Trimite referat

Stiati ca ...

Patrunjelul este otravitor pentru pasarile de casa. Antidotul folosit este laptele acru sau apa cu otet.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.URANUS

Materie: Geografie
Accesari: 7.932
Download-uri: 1.345
Nota: 5.83 (1188 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - URANUS
Publicitate:

Trimis de aurel
din 03 Martie 2006

Planeta Uranus a fost descoperita in 1781 de astronomul amator W.Herschel in timp ce cauta o stea dubla cu ajutorul unui telescop pe care si-l construise singur. Zarind un mic disc ascuns printre puzderia de stele , care nu figura in cataloagele astronomice ale vremii a dedus ca nu putea fi altceva decat o planeta , a carei orbita parea sa fie cu mult peste limita a ceea ce se considera atunci ca ar fi sistemul solar . La mai mult de 200 de ani de la descoperirea ei , planeta care si-a insusit numele regelui Titaniei din mitologia greaca , continua sa fie o lume cu multe necunoscute , prea putin luminoasa pentru a fi vazuta cu ochiul liber .

Uranus face o rotatie completa in jurul Soarelui o data la 84 de ani , la o distanta medie de circa 3 miliarde de kilometri , astfel incat lumina si undele radio strabat distanta pana la noi in 2 ore si 45 de minute . Datorita pozitiei planeta este slab luminate de Soare , lumina de pe Uranus fiind de 400 de ori mai redusa , comparativ cu cea care ajunge pe Terra , motiv pentru care planeta este inimaginabil de rece . Inca de la formarea sa din discul de acretie ,temperaturile din spatiul lui Uranus nu s-au ridicat peste -210 grade Celsius .

Unul dintre aspectele ciudate legate de Uranus il reprezinta axa sa de rotatie inclinata cu aproximativ 98 grade , astfel ca planeta apare ca rostogolindu-se in planul orbitei sale . Ca efect al acestei inclinatii , polii nord si sud ajung sa se orienteze direct spre Soare , alternativ , la intervale de 42 de ani .Astfel , regiunile polare absorb mai multa energie in cursul unui an uranian decat o fac zonele ecuatoriale . Un mare semn de intrebare persista in incercarea de a explica motivul pentru care Uranus prezinta o astfel de inclinatie .

S-a emis ipoteza ca pozitia planetei a fost influentata de coliziunile violente ce aveau loc in Sistemul Solar timpuriu . Satelitii lui Jupiter , Saturn si chiar Uranus poarta urmele unor impacte suficient de mari incat aproape i-au rupt in bucati . Pe masura ce materia discului de acretie se condensa in planetoizi coliziunile deveneau din ce in ce mai violente , astfel ca este foarte posibil ca un impact cu un planetoid de dimensiunea Pamantului sa fi inclinat planeta fata de pozitia sa initiala .

Uranus are o atmosfera formata in cea mai mare parte din hidrogen , heliu , metan . Din cauza ca metanul din atmosfera uraniana absoarbe lumina rosie din spectrul luminii solare , planeta se infatiseaza observatorului in culoarea complementara , adica verde-albastruie . Masa sa este de aproximativ 14,5 ori masa Pamantului . Este interesant de descoperit de ce cei 4 giganti - Jupiter , Saturn , Uranus si Neptun - au miezuri care variaza in masa de 3-4 ori pe cand masele invelisurilor lor gazoase variaza de 10-20 de ori .

Masuritorile au indicat ca temperatura atmosferei superioare atinge -214 grade Celsius . Specialistii in clima planetara presupun ca sub patura atmosferei s-ar afla un ocean foarte adanc si foarte fierbinte (cateva mii de grade ) compus din apa , metan si amoniac , ale caror molecule ar fi practic "sparte "de presiunea enorma data de materia situata deasupra .Datorita faptului ca moleculele constituentilor sunt disociate in grupe de atomi cu sarcina electrica , oceanul este aproape cu siguranta un ...conductor electric .Materia din care se constitue se comporta ca o sare topita , care ar putea avea chiar caracter metalic spre centru . Se presupune , de asemenea ca oceanul este format din cometele topite pe care Uranus le-ar fi capturat de-a lungul timpului .

Daca un vizitator imaginar ar putea cumva sa pluteasca pe oceanul uranian sau in jurul atmosferei uraniene , el va inconjura planeta la fiecare aproximativ 17 ore . Insa din cauza pozitiei oarecum neobisnuite a lui Uranus lungimea unei zile , privita din punctul de vedere al rasaritului si apusului Soarelui , variaza foarte mult . Cand planul sau ecuatorial are o pozitie care contine Soarele , multe zone ale planetei vad Soarele rasarind in acelasi moment , corespunzator perioadei de rotatie , la fiecare 17 ore .

Pana aici nimic neobisnuit . Dar cum in prezent polul Sud al planetei este orientat direct spre Soare , un vizitator care s-ar afla exact la polul Sud va vedea Soarele deasupra orizontului nu mai putin de ... 42 de ani ! In acelasi timp , cineva care s-ar afla la Polul ...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - URANUS
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate