 8.863
Download-uri: 1.002
Nota: 5.35 (1381 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - ZONA TURISTICA PORTILE DE FIER
Publicitate:

Trimis de Anonim
din 04 August 2010

Portile de Fier este atat numele defileului Dunarii din tara noastra cat si numele barajului hidroenergetic din apropierea orasului Orsova. Defileul este situat intre Romania, in nord si Serbia in sud. Acesta este locul unde se separa Muntii Carpati de Muntii Balcani.Culmile defileului pot urca pana la 500 metri si sunt foarte greu de ajuns de pe pamant. Valea Orsova este ultima sectiune mai larga a Dunarii, inainte ca aceasta sa ajunga la Campiile Valahiei si la ultimul defileu, Defileul Sip.Cel mai ingust si cunoscut defileu din aceasta zona este Cazanele Mari. Dunarea se ingusteaza aici la 150 metri si poate atinge adancimea de 53 metri.Pe malul romanesc, la Cazanele Mici se afla un important monument, sculptat in piatra intre 1994 si 2004: Statuia lui Decebal.
Sistemul Portile de Fier I este una din cele mai mari constructii hidrotehnice din Europa si cea mai mare de pe Dunare. Lacul sau de acumulare cu un volum de peste 2200 milioane mc se intinde de la baraj pana la confluenta cu raul Tisa. Lacul cuprinde in principal zona Defileului Dunarii, cel mai mare defileu din Europa, cuprins intre localitatile Bazias si Orsova. Zona Portile de Fier are un bogat potential arheologic, istoric si turistic. Pentru protejarea habitatului sau natural deosebit, regiunea defileului Dunarii a fost inclusa in Parcul Natural Portile de Fier.
Regiunea Defileului Dunarii reprezinta una din cele mai pitoresti si atractive zone turistice, atat prin frumusetile naturale ale regiunii cat si prin monumentele istorice datand din perioada Imperiului Roman. Ruinele castrului roman Drobeta si ale podului construit de imparatul roman Traian peste Dunare sunt numai cateva din atractiile oferite de Muzeul Portile de Fier din orasul Drobeta Turnu-Severin.
Potentialul turistic il formeaza grandiosul peisaj format de fluviul Dunarea si de defileul sau, de diversitatea reliefului din zona muntoasa, de existenta elementelor floristice si faunistice deosebite, multe dintre ele fiind inscrise in rezervatii stiintifice, la care se adauga impresionante marturii ale unui trecut de milenii, exprimat printr-o serie de monumente istorice, de arhitectura si arta, unele unice prin valoarea si ineditul lor.
Drobeta Turnu Severin, prin pozitia sa, la iesirea Dunarii in defileu, dar si datorita numeroaselor sale obiective social-istorice si culturale, ar putea constitui un centru polarizator al industriei turistice .
Principalele obiective turistice sunt:
• Ruinele podului lui Traian (pod construit de Apolodor din Damasc in perioada dintre razboaiele dacice purtate de imparatul Traian impotriva lui Decebal)
• Castrul Drobeta (realizat in aceeasi perioada cu podul lui Traian)
• Ruinele bisericii medievale asezata langa castrul roman
In partea de sud a municipiului, pe malul Dunarii, se afla monumentala cladire a muzeului Portile de Fier, cu sectii de istorie, arheologie, etnografie, stiintele naturii si un deosebit acvariu.
Principalele zone turistice, in afara municipiului Drobeta Turnu Severin sunt:
-Zona Portile de Fier I, cu defileul Dunarii, clisura cu Cazanele Mari si Mici, lacurile de acumulare, sistemul hidroenergetic si de navigatie, numeroase viaducte inaltate deasupra unor vai salbatice, municipiul Orsova, desfasurat sub forma de amfiteatru pe malul golfului Cerna, iar deasupra acestuia, Manastirea Sfanta Ana.
-Ostrovul Simian – insula situata in aval de Drobeta Turnu Severin, unde a fost stramutata cetatea de pe fosta insula Ada-Kaleh, aflata acum sub apele lacului de acumulare.
-Zona de nord a judetului, caracterizata prin frumusetea peisajului. Aici se gaseste orasul Baia de Arama unde se poate vizita Biserica Sfintii Voievozi, ridicata in stil bizantin si pictata in sec. al XVII-lea. La circa 4 km nord-vest de Baia de Arama se gaseste complexul carstic Ponoare, reprezentat prin mai multe monumente ale naturii (podul natural de la Ponoare, lacurile carstice Zatonul Mare si Mic, pestera Ponoare si platoul de lapiezuri de deasupra pesterii). Tot in aceasta zona se afla pestera Topolnita, cu o lungime explorata de 10.330 m, fiind a doua ca marime din tara.
Nu departe de orasul Baia de Arama se afla statiunea balneo-climaterica Bala cu ape termo-minerale. Apele minerale de la statiunea Bala sunt la fel de bune ca si cele de la Herculane, iar in unele privinte chiar mai bune si mai puternice decat acestea, dar din pacate rezervele de ape minerale sunt insuficient exploatate.
-Zona Strehaia, situata la circa 40 km de Drobeta Turnu Severin, cu cetatea Manastirii Strehaia, construita in jurul anului 1500, padurea de tei, iar catre est, Manastirea Gura Motrului.
Un loc distinct in cadrul judetului il ocupa rezervatiile naturale....

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - ZONA TURISTICA PORTILE DE FIER
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate