Trimite referat
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi

Materie: Romana
Accesari: 18.056
Download-uri: 4.894
Nota: 5.30 (1075 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9


Download Referat - Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi
Publicitate:

Trimis de aichee
din 18 Iulie 2008

Camil Petrescu este autorul a trei romane. Primele doua, Ultima noapte...(1930) Patul lui Procust (1932) reprezinta un moment important in evolutia romanuluiromanesc catre modernitate, catre o sincronizare cu literatura occidentala.Cel de-al treilea roman Un om intre oameni (publicat integral postum), reprezinta o intoarcere la formula traditionala de roman, romanul fresca, cu o tema istorica , avand in centru figura lui Nicolae Balcescu.

Romanul Ultima noapte... este structurat in doua parti, dezvoltand doua teme majore: iubirea si razboiul. Ambele sunt teme existentiale, daca privim razboiul ca pe o confruntare permanenta cu moartea. Unii critici au negat unitatea romanului, considerand ca nu exista nici un echilibru intre cele doua parti, prima fiind romanul propriu-zis ( istoria geloziei lui Stefan Gheorghidiu) , a doua parte fiind “un jurnal de companie , care ar fi putut sa lipseasca” (G.Calinescu). Romanul este totusi unitar, datorita modului in care protagonistul valorifica cele doua experiente traite , iubirea si razboiul: ambele sunt pentru Gheorghidiu valori absolute, in functie de care se defineste personalitatea sa.

Structura epica

Iubirea

Tema primei parti, iubirea, se impune inca de la inceputul romanului, in capitolul “La Piatra Craiului, in munte”, care are valoare de prolog. In contextul unei discutii intre ofiteri, la popota ( actiunea acestui capitol se inscrie in coordonatele temporale ale celei de-a doua parti), avand ca obiect achitarea unui barbat care isi omorase sotia ( articol de ziar), Stefan Gheorghidiu dezvolta o teorie a iubirii. In viziunea sa, iubirea este o contopire a doua suflete, o uniune din care barbatul si femeia nu se pot desface decat cu suferinta: „ Un bandaj aplicat prea multe zile pe o rana si se lipeste de ea de nu-l poti desface decat cu suferinte de neindurat...dar doua suflete care s-au impletit si-au crescut apoi laolalta?” Iubirea se infatiseaza ca un proces de autosugestie, in care se investeste timp si efort pentru formarea ei. Sursa iubirii poate sa fie straina de sentimentul in sine: “Iubesti intai din mila, din indatorire, din duiosie, iubesti pentru ca stii ca asta o face fericita, iti repeti ca nu e loial s-o jignesti, sa inseli atata incredere”. Intervine apoi obisnuinta si, dupa aceea, necesitatea de a-l avea pe celalalt langa tine. Astfel iubirea devine un “monoideism”, voluntar la inceput, patologic pe urma. O ruptura ar insemna moarte; acesta ar fi si riscul pe care il presupune iubirea: “cei ce se iubesc au drept de viata si de moarte, unul asupra celuilalt.”

Prima parte a romanului pare sa fie o ilustrare a acestei conceptii despre iubire. Evenimentele care marcheaza relatia dintre Ela si Stefan sunt infatisate asa cum se reflecta in constiinta protagonistului, intr-o cronologie aproximativa, intr-o selectie semnificativa in special pentru erou.

Iubirea dintre Ela si Stefan se formeaza treptat, avandu-si originea in alte trairi decat iubirea. Eroul este induiosat de caracterul Elei, de atentia si devotiunea pe care le arata in ingrijirea unei prietene bolnave. Este apoi magulit de a fi iubit de una dintre cele mai frumoase studente ( erau colegi de facultate) , simte admiratia ce se starneste in jurul lui din aceasta cauza. Baza iubirii sale este, astfel, orgoliul, dupa cum marturiseste personajul, insa Gheorghidiu pare sa aiba o intelegere speciala a acestui termen. Este adusa in discutie notiunea de personalitate: felul in care se alcatuieste personalitatea individului in functie de iubire sau in functie de ceea ce determina fiinta lui in sufletul altei fiinte: “femeia aceasta incepuse sa-mi fie scumpa tocmai prin bucuria pe care eu i-o dadeam, facandu-ma sa cunosc astfel placerea neasemuita de a fi dorit si de a fi eu insumi cauza de voluptate.”

Gheorghidiu intelege iubirea intr-un mod filozofic: sentimentul nu se justifica doar in sine, ci el devine, trait, elementul fundamental al axei de valori a eroului. Iubirea este absolutul, dupa cum noteaza naratorul la inceputul partii a doua: “Lipsit de orice talent, in lumea asta muritoare, fara sa cred in Dumnezeu, nu m-as fi putut realiza - si am incercat-o -. decat intr-o dragoste absoluta.”

Iubirea dintre Ela si Stefan pare sa fie, cel putin in primii doi ani de casnicie, desavarsita. Se creeaza intimitatea necesara cuplului, exista o comuniune spirituala, se infiinteaza legaturi puternice dincolo de lume, dincolo chiar de cuvant, iubirea capata acea forma de circuit inchis si izolat, de intrepatrundere perfecta - dupa cum era teoretizata in primul capitol al cartii.

Pentru a se trai plenar, iubirea are nevoie de izolare. In caz contrar se produc scindari irecuperabile. Asa se explica aparitia unor elemente de dezacord intre Ela si Stefan in momentul in care cuplul “iese in lume”. Gheorghidiu devine mostenitorul unei mari averi si astfel familia sa incepe sa faca primii pasi in viata mondena. Contactul cu lumea, cu elementul social , par...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK