Trimite referat
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Ucraina

Materie: Geografie
Accesari: 34.475
Download-uri: 7.813
Nota: 7.03 (2434 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9


Download Referat - Ucraina
Publicitate:

Trimis de aurel
din 03 Martie 2006

Denumirea oficiala: Ucraina
Limba oficiala: ucrainiana
Suprafata: 604.000 km2
Locuitori: 52 milioane (87 locuitori/km2)
Religia: ortodoxism;greco-catolicism (uniti),mozaism,islamism
Moneda: ghrivna
Forma de guvernamant: republica
Ziua nationala: 24 august

Geografia
Ucraina este asezata in estul Europei.Limite: Belarus in nord,Rusia in nord-est si est,Marea Neagra in sud,Moldova,Polonia in vest.

Geografia fizica
Ucraina are un relief variat,dominante fiind podisurile si campiile.Podisurile:Volano-Podolic,in vest,470 m altitudine si Podisul Donesului in est,367 m altitudine.Cea mai mare parte a
Ucrainei apartine Marii Campii Europene: in nord Campia Niprului (sub 200 m altitudine),in nord-vest, Campia Polesia si Campia Marii Negre (sub 100 m altitudine).Muntii sunt tineri si ocupa cea mai mica suprafata a Ucrainei.

In vest,muntii Carpatii Padurosi,in sud,in Peninsula Crimeea,Muntii Crimeei (1545 m altitudine).In zona Marii Negre ori a Marii de Azon sunt numeroase limane,lagune,peninsule,capuri.Apele,fluvii ale Europei rasaritene,cele mai importante sunt orientate spre Marea Neagra:Nipru/Dnipr,care dreneaza aproape jumatate din tara,are baraje,lacuri de acumulare pentru irigatii si hidrocentrale;Nistrul,Bugul de Sud,Donetul(in est strabate Donbassul).Din Carpatii Ucrainei izvorasc: Tisa,Prutul si Siretul.Cu debite variate;cand se topesc zapezile,primavara si incep ploile,debitele cresc.

Clima
Ucraina este in general temperat-continentala,cu veri lungi si calduroase si cu ierni cu ger si viscole.In Crimeea,datorita muntilor Jaila,clima are caracter sub-tropical umed.

Flora si fauna
Muntii sunt acoperiti cu paduri de conifere (pin) si foioase (amestecate);mai spre sud,paduri de stejar si fag.Silvostepa si vegetatia de stepa de pe podisuri in cea mai mare parte au fost inlocuite cu culturi agricole;in silvostepa (ierburi,specii de stejar),in stepa,graminee (colilia,negara).Fauna din paduri:lupul,ursul,rasul,vulpea,mistretul,cerbul,veverita,pasari cantatoare;in stepa: rozatoare,dropii,iepuri.Exista 3 parcuri nationale: cel mai vechi din 1874 (Askania Nova).Explozoia centralei atomice de la Cernobal a produs un adevarat dezastru ecologic si in tarile vecine.

Populatia
Ucraina are o populatie numeroasa cu o majoritate de ucraineni (74%);rusi 23%,bielorusi,romani,evrei,tatari.Circa 3 milioane de ucraineni traiesc in afara granitelor(SUA,Canada,Brazilia).Concentrarea maxima in regiunea Kievului (peste 50 milioane locuitori/km2).Rata natalitatii este de 11,5%o;a mortalitatii este de 13,6%o.Populatie urbana este 70%.

Resurse si economie
Ucraina are resurse minime bogate si variate:carbune (Dombass,regiunea Lvov);minereuri de fier (Krivoi Rog);petrol si gaze naturale (regiunea subcarpatica),uraniu,mangan,saruri de potasiu.Industria prelucratoare: metalurgia feroasa (Krivoi Rog);constructii de masini,chimica,bunuri de consum.Centre industriale: Kiev,Odessa,Dnipropetrovsk,Krivoi Rog,Lvov;cernauti.

Importante amenajari pentru hidroelectricitate.Agricultura:mari cantitati de: cereale,tutun,sfecla de zahar,floarea-soarelui,cartofi,legume.Pomicultura se afla in regiunile subcarpatice;viticultura in Crimeea.Cresterea animalelor: cornute mari,oi,capre,porci,pasari.Traditionala:apicultura.

Transporturi si comunicatii
Retea de cai ferate;cai rutiere;transport fluvial si maritim.Aeroporturi la kiev,Harkov,Odessa.

OraseCapitala este Kiev.

Orase importante:Harkov,Ecaterinoslav/Dnepropetrovsk,Odessa,Zaporojie,Krivoi Rog s.a....

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Ucraina
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK