Trimite referat

Stiati ca ...

Inima unei crevete este " gazduita " in cap.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Vointa si caracter

Materie: Psihologie
Accesari: 8.693
Download-uri: 1.550
Nota: 5.23 (1520 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Vointa si caracter
Publicitate:

Trimis de Aurel
din 07 Noiembrie 2008

Menirea sistemului personalitate este realizarea unei adaptari optime la mediu, obtinerea unei echilibrari favorabile existentei sale biologice si sociale. Personalitatea, ca sistem dinamic deschis dialogului cu lumea, implica ideea de autodeterminare, autoconducere, autodefinire a drumului in viata.

Personalitatea este un complex de structuri cognitive, afectiv-motivationale si volitive, nu pur si simplu alaturate, ci inter conexate, legate intre ele prin nenumarate relatii biunivoce.

Caracterul este considerat ca o totalitate de trasaturi esentiale si stabile, deviate din orientarea si vointa omului. Din punct de vedere genetic, caracterul se explica prin interiorizarea relatiilor externe, ca urmare a integrarii treptate intr-un sistem de relatii sociale. Plecand de la sensul etimologic al cuvantului caracter, care in limba elena insemna pecete, tipar, vom intelege insusirile de vointa ale caracterului ca particularitati psihice, specifice fiecarui om si care se exprima in conduita sa voluntara. Aceste insusiri au o semnificatie morala, evidentiaza esenta sociala a omului, raporturile sale cu ceilalti membri ai societatii.

Nu orice manifestare sporadica, intamplatoare poate fi numita insusire de vointa a caracterului. Pentru a putea fi interpretata astfel, ea trebuie sa fie o insusire stabila, sa se manifeste ori de cate ori imprejurarile respective o solicita. De asemenea, nu orice eforturi neinsemnate, orice tendinte palide de invingere a obstacolelor pot capata atributul de insusire voluntara de caracter. Numai daca se exprima cu pregnanta, daca devin dominante in comportament, aceste manifestari pot fi considerate ca atare.

Viata si imprejurarile impun luarea unor hotarari neintarziate care sa fie in acelasi timp bine gandite si stabile. Despre omul deprins sa procedeze astfel, se spune ca are spirit de hotarare. El nu ezita, nu oscileaza fara rost intre mai multe cai, nu actioneaza pripit, inainte de a se fi gandit suficient, nici nu amana trecerea la indeplinirea hotararii luate. Strans legata de spiritul de hotarare este initiativa, capacitatea de a incepe o actiune noua si de a o realiza. Ea presupune gandire suficienta, proiectarea rezultatelor la care urmaresti sa ajungi, cunoasterea posibilitatilor de care dispui, pentru ca numai astfel initiativa poate deveni realitate.

Capacitatea de a duce actul de vointa pana la realizare, de a infrunta orice piedici si greutati ivite in calea scopului propus, se numeste perseverenta. Calitatea de a fi staruitor, consecvent in actiuni este sustinuta de claritatea si forta scopului propus, de impulsionarea afectiv-motivationala. Intr-adevar, interesul pentru actiunea desfasurata, satisfactia traita in asteptarea victoriei, speranta infaptuirii sunt insemnati factori dinamizatori. "Daca nu reusiti de la inceput in stradaniile voastre, dublati staruinta si nadajduiti", afirma istoricul Plutarh.

Uneori, perseverenta poate actiona in situatii limita. Este cunoscuta fapta eroului antic care a strabatut distanta de 42 km Intre satul Maraton si Atena pentru a anunta victoria asupra persilor, dupa care a cazut mort.

La antipodul perseverentei sta cedarea cu usurinta in fata dificultatilor, delasarea. Unii oameni renunta la lupta de la primul impediment. Altii, desi au la inceput taria sa inainteze, nu rezista greutatilor pana la capat si cedeaza pe parcurs. Altii, cedeaza aproape de momentul cand sa atinga piscul.

Independenta, ca trasatura de vointa, exprima capacitatea omului de a se conduce potrivit cu prevederile proprii, in functie de convingerile si aprecierile sale. Omul independent nu intoarce spatele parerilor sau sfaturilor celorlalti, ci le primeste, dar numai dupa ce le-a judecat critic si le-a gasit bune.

Reversul spiritului independent, este sugestibilitatea, acea insusire negativa, care il caracterizeaza pe omul de acord cu toti si toate, care nu are o opinie proprie; el se lasa condus de parerile celorlalti.

Un alt aspect negativ al independentei este respingerea negandita a oricarei sugestii, oricarei pareri, tendinta de a contrazice fara temei, de a se opune de dragul opozitiei, ceea ce numim de obicei negativism.

Stapanirea de sine este capacitatea de a-si controla faptele, actiunile, vorbele, de a-si infrunta pornirile daunatoare, instinctele, dorintele. Omul cu stapanire de sine isi domina sentimentele, isi pastreaza sangele rece in orice situatii, suporta neplacerile sau nemultumirile mai mici, sau mai mari.

Lipsa de stapanire de sine se exprima de obicei prin termeni ca impulsivitatea, irascibilitatea, agresivitatea.

Curajul este trasatura de caracter a omului, care merge nesovaitor catre atingerea scopului propus, infruntand primejdiile, biruindu-si frica. Curajul intruneste in el hotararea, perseverenta, stapanirea de sine, increderea in fortele proprii. Adevaratul curaj nu se confunda cu orice actiune indrazneata.

Curajosi sunt cei care au infruntat necunoscutele stiin...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Vointa si caracter
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate