Trimite referat

Stiati ca ...

Vacile nu au dintii de sus din fata.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Vulcanii noroiosi

Materie: Geografie
Accesari: 4.157
Download-uri: 1.603
Nota: 5.63 (1081 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Vulcanii noroiosi
Publicitate:

Trimis de aurel
din 03 Martie 2006

In tara noastra, dar si in alte regiuni de pe Glob, in multe locuri iesirea gazelor din subsol la suprafata determina deplasarea apei din adanc si antrenarea particulelor argiloase si nisipoase din straturile de roca.Rezulta un noroi mai mult sau mai putin vascos ,ce se ridica prin crapaturile ce taie straturile si care , odata ajuns la suprafata ,se revarsa creand in timp un relief specific.

Cel mai adesea rezulta conuri si platouri cu dimensiuni variabile ,dar mici.Aceste forme ,si intr-o anumita masura mecanismul circulatiei materiei si constructiei lor ,se apropie mult de cel al marilor efuziuni de lava ce creeaza aparatele vulcanice,de unde si numele ce le-a fost dat.Diferentele dintre ele sunt enorme ,trei fiind esentiale : dimensiunile (cativa zeci de metri patrati pana la cateva hectare in raport cu cativa km2),natura materiei ce se deplaseaza(noroi fata de topituri de roca) si durata existentei formelor de relief create (doi-trei ani la vulcanii noroiosi si zeci de mii de ani la vulcanii propriu-zisi).

Astfel de fenomene naturale ,in tara noastra ,se produc frecvent Subcarpati, dar au fost descrise in ultimii 150 de ani si in alte locuri(ex.la Hasag ,langa Ocna Sibiului ,sau la Homorod ,la Bazna ,in dealurile Transilvaniei apoi si in unele locuri din Moldova unde sunt numiti "gloduri" sau "ochiuri de gloduri").Dar ,formele cele mai interesante ,care au dimensiunile cele mai mari si unde procesele au o intensitate deosebita ,sunt intalnite in Subcarpatii Buzaului ,pe un aliniament de cca. 20 km ,intre asezarile Berca si Arbanasi.

Langa schela din marginea satului Berca exista un platou argilo-nisipos care a rezultat din slabe eruptii noroioase.La cca. 10 km ,pe stanga drumului pietruit ,se afla platoul Paclele Mici , unde exista cel mai mare numar de vulcani ce au conuri ,cratere cu dimensiuni extrem de variate ,precum si o morfologie complexa ,rezultata pe de o parte din acumularea noroiului ,iar pe de alta parte, din siroirea apei de ploaie.Repartitia acestora este neuniforma ,distingandu-se cel putin trei situatii.

In est exista un sector de platou nisipo-argilos relativ neted ,slab fragmentat ,pe care activitatile vulcanice au incetat sau sunt extrem de reduse.In centru si vest se afla sectorul cu cel mai mare numar de conuri de noroi ce apar sub formele de grupari de 3-5 vulcani cu inaltimi de 2-8m ,cu cratere ce au diametre de 10-100cm din care iese noroi vascos ,care se scurge sub forma de limbi ce ating lungimi de 20-50cm.

Daca in jurul craterului noroiul este proaspat sau in curs de uscare, la mijlocul si la periferia conului ,el este uscat si brazdat de crapaturi de uscaciune ce se iscriu in sisteme poligonale cu dimensiuni variabile.La ploi ,apa se scurge in suvite pe flacurile conurilor creand prin eroziune pe acestea un ansamblu de santulete ,rigole ,ravene ;la exterior materialele transportate prin acumulare,dau poale prelungi pe care apa se imprastie.Cel de-al treilea sector se afla la jumatatea nordica a platoului.

Aici apar doua aspecte distincte.Mai intai se impun conurile de noroi aplatizate ,dar cu cratere foarte largi(1-5m),din care se revarsa in toate directiile un noroi fluid care se imprastie pe distante de 50-150m.In al doilea rand ,la exteriorul acestora ,platoul este intens fragmentat de ravene si torenti adanci ,interfluviile dintre ele fiind transformate in creste ,situatie care creeaza imaginea unui peisaj dezolant(pamanturi rele).

Platoul Paclele Mici constituie o rezervatie naturala(9,4 ha),din 1924 ,obiectul protectiei fiind peisajul impus de relief si doua specii de plante halofile-Nitraria schoberi si Obione verrucifera-aflate in extremitatea vestica a arealului lor.Cel de-al treilea platou ,Paclele Mari ,se afla la cativa km ,spre nord-est.

Numele este legat de dimensiunile foarte mari ale celor trei vulcani principali (diametre de peste 100m) ,care se situeaza in centrul platoului.Flancurile conurilor sunt foarte intinse ,pe ele apar mai multe conuri ale unor vulcani secundari si limbi lungi de noroi vinetiu ,adesea amestecat cu suvite de titei.Jumatatea exterioara a platoului este fragmentata de ravene ,torenti ,dezvoltand un peisaj de badland-uri(pamaturi rele).Rezervatia naturala de aici se desfasoara pe19,6ha.

In localitatea Beciu ,pe malul drept al raului Arbanasi ,se afla un crater(diametru 2,5m) in care exista noroi ce "fierbe" datorita efuziunii gazelor.El este inconjurat de un platou mic pe care exista cateva conuri si cratere decimetrice.
La cca. 2 km est de acesta se afla Platoul Arbanasi ,cu mai multe conuri si relief de eroziune similare cu cele de la Paclele Mici ,dar cu dimensiuni mult mai redus.

...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Vulcanii noroiosi
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate