Trimite referat

Stiati ca ...

Meduzele NU au creier. Alte animale care nu au creier sunt: steaua de mare, castravetele de mare, buretele de mare, ariciul de mare, coralii sau anemona de mare.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Victor Daimaca

Materie: Astronomie
Accesari: 5.329
Download-uri: 216
Nota: 5.21 (4263 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Victor Daimaca
Publicitate:

Trimis de Aurel
din 11 Septembrie 2008

Nascut la 22 august 1892 in Drobeta Turnu-Severin, din parintii Maria si Dumitru Daimaca, mici negustori, Victor Daimaca va fi ramas in istorie ca fiind singurul roman ce a descoperit comete, care, de altfel, ii poarta numele.. A absolvit Liceul "Traian� din Drobeta Turnu-Severin, apoi Facultatea de Stiinte din Bucuresti, avand in fata figuri legendare de dascali: Gheorghe Titieica, D. Pompeiu, A. Davidoglu si N. Coculescu.

Interesul lui Victor Daimaca pentru cercetari astronomice este urmarea preocuparilor din tinerete. Intr-un numar din 1965 al revistei "Ramuri�, Daimaca isi publica amintirile de pe vremea cand era elev al Liceului "Traian, orasul sau natal: "Aveam 14 ani cand, intr-o dimineata de august, in 1907, am vazut pentru prima data o stea cu coada: era cometa Daniel Am format societatea astronomica <<Urania>>, in care tineam prelegeri dupa cursul elementar de cosmografie al lui Spiru Haret. Seara faceam observatii pe malul Dunarii, la orizont deschis, iar rezultatele le trimiteam lui Victor Anestin la Bucuresti. Doream sa ne cumparam o luneta, dar bani nu aveam, aveam numai sperante.

Pasionat de firmament, si-a "contruit un observator astronomic in podul casei o casa cu etaj, "semeata pe atunci in mahalaua olarilor. Dotarea astronomica era: o masa, o harta a cerului, un binoclu Zeiss care marea de 6 ori, un scaun, un "vizor de 5-6 tigle scoase din acoperis, spre emisfera de sud

Cand a absolvit liceul, in 1913, era deja astronom amator, initiat in multe taine ceresti. La biblioteca liceului a gasit lucrari de popularizare a astronomiei, de Camille Flammarion: "Ce este cerul , "Astronomie Populara, "Stelele si curiozitatile cerului, "Pamanturile cerului�, volume mari cu gravuri numeroase, foarte interesante. Stia constelatiile in amanunt, numele stelelor, urmarea deplasarea planetelor vizibile cu ochiul liber prin zodiac; ii erau cu-noscute nebuloasele din catalogul lui Messier, fiindca le vazuse de sute de ori. In 1910 a gasit cu binoclul pla-neta Uranus, in constelatia Arcasul, folosind "Efemerida, publicata in anuarul astronomic al lui Flammarion din acel an. Avusese ocazia sa vada patru comete stralucitoare si alte trei slabe, cu binoclul. Ele fusesera anuntate la timp de revista Orion.

Printre cometele slabe, numite telescopice, era si cometa Halley, gasita in septembrie 1909 pe un cliseu fotografic, in Germania, de catre Max Wolff, directorul Observatorului de Fizica din Heidelberg. Cu cat se apropia de Soare, stralucirea cometei crestea si se dezvolta, astfel incat in primavara anului 1910 trebuia sa ajunga vizibila cu ochiul liber si Victor Daimaca a reusit sa faca acest lucru. A constatat ca era de magnitudinea 6, se gasea in constelatia Peste, la sud de patratul lui Pegas. A scris imediat lui Victor Anestin cele intamplate, care a publicat acest lucru in revista Orion si in ziarul Universul. Era singurul din tara care vazuse cu ochiul liber cometa.

In anul 1911, prin luna august, ziarele au anuntat ca s-a ivit pe cer o cometa descoperita de Brooks, in constelatia Lebada, cometa pe care Victor Daimaca a gasit-o cu binoclul. Fiindca aceasta cometa se apropia de Soare, a ajuns stralucitoare, cu coada de 10 grade lungime. In anul urmator a descoperit cometa Quinisset in constelatia Sarpele si cometa Delaran in Ursa Mare, dupa indicatiile revistei Orion, amandoua fiind vizibile cu binoclul. Insa, in 1913, terminarea liceului a insemnat si parasirea tuturor acestor preocupari.

Dupa absolvirea facultatii, Victor Daimaca s-a stabilit in Targu Jiu. Aici a fost profesor de matematica la Scoala normala din Targu Jiu, riguros si tenace, urmarindu-si elevii, cu laude si mustrari, cu lucrari si intrebari.

Intunericul, la propriu si chiar la figurat, i-a intretinut pasiunea observatiilor astronomice: pe 20 septembrie 1938, uzina electrica din Targu Jiu a luat foc si orasul a ramas in intuneric; a venit razboiul si s-a impus camuflajul "prilej de a face observatii mult mai bune, fiindca luminile orasului slabesc foarte mult imagine stelelor.

In 1943, dupa peste 30 de ani de la observatiile din timpul liceului, s-a ivit ocazia de a observa cometa Whipple. In timpul liber putea sa cerceteze cerul si sa urmareasca cometa. Insa in luna mai 1943, cometa Whipple nu se mai vedea nici cu binoclul. Atunci s-a hotarat pentru prima data sa caute comete noi. Nestiute de nimeni ar fi devenit comete romanesti, fiindca in cataloagele internationale nu se gasea nici o cometa descoperita in tara noastra.

Putea descoperi cu binoclul comete slabe, pana la magnitudinea a 9-a, avea un atlas ceresc Dien-Flammarion cu stelele si nebuloasele pana la aceeasi magnitudine 9. Observatorul sau era un stalp de gard oarecare, unde rezema binoclul. In noaptea de 3 septembrie, dupa indelungi cer-cetari, spre zorii zilei a indreptat binoclul spre constelatia Lynxul. A va-zut in campul binoclului o steluta cu aspect suspect l...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Victor Daimaca
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate