Trimite referat

Stiati ca ...

Toti bebelusii se nasc cu ochii albastri. Dupa cateva ore de la nastere, culoarea se poate schimba. Majoritatea oamenilor ajung pana la urma sa aiba ochi de alta culoare.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Vremea si consecintele ei

Materie: Chimie
Accesari: 7.653
Download-uri: 2.336
Nota: 5.28 (1641 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Vremea si consecintele ei
Publicitate:

Trimis de Aurel
din 17 Iulie 2008

CUPRINS


1.CINE ALCATUIESTE PROGNOZA METEO ?


2.CUM SE CULEG DATELE METEOROLOGICE ?


3.CUM NE INCUNOSTIINTEAZA NATURA DESPRE SCHIMBAREA VREMII ?


4.CE ESTE INSAMANTAREA NORILOR ?


5.CUM A FOST INFLUENTATA VREMEA ?


6.CUI FOLOSESC PROGNOZELE METEO ?


1. CINE ALCATUIESTE PROGNOZA METEO?

La statiile meteorologice nationale si locale,precum si institutiile militare si la aeroporturi lucreaza meteorologi si specialisti in prognoza meteo. Prognozele intocmite de ei au la baza cunostintele lor despre tipurile de fenomene meteorologice si informatiile primite de la surse locale, nationale si de pe tot globul. Prognozele sunt aduse la cunostinta publicului prin intermediul televiziunii, transmisiunilor radio, ziarelor si retelei de internet.

*CE PREZINTA O IMAGINE DIN SATELIT ?

Satelitii meteorologici genereaza imagini in urma interpretarii diferitelor niveluri de caldurasi lumina. Cand o regiune este scaldata de lumina Soarelui, diverse forme naturale - nori, uscat, mare, gheata – reflecta lumina in proportii diferite, iar acestea sunt inregistrate pe satelit sub forma de nuante de gri. Daca o regiune se afla in partea intunecata, echipamentele pentru radiatii infrarosii inregistreaza emisiile de caldura, iar imagine obtinuta este similara. Informatiile se transmit catre statia-baza, unde sunt transformate in imagini. Adesea, prognozele televizate folosesc o suita de imagini din satelit, din care se obtine un ’’film’’ al deplasarii unui sistem meteorologic.


*PE SCURT...

-care au fost primii meteorologi ?
In Italia Renascentista, in secolul al XVII-lea, savantii ca Galilei si Torricelli au inventat mai multe aparate de urmarirea caracteristicelor atmosferei. Lucrarile lor au construit temelia meteorologiei moderne.
-cand a fost intocmita prima prognoza meteo ?
Primele prognoze meteo au fost intocmite in 1869, in SUA.
-cum s-au transmis prima data prognozele meteo ?
Primele prognoze meteo se transmiteau telegrafic.
-ce este barograful ?
Barograful este un instrument ce inregistreaza continuu variatiile presiunii atmosferice.


2. CUM SE CULEG DATELE METEOROLOGICE ?


Meteorologii intocmesc prognoze pe baza informatiilor culese dintr-o mare varietate de surse. Pentru a obtine o imagine cat mai corecta a vremii, pe tot cuprinsul globului sunt efectuate in permanenta masuratori meteorologice, atat de catre oameni, cat si de catre aparate.


* CE SUNT BALOANELE METEOROLOGICE ?

Baloanele meteorologice servesc la masurarea umiditatii, presiunii si temperaturii la altitudini de pana la 20 km. Masurarea este efectuata de niste instrumente numite "radio-sonde’’, purtate de balom. Acestea transmit informatii catre statiile de prelucrare de la sol. Intensitatea si directia vantului de afla prin urmarirea deplasarii balonului.


*CUM SE CULEG DATE METEO CU AJUTORUL AERONAVELOR ?

Pentru obtinerea unor informatii detaliate despre atmosfera se utilizeaza aeronave de cercetare. Acestea sunt prevazute cu echipamente radar si laser foarte sotisficate, care inregistreaza imagini tridimensionale ale norilor de la diferite niveluri ale atmosferei. Unele avioane sunt destinate adesea chiar in centrul furtunii. Informatiile culese de aeronave sunt mult mai amanuntite decat cele obtinute cu baloane meteorologice.


*CUM SE MOTIVEAZA VREMEA PE USCAT ?

In regiunile izolate, datele despre vreme sunt culese de statii meteorologice automate. Echipate cu o gama larga de instrumente si calculatoare, statiile inregistreaza informatii si le transmit in satelit din ora in ora. De asemenea, fiecare meteorolog ce detine cateva instrumente simple are o contributie importanta in prognoza vremii la toate nivelurile.]


*CUM SE UTILIZEAZA CALCULATOARELE IN PROGNOZA METEO ?


Calculatoarele sunt utilizate la culegerea datelor meteorologice; de asemenea, cu ajutorul lor specialistii intocmesc prognozele. Datele sunt prelucrate cu niste programe speciale ce realizeaza un "model’’ al vremii probabile.


*CUM SE UTILIZEAZA SATELITII PENTRU PROGNOZE METEO?


In sfera prognozelor meteo, satelitii se utilizeaza in 2 moduri. Satelitii de comunicatii se folosesc pentru transmiterea datelor meteorologice in toata lumea, iar satelitii meteorologcii specializati urmaresc deplasarea sistemelor meteorologice si tipurile de formatiuni noroase. Exista 2 feluri de sateliti meteorologici. Satelitii geostationari ocupa permanent aceeasi pozitie, monitorizand de pe orbita –de deasupra Ecuatorului- o anumita zona. Satelitii cu orbite polare inconjoara pamantul pe la poli. Planeta are o miscare de rotatie, deci la fiecare parcurgere a orbitei satelitul monitorizeaza o alta zona a globului.


*CUM SE MONITORIZEAZA VREMEA PE MARE ?


Pe mare, fenomenele meteorologice sunt urmarite de pe vapoare, prin masuratori de presiune si de temperatura a apei si aerului. De pe vapoare se pot lansa balo...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Vremea si consecintele ei
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate