Trimite referat

Stiati ca ...

Vaduva neagra - e un paianjen mijlociu ca marime, de culoare neagra, cu circa 30 de pete rosii pe abdomen, cunoscut ca cel mai veninos dintre paianjeni. Numai muscatura femelei este primejdioasa. Sursa: Enciclopedia de Biologie - Editura All

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Vulcanii

Materie: Geografie
Accesari: 4.334
Download-uri: 1.163
Nota: 5.33 (1116 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Vulcanii
Publicitate:

Trimis de aurel
din 03 Martie 2006

Vulcanii
In timpul eruptiei vulcanul arunca in aer lava incandescenta si ne incanta cu un joc de artificii spectaculos. El poate revarsa torente de lava topita pe versantul muntelui, sau poate acoperi soarele cu nori de pulbere.

Ce este un vulcan?
Vulcanul este de fapt o gaura in scorta terestra, prin care erup in aer gaze, cenusa si roci semitopite, care impreuna alcatuiesc lava. Partile cenusii vulcanice cad pe sol, se aseaza stratificat si se solidifica sub forma unei roci usoare si cenusii. In timpul milioanelor de ani, aceste straturi formeaza muntii vulcanici. Deseori ei sunt inalti, conici cu crater pe varful conului vulcanic. Multi dintre ei se ridica pe fundul oceanului.

Cativa vulcani sunt foarte tineri, in februarie 1943, in Mexic se nastea un nou vulcan. Intr-o zi s-a descoperit o mica fisura in solul unui lan de porumb. In 24 de ore fisuras-a transformat intr-o prapastie de 25m latime, care apoi s-a deschis, lasand la suprafatacenusa si rocile incandescente. In scurt timp aceasta prapastie s-a transformat intr-un deal de lava de 10m inaltime. Vulcanul a fost denumit Paricutin, a atins inaltimea maxima de 405 m dupa noua ani de activitate.

Si unele insule au fost create de vulcanii subacvatici. In 1963 a erup un vulcan sub activatic in apropiere de coasta sudica a Islandei, aruncand in aer gaze si nori de fum. In urma eruptiei de lava s-a nascut o noua insula: Surtsey, denumit dupa Surtr un zeu antic in lumea nordica. Eruptia s-a terminat abia dupa 3 ani insula crescand la 1,9 km2 suprafata.

Adancurile mocnesc
Vulcanii se formeaza in punctele de minima rezistenta ale scoartei terestre. pamantul este acoperit de o scoarta dura, exterioara: litosfera compusa dintr-o scoarta si partea superioara, dura a mantalei. Litosfera s-a fragmentat in placi uriase, rigide, asa numite placi tectonice.

Sub influenta uriasei presiuni din adancuri, placile tectonice sunt in permanenta miscare. In unele locuri aceasta miscare da nastere la lanturi muntoase, alteori marginile placilor cad in santuri adanci, in adancul Pamantului, fenomen numit subdeductie. Placile in miscare cand se intalnesc, cand se indeparteaza unele de altele. Astefel de zone sunt zonele marginaleale placilor tectonice, fiind zone de minima rezistenta pe scoarta terestra, unde se pot produce eruptii vulcanice.

Sub scoarta se afla un alt strat, mantaua, in interiorul caruia, sub litosfera, la o adancime de peste 100km se afla astenosfera.Aici se produc temperaturi asa de mari, incat multe roci se topesc. Aceste roci topite, care contin si apa si gaze, se numesc magma, care se aduna in camera magmatica. Magma e mai fierbinte si mai usoara decat materiile inconjuratoare, iar in ascensiune spre suprafata, topeste mare parte din rocile stratului superior. In drumul spre suprafata ia nastere hornul vulcanului. Gazele sunt inchise in magma, crescandu-i presiunea.In final sub presiunea gazelor, magma erupe sub forma lavei in punctul de minima rezistenta a scortei.

Puncte fierbinti
Cativa vulcani s-au format deasupra asa-numitelor puncte fierbinti. Acestea nu sunt zone slabe ca rezistenta a scoartei, ci surse de caldura in sraturile adanci ale Terrei, care produc cantitati enorme de magma. Magma se ridica spre suprafata, foreza o gaura in scoarta, formand vulcanul. Magam apoi se raceste, se scufunda, eventual ridicandu-se din nou.

Punctele fierbinti ale scoartei raman intotdeauna in acelasi loc, cu toate ca placile tectonice se deplaseaza deasupra lor in permanenta. In felul acesta de-a lungul milioanelor de ani se formeaza noi vulcani. In asa fel s-au format si se formeaza si astazi prin activitate vulcanica insulele Hawaii din Oceanul Pacific.

Tipuri de lava
Lava ce erupe din vulcan poate atinge 1000* C, revarsandu-se de pe muntele vulcanic cu 165 m/s. In timp incetineste si se raceste, formand doua tipuri de lava, fiecare avand denumire de origine hawaiiana. Primul, denumit lava "pahoehoe" se solidifica in creste apropiate, care deseori amintesc de niste funii. Al doilea, denumit lava "aa", formeaza un strat dur.

Vulcanii nu erup la fel. Natura eruptiei este determinata de tipul gazelor si cantitatea din magma. Mai mult, acelasi vulcan poate erupe in mai multe moduri.Activitatea vulcanilor hawaiieni (vulcani de tip scut) e una din formele de eruptie cele mai "linistite". Lava este rosiatica, lichida si vascoasa. Gazul se elibereaza mai usor, aruncand magma spre cer ca niste fantani arteziene incandestente.

Acest tip de eruptie a fost denumit dupa cei doi vulcanii hawaiieni, Mauana Loa si Kilauea. La eruptiile de tip Stromboli, gazelle se elibereaza sub forma unor explozii, repetate, mai mici. La fiecare explolzie ies la suprafata bucati de lava semilichide, care cad pe pamant, se rostogolesc in jos, rupandu-se in bucati. Acest tip de eruptie a fost denumit dupa vulcanul Stromboli din Italia, care erupe cu regularitate si in zilele noastre.

Eruptia tip Vulcano
Este un tip de erupt...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Vulcanii
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate