Trimite referat

Stiati ca ...

Daca ridici usor picioarele in timp ce stai pe spate, nu te mai afunzi in nisip miscator.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Viziunile lui Iezechiel

Materie: Religie
Accesari: 3.779
Download-uri: 307
Nota: 5.59 (1083 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Viziunile lui Iezechiel
Publicitate:

Trimis de Anonim
din 05 Martie 2010

In anul 587 i.Hr., Nabucodonosor cucereste Ierusalimul, darama templul, dupa ce-l jefuieste si deporteaza populatia. Regele Ioiachim este prins si pus in lanturi, ucis de adversarii politici inainte de a porni la drum.
Cu 11 ani, inainte de daramarea Ierusalimului, in lungul convoi al surghiunitilor se afla si Iezechiel. Contemporan cu profetul Ieremia, dar mult mai tanar decat el, ajuns la capatul drumului s-a stabilit pe malul raului Chebar, nu departe de Babilon, unde isi v-a desfasura toata misiunea profetica. Apropiatii cunosc in tanarul Iezechiel un preot desavarsit, care cunoaste totul despre legea lui Moise si aplicarea ei in viata cultica.
Impreuna cu conationalii sai traieste nu numai drama exilului ci si constiinta ca Nabucodonosor n-ar fi izbutit sa darame Templul lui Solomon, daca Dumnezeu nu si-ar fi parasit dinainte locasul, scarbit pana la dezgust si manie de pornirile idolatre ale poporului ales.
In al cincilea an de exil, tanarul Iezechiel este chemat la misiunea profetica. Aceasta chemare se face printr-o grandioasa viziune asupra slavei Domnului. Mandatul sau va dura 22 ani, pana in 570, cand este datata ultima sa profetie.
Cat a trait dupa ce a tinut ultima cuvantare in anul al 27-lea al captivitatii sale, nu stim. O traditie iudaica, primita de Sf. Parinti, afirma ca profetul ar fi fost ucis in Babilon de catre un judecator al poporului Israel, pentru ca l-ar fi mustrat din pricina idolatriei.
Iezechiel avea sa tina treaza speranta unui viitor mai bun, intre exilati, dupa distrugerea regatului antic si a templului. El avea sa demonstreze poporului ca Dumnezeu este credincios intru promisiunile sale, cu tot dezastru ce s-a abatut asupra poporului. Pentru acest rol al sau, Iezechiel se numeste profetul " fidelitatii divine".
Iezechiel este si marele inspirat al viziunilor ample.Viziunile sale cele mai importante sunt: carul de foc ( cap.1 ),templul profanat de idolatrie ( cap.8-11 ),pastorul cel bun ( cap.34 ),vedenia oaselor uscate si al invierii mortilor ( cap.37 ), Noul Ierusalim ( cap 40-46 ),raul apei vietii ( cap.47).
Comentatorii moderni se intreaba: cum trebuie considerate straniile actiuni si viziuni ale lui Iezechiel, in timpul carora el era transportat in locuri indepartate? Cum sublinia G. Cooke si cea mai mare parte a comentatorilor sunt de acord cu el, unele din actiunile simbolice ‚, nu par susceptibile de-a fi fost implinite intr-adevar". Arnold J.Tkacik considera ca cea mai mare parte a actiunilor simbolice n-a fost niciodata realizata. Profetii sunt, inainte de toate, predicatori, si ca atare sunt specialisti in parabole si alegorii. Iezechiel este numit " povestitor de parabole".
Viziunile sale probabil nu vor fi extazuri, in sens strict. Iezechiel a fost descris ca un mistic; intr-adevar toti profetii sunt mistici la fel cum toti misticii sunt poeti. Astfel viziunile sale nu sunt altceva decat realitatea lumii lui Dumnezeu profund experimentata de unul al carui orizont e legat de transcendenta lui Dumnezeu si a carui lume e plina de imanenta realitate a lui Dumnezeu. Ele sunt simbolisme construite in lumea foarte rationala, inspirata de influenta pe care omniprezenta realitate a lui Dumnezeu o exercita asupra imaginatiei si intelectului sau. Iezechiel nu era clarvazator, dat fiind ca era fizic prezent.
In Iezechiel gasim uniti sacerdotul, profetul, poetul si teologul, un organizator al religiei ca institutie si un predicator al religiei ca fapt de moralitate si chiar de misticism, cu un sens profund al constiintei prezentei si transcendentei lui Dumnezeu. Majoritatea comentatorilor sai se pierd daca se aseaza in fata unui astfel de rol de o asemenea grandoare si a unei personalitati de o asemenea profunzime.
Vedenia lui Iezechiel din cap. 1. prezinta o imagine foarte complicata, a carei exegeza nu e niciodata indeajuns de limpede, mai ales ca traducerile din ebraica, au la baza, texte in stare precara. Evident, autorul se fereste de reprezentari antropomorfe de unde precautia prin expresii de genul " infatisare", " asemanare", "parand a fi", "ca un", "ca o", "asemenea"...Oricum, poate fi sustinuta ideea unui Dumnezeu atotputernic, omniprezent, omniscient, inaccesibil in esenta Sa.
Vedenia carului dumnezeiesc este prezentata de Iezechiel astfel: Initial, atentia ii este atrasa de un nor urias din care iese foc. Apoi isi fac aparitia patru fapturi vii descrise minutios: un om, un leu, un bou, un vultur, miscandu-se inainte si inapoi iute ca fulgerul. Aceste fapturi par a avea trasaturi naturale cat si supranaturale. In stransa legatura cu fiecare faptura este o roata, corelata cu fiecare miscare a lor. Intrucat duhul fapturilor era in roti, comportamentul intregului ansamblu era spectaculos, dar organizat. Fiecare faptura se misca cu ajutorul aripilor sub firmament. Iezechiel vede si un tron deasupra pe care este asezata o fiinta cu infatisare omeneasca, inconjurata de o stralucire asemanatoare cu...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Viziunile lui Iezechiel
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate