Trimite referat
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Viata cotidiana in Primul Razboi Mondial

Materie: Istorie
Accesari: 18.938
Download-uri: 3.558
Nota: 6.99 (4692 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9


Download Referat - Viata cotidiana in Primul Razboi Mondial
Publicitate:

Trimis de aurel
din 10 Martie 2006

Incepônd din 1907 , continentul European redevine centrul de gravitate al relatiilor internationale , iar in Balcani , la limita de influenta dintre zonele austro-ungare si ruse , se situeaza punctul de rupturo cel mai sensibil al echilibrului dintre marile puteri .

In atmosfera de crizo permanento care se instaleaza , riscurile unui razboi devine din ce in ce mai mari , noi focare incendiare se aprind in Balcani - datorita intensificarii antagonismelor aparute in perioada precedenta .

Italia , aliata puterilor germane din cadrul Triplei Aliante este cea care declanseaza criza din1911 , prada unei puternice crize nationaliste , declara razboi Turciei , urmata de marile natiuni crestine Serbia , Bulgaria , Grecia , Muntenegru , profita de situatie si impart ultimele posesiuni ale Imperiului turc .

Franta care se teme sa nu fie trasa intr-un angrenaj fatal determinaRusia sa opreasca in ultimul moment tovolugul care l-au pornit . Fiind prea tôrziu Statele Balcanice ataca Turcia , care este invinsa , abandonônd posesiunile de pe continentul European cu exceptia Constantinopolului si regiunile de lônga litoral .

In toate statele europene , evenimentele ultimilor 10 ani dinainte de rozboi , au tulburat opinia publico , au creat un climat incorcat de pasiuni .Pe 28 iunie 1914 - vizitônd , cu ocazia marilor manevre , orasul Sarayevo din Bosnia , arhiducele mostenitor de Austria , Francisc Ferdinanad si sotia sa - ducesa de Hohenberg sunt asasinati de un student bosniac , membru al unei societati secrete legata de miscarea nationalista iugoslava .

Guvernul si Statul Major de la Viena , considera ca este momentul de-a interveni in Serbia . Dintre toate tarile implicate , Austro-Ungaria este cea care isi asuma riscul de a-si pierde in zona dunareana atôt prestigiul côt si dezmembrarea imperiului .

Germania este hatarôta , considerônd momentul favorabil , sa se profite de avantajul reorganizarii armatei ruse .Rusia nu poate risca pierderea influentelor din Balcani , fiind aliato cu Serbia - la 31 iulie Germania trimite douo ultimaturi - unul Rusiei ordonôndu-i demobilizarea , celalalt Frantei , sa-si precizeze atitudinea in cazul razboiului germano-rus .

Neprimind raspuns Germania declara razboi Rusiei , invadeaza Belgia . Marea Britanie declara razboi Germaniei - toate acestea reprezinta preludiul primului razboi mondial din istorie .In urma acestui conflict Europa va iesi total transformata si total stoarsa de vlaga , cu capacitati reduse , pentru ca isi va pierde nu numai superioritatea fata de restul lumii , dar si sensul insusi al propriului destin .

Aruncata intr-un razboi pe care nici unul nu se gandeste sa-l castige repede , statele europene stabilesc un armistitiu in luptele politice interne si isi arunca in batalie toate fortele de care dispun pentru a incerca sa-i puna capat in cateva saptamani . Ofensivele lansate esueaza si la sfarsitul anului 1914 frontul se stabilizeaza .

Intre 1915 - 1917, dorinta de a se agata de terenurile cucerite , duce la un razboi de pozitii .Ingropati in transee , soldatii cunosc infernul unui razboi de uzura , al caror supravietuitori vor cunoaste ororile , frigul , lipsurile si moartea .

Marile ofensive sfarsesc prin esecuri sangeroase , bataliile avand de acum inainte drept obiectiv slabirea adversarului si mai putin infrangerea rapida a acestuia .Aceasta forma de razboi antreneaza mobilizarea economica si o intensiva propaganda pentru ca spatele frontului sa reziste . Dificultatile militare din 1917 , esecurile Hivelle in Franta , dezastrul de la Caporetta - Italia provoaca criza . Greutatile materiale din spatele frontului duc la greve si manifestatii .

Esecurile marilor ofensive din 1914 , pericolul prabusirii fronturilor formate , determina ca cele doua tabere sa nu mai intreprinda actiuni de anvergura , inainte de-asi asigura serios pozitii defensive .Pentru a se apara de inamic , fiecare se ingroapa in transee legate prin tuneluri si aparate de sarma ghimpata . Soldatii vor trai aici 3 ani intrerupti de cateva perioade de odihna si permisii scurte . Conditiile de viata sunt abominabile .

Macinati de frig , prost hraniti , infruntand moartea si nebunia , oamenii trebuiau sa reziste , in ciuda bombardamentelor artileriei si atacului dusmanului .Imediat ce trec parapetul care protejeaza transeea pentru a porni asaltul liniilor dusmane , soldatii patrund intr-un infern in care domneste mitraliera , tunul cu tir rapid , grenada si gazul asfixiant .Asfel ofensivele sfarsesc in hecatombe si aceasta pentru o bucata de teritoriu de cativa kilometri,adesea , pierdut din nou dupa cateva zile sau ore , in timpul contraatacului inamic .

Pana in 1917 - moralul soldatilor nu cedeaza , cele doua armate se intrec in eroism si rezistenta fizica . Esecurile bataliilor din 1915-1916 indeparteaza mai mult ca niciodata perspectiva de pace .Numarul soldatilor morti si raniti in ambele tabere este extrem de mare , incat guvernele folosesc re...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Viata cotidiana in Primul Razboi Mondial
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK