Trimite referat

Stiati ca ...

Pe data de 14 ianuarie 1876 Alexander Graham Bell a brevetat telefonul.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Vegetatia si fauna Romaniei

Materie: Geografie
Accesari: 44.960
Download-uri: 7.401
Nota: 5.98 (3207 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Vegetatia si fauna Romaniei
Publicitate:

Trimis de aurel
din 03 Martie 2006

Vegetatia naturala are un fond primordial forestier caracteristic Europei Centrale , care prezinta diferentieri generate de altitudine, de etajele de clima, si cuprinde peste 4000 de specii. Astfel, stejarul pre-domina in zonele de campie, fagul urca in Subcarpati si pe muntii mai scunzi, iar coniferele (molidul,bradul, pinul etc.) ajung pana la limita superioara a padurilor. Vegetatia forestiera prezinta interferente in zonele de tranzitie ale reliefului, iar din prezentele juxtapuse ale diferitelor specii rezulta , toamna, o bogata paleta coloristica atat de specifica peisajului romanesc.

Pe muntii inalti se intalneste o vegetatie alpina si subalpina cuprinzand pajisti cu tufarisuri de jneapan si ienupar, afin etc. In sud-estul tarii(Campia Baraganului si Podisul Dobrogei de sud)s-a dezvoltat o vegetatie de silvostepa si stepa. De-a lungul apelor , in lunci si in special in Delta Dunarii s-a format o vegetatie specifica regiunilor cu umiditate abundenta (stuf,papura, rogoz, salcie si plop).

In diferite locuri din tara traiesc plante rare, unele endemice, altele constituind relicte din epoci indepartate sau tipuri specifice altor zone ale planetei.Cea mai mare parte a Retezatului este inglobata in Parcul national Retezat, in cuprinsul caruia se afla si rezervatia stiintifica, unde sunt ocrotite plante rare multe endemisme.In muntii Retezat exista o flora foarte variata (peste 300 de specii),dintre care 16% endemisme carpatice si peste 4% endemisme proprii. Dintre acestea din urma amintim vulturica (din genul Hieracium ).

In muntii Piatra Craiului se afla o alta planta endemica ,garofita Pietrei Craiului (Dianthus callizonus), care este totodata un relict de la sfarsitul tertiarului.Alte plante rare sunt dretele sau lotusul termal (Nymphaea lotus ),carecreste in apele raului Peta de la Baile 1 Mai, laleaua pestrita (Fritillaria meleagris ) in zonele cu fanete umede , bujorul romanesc (Paeonia peregrina ) in Campia Romana .

Populatiile de animale sunt dispuse pe zonele si etajul de vegetatie care constituie mediul lor de viata.Fauna cuprinde peste 3.600 de specii care provin tot din cele trei mari provincii europene: Europa Centrala , cu animale mari , Europa Rasariteana, cu rozatoare si pasari rare ( dropia ) si Europa de Sud, cu specii ca vipera cu corn, broasca testoasa de uscat, scorpionul, dihorul etc.Insemnatate deosebita prezinta fauna cinegetica -reprezentata prin ursul cafeniu,capra neagra, capriorul, risul, cerbul carpatin, mistretul, iepurele etc.- iar dintre pasari : cocosul de munte, cocosul de mesteacan, egreta mare, lopatarul, pelicanul cret si pelicanul comun, califarul alb, rata salbatica.

Raurile si Dunarea adapostesc numeroase specii de pesti, printre
care pastravul, lostrita(numai in Carpatii Orientali), lipanul in apele de munte, crapul, cleanul, mreana(in apele de ses), salaul, stiuca, bibanul ( in Dunare), morunul, nisetrul, scrumbiile ( la gurile Dunarii si in mare). O mare parte din pasarile si animalele tarii noastre se bucura de ocrotire partiala sau totala.

Printre marile daruri pe care natura le-a oferit pamantului romanesc se afla si cele peste 2000 de izvoare minerale,dintre care multe sunt termale.Puterea tamaduitoare a unora dintre ele este cunoscuta de peste doua milenii, fapt dovedit de descoperirile arheologice de la Baile Herculane, de la Calan sau de la Geoagiu-Bai.

Izvioarele minerale sunt legate de prezenta muntilor vulcanici, de zacamintele de petrol, gaze naturale,sare, precum si existenta faliilor de adancime din zona carpatica. Majoritatea lor provine din apele vadoase care, prin infiltratii, ajung la mari adancimi, de unde revin la suprafata incarcate cu saruri , uneori avand temperaturi ridicate.

Cele mai bogate zone in izvoare minerale si termale se afla de-a lungul Carpatilor si Subcarpatilor, fapt care a dus la dezvoltarea a peste 160 de statiuni in care s-au construit unitati moderne de cazare si tratament, dintre care unele de importanta nationala ( Baile Herculane, Baile Felix, Vatra Dornei, Singeorz-Bai, Borsec, Baile Tusnad, Slanic Moldova, Covasna, Calimanesti, Baile Olanesti etc.).
...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Vegetatia si fauna Romaniei
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate