Trimite referat

Stiati ca ...

Obiceiul impodobirii bradului de Craciun isi are probabil originea la egipteni. Acestia isi ornau casele, in cea mai scurta zi a anului (22 decembrie), cu frunze de palmier. Mai tarziu obiceiul a fost preluat de catre romani, primii care au inlocuit palmierii cu brazi.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Ucraina

Materie: Geografie
Accesari: 42.960
Download-uri: 8.066
Nota: 6.87 (2742 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Ucraina
Publicitate:

Trimis de aurel
din 03 Martie 2006

Denumirea oficiala: Ucraina
Limba oficiala: ucrainiana
Suprafata: 604.000 km2
Locuitori: 52 milioane (87 locuitori/km2)
Religia: ortodoxism;greco-catolicism (uniti),mozaism,islamism
Moneda: ghrivna
Forma de guvernamant: republica
Ziua nationala: 24 august

Geografia
Ucraina este asezata in estul Europei.Limite: Belarus in nord,Rusia in nord-est si est,Marea Neagra in sud,Moldova,Polonia in vest.

Geografia fizica
Ucraina are un relief variat,dominante fiind podisurile si campiile.Podisurile:Volano-Podolic,in vest,470 m altitudine si Podisul Donesului in est,367 m altitudine.Cea mai mare parte a
Ucrainei apartine Marii Campii Europene: in nord Campia Niprului (sub 200 m altitudine),in nord-vest, Campia Polesia si Campia Marii Negre (sub 100 m altitudine).Muntii sunt tineri si ocupa cea mai mica suprafata a Ucrainei.

In vest,muntii Carpatii Padurosi,in sud,in Peninsula Crimeea,Muntii Crimeei (1545 m altitudine).In zona Marii Negre ori a Marii de Azon sunt numeroase limane,lagune,peninsule,capuri.Apele,fluvii ale Europei rasaritene,cele mai importante sunt orientate spre Marea Neagra:Nipru/Dnipr,care dreneaza aproape jumatate din tara,are baraje,lacuri de acumulare pentru irigatii si hidrocentrale;Nistrul,Bugul de Sud,Donetul(in est strabate Donbassul).Din Carpatii Ucrainei izvorasc: Tisa,Prutul si Siretul.Cu debite variate;cand se topesc zapezile,primavara si incep ploile,debitele cresc.

Clima
Ucraina este in general temperat-continentala,cu veri lungi si calduroase si cu ierni cu ger si viscole.In Crimeea,datorita muntilor Jaila,clima are caracter sub-tropical umed.

Flora si fauna
Muntii sunt acoperiti cu paduri de conifere (pin) si foioase (amestecate);mai spre sud,paduri de stejar si fag.Silvostepa si vegetatia de stepa de pe podisuri in cea mai mare parte au fost inlocuite cu culturi agricole;in silvostepa (ierburi,specii de stejar),in stepa,graminee (colilia,negara).Fauna din paduri:lupul,ursul,rasul,vulpea,mistretul,cerbul,veverita,pasari cantatoare;in stepa: rozatoare,dropii,iepuri.Exista 3 parcuri nationale: cel mai vechi din 1874 (Askania Nova).Explozoia centralei atomice de la Cernobal a produs un adevarat dezastru ecologic si in tarile vecine.

Populatia
Ucraina are o populatie numeroasa cu o majoritate de ucraineni (74%);rusi 23%,bielorusi,romani,evrei,tatari.Circa 3 milioane de ucraineni traiesc in afara granitelor(SUA,Canada,Brazilia).Concentrarea maxima in regiunea Kievului (peste 50 milioane locuitori/km2).Rata natalitatii este de 11,5%o;a mortalitatii este de 13,6%o.Populatie urbana este 70%.

Resurse si economie
Ucraina are resurse minime bogate si variate:carbune (Dombass,regiunea Lvov);minereuri de fier (Krivoi Rog);petrol si gaze naturale (regiunea subcarpatica),uraniu,mangan,saruri de potasiu.Industria prelucratoare: metalurgia feroasa (Krivoi Rog);constructii de masini,chimica,bunuri de consum.Centre industriale: Kiev,Odessa,Dnipropetrovsk,Krivoi Rog,Lvov;cernauti.

Importante amenajari pentru hidroelectricitate.Agricultura:mari cantitati de: cereale,tutun,sfecla de zahar,floarea-soarelui,cartofi,legume.Pomicultura se afla in regiunile subcarpatice;viticultura in Crimeea.Cresterea animalelor: cornute mari,oi,capre,porci,pasari.Traditionala:apicultura.

Transporturi si comunicatii
Retea de cai ferate;cai rutiere;transport fluvial si maritim.Aeroporturi la kiev,Harkov,Odessa.

OraseCapitala este Kiev.

Orase importante:Harkov,Ecaterinoslav/Dnepropetrovsk,Odessa,Zaporojie,Krivoi Rog s.a....

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Ucraina
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate