Trimite referat
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Viata cotidiana in Primul Razboi Mondial

Materie: Istorie
Accesari: 20.474
Download-uri: 3.617
Nota: 6.96 (4799 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9


Download Referat - Viata cotidiana in Primul Razboi Mondial
Publicitate:

Trimis de aurel
din 10 Martie 2006

Incepônd din 1907 , continentul European redevine centrul de gravitate al relatiilor internationale , iar in Balcani , la limita de influenta dintre zonele austro-ungare si ruse , se situeaza punctul de rupturo cel mai sensibil al echilibrului dintre marile puteri .

In atmosfera de crizo permanento care se instaleaza , riscurile unui razboi devine din ce in ce mai mari , noi focare incendiare se aprind in Balcani - datorita intensificarii antagonismelor aparute in perioada precedenta .

Italia , aliata puterilor germane din cadrul Triplei Aliante este cea care declanseaza criza din1911 , prada unei puternice crize nationaliste , declara razboi Turciei , urmata de marile natiuni crestine Serbia , Bulgaria , Grecia , Muntenegru , profita de situatie si impart ultimele posesiuni ale Imperiului turc .

Franta care se teme sa nu fie trasa intr-un angrenaj fatal determinaRusia sa opreasca in ultimul moment tovolugul care l-au pornit . Fiind prea tôrziu Statele Balcanice ataca Turcia , care este invinsa , abandonônd posesiunile de pe continentul European cu exceptia Constantinopolului si regiunile de lônga litoral .

In toate statele europene , evenimentele ultimilor 10 ani dinainte de rozboi , au tulburat opinia publico , au creat un climat incorcat de pasiuni .Pe 28 iunie 1914 - vizitônd , cu ocazia marilor manevre , orasul Sarayevo din Bosnia , arhiducele mostenitor de Austria , Francisc Ferdinanad si sotia sa - ducesa de Hohenberg sunt asasinati de un student bosniac , membru al unei societati secrete legata de miscarea nationalista iugoslava .

Guvernul si Statul Major de la Viena , considera ca este momentul de-a interveni in Serbia . Dintre toate tarile implicate , Austro-Ungaria este cea care isi asuma riscul de a-si pierde in zona dunareana atôt prestigiul côt si dezmembrarea imperiului .

Germania este hatarôta , considerônd momentul favorabil , sa se profite de avantajul reorganizarii armatei ruse .Rusia nu poate risca pierderea influentelor din Balcani , fiind aliato cu Serbia - la 31 iulie Germania trimite douo ultimaturi - unul Rusiei ordonôndu-i demobilizarea , celalalt Frantei , sa-si precizeze atitudinea in cazul razboiului germano-rus .

Neprimind raspuns Germania declara razboi Rusiei , invadeaza Belgia . Marea Britanie declara razboi Germaniei - toate acestea reprezinta preludiul primului razboi mondial din istorie .In urma acestui conflict Europa va iesi total transformata si total stoarsa de vlaga , cu capacitati reduse , pentru ca isi va pierde nu numai superioritatea fata de restul lumii , dar si sensul insusi al propriului destin .

Aruncata intr-un razboi pe care nici unul nu se gandeste sa-l castige repede , statele europene stabilesc un armistitiu in luptele politice interne si isi arunca in batalie toate fortele de care dispun pentru a incerca sa-i puna capat in cateva saptamani . Ofensivele lansate esueaza si la sfarsitul anului 1914 frontul se stabilizeaza .

Intre 1915 - 1917, dorinta de a se agata de terenurile cucerite , duce la un razboi de pozitii .Ingropati in transee , soldatii cunosc infernul unui razboi de uzura , al caror supravietuitori vor cunoaste ororile , frigul , lipsurile si moartea .

Marile ofensive sfarsesc prin esecuri sangeroase , bataliile avand de acum inainte drept obiectiv slabirea adversarului si mai putin infrangerea rapida a acestuia .Aceasta forma de razboi antreneaza mobilizarea economica si o intensiva propaganda pentru ca spatele frontului sa reziste . Dificultatile militare din 1917 , esecurile Hivelle in Franta , dezastrul de la Caporetta - Italia provoaca criza . Greutatile materiale din spatele frontului duc la greve si manifestatii .

Esecurile marilor ofensive din 1914 , pericolul prabusirii fronturilor formate , determina ca cele doua tabere sa nu mai intreprinda actiuni de anvergura , inainte de-asi asigura serios pozitii defensive .Pentru a se apara de inamic , fiecare se ingroapa in transee legate prin tuneluri si aparate de sarma ghimpata . Soldatii vor trai aici 3 ani intrerupti de cateva perioade de odihna si permisii scurte . Conditiile de viata sunt abominabile .

Macinati de frig , prost hraniti , infruntand moartea si nebunia , oamenii trebuiau sa reziste , in ciuda bombardamentelor artileriei si atacului dusmanului .Imediat ce trec parapetul care protejeaza transeea pentru a porni asaltul liniilor dusmane , soldatii patrund intr-un infern in care domneste mitraliera , tunul cu tir rapid , grenada si gazul asfixiant .Asfel ofensivele sfarsesc in hecatombe si aceasta pentru o bucata de teritoriu de cativa kilometri,adesea , pierdut din nou dupa cateva zile sau ore , in timpul contraatacului inamic .

Pana in 1917 - moralul soldatilor nu cedeaza , cele doua armate se intrec in eroism si rezistenta fizica . Esecurile bataliilor din 1915-1916 indeparteaza mai mult ca niciodata perspectiva de pace .Numarul soldatilor morti si raniti in ambele tabere este extrem de mare , incat guvernele folosesc re...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Viata cotidiana in Primul Razboi Mondial
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK