Trimite referat

Stiati ca ...

Franceza a fost limba oficiala a Angliei timp de 600 de ani.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Viata stelelor in Univers

Materie: Geografie
Accesari: 4.768
Download-uri: 1.200
Nota: 6.20 (1105 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Viata stelelor in Univers
Publicitate:

Trimis de aurel
din 03 Martie 2006

Caracteristicile unei stele, asemenea luminii, culorii, temperaturii si marimii sunt toate determinate de masa ei (cantitatea de materie continuta).Caracteristicile stelare variaza mult pentru ca stelele au mase foarte diferite.Particularitatile unei stele variaza si ele datorita schimbarilor din interiorul ei in timpul ciclului de viata.

Caracteristici in functie de spectru
Stelele sunt clasificate dupa caracteristicile lor spectrale.Spectrul unei stele este obtinut separandu-i radiatiile in componente care arata intensitatea radiatiilor pe diferite lungimi de unda. Aceste informatii sunt folosite penrtu a deduce temperatura stelei, culoarea si compozitia chimica.Exista sapte tipuri spectrale principale fiecare notat cu o litera a alfabetului. Fiecare tip are si subclase numerotate de la 0 la 9.

Culoarea stelelor
Culoarea unei stele este in functie de temperatura de la suprafata. Daca se stie o proprietate a ei este posibil sa stabilim si pe celelalte. Stelele albastre sunt cele mai fierbinti; cel albe sunt mai reci. Ele sunt urmate de stelele galbene, portocalii si cele mai reci dintre toate, cele rosii.

Diagrame Hertzsprung-Russel
Diagramele Hertzsprung-Russel (sau H-R) sunt o unealta fundamentala pentru astronomi. Ele sunt folosite pentru a stabili temperatura absoluta a unei stele in functie de tipurile spectrale sau de temperatura de la suprafata.Stelele se impart in tipuri variate pe diagrama, care indica stagiul din viata in care se afla.Diagramele ii ajuta pe astronomi sa inteleaga felul in care evolueaza stelele si sa stabileasca legaturi intre proprietatile acestora.
Stele binare

Mai mult de jumatate dintre stele se gasesc in grupuri de cate doua sau mai multe, tinute impreuna de forta gravitatiei. O stea binara este o pereche de stele care orbiteaza centrul maselor lor combinate. De cele mai multe ori una dintre stele nu este vizibila de pe Pamant. Astronomii reusesc sa identifice steaua vizibila ca facand parte dintr-un sistem binar daca contrastul pare sa varieze sau daca miscarea ei pare a fi afectata de campul gravitational al unui obiect apropiat.

Doua stele intr-un sistem binar isi influenteaza reciproc miscarea orbitala datorita fortelor gravitationale dintre ele.Observarea atenta a miscarii stelelor binare le da astronomilor singura metoda directa de a determina masele stelelor.

Gauri negre - orizont fara suprafata
Cand se formeaza o gaura neagra in urma exploziei unei supernove, miezul care s-a contractat este tras catre sine pana intr-un moment cand ajunge la volum zero dar densitate infinita numit singularitate.In jurul singularitatii este o regiune, din care nimic, nici chiar lumina nu poate scapa, din cauza fortei gravitationale exercitate de masa concentrata in singularitate.

Limita acestei regiuni este numita orizont fara suprafata.Pentru ca lumina produsa in vecinatatea acestuia nu poate scapa,gaurile negre sunt invizibile.La o distanta de 6 metri de orizontul fara suprafata a gaurii negre forta de gravitatie este de 10"15 (un milion de milioane) ori mai mare decat forta de gravitatie de la suprafata Pamantului.

Gauri negre supermasive
Se crede ca gaurile negre sunt sursele de energie din centrul quasarilor si al galaxiilor active.Astfel de gauri negre se numesc supermasive deoarece au o masa cat o suta de miliarde de sori,echivalent cu masa unei intregi galaxii.Atractia gravitationala a acestei mase este imensa si absoarbe gazul si stelele inspre gaura. Pe masura ce materia avanseaza spre gaura,ea emite cantitati imense de radiatii electromagnetice.

...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Viata stelelor in Univers
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate