Trimite referat

Stiati ca ...

Frecventa respiratorie la camila este foarte mica: 8 respiratii pe minut.In aceste conditii pierderea apei prin plamani este foarte diminuata.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Traficul de influenta

Materie: Drept
Accesari: 9.827
Download-uri: 1.886
Nota: 4.88 (2972 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Traficul de influenta
Publicitate:

Trimis de Aurel
din 26 Noiembrie 2008

I. Notiunea de coruptie

In legislatia noastra nu exista vreun text care sa incrimineze o infractiune numita "coruptie", dar literatura juridica cuprinde in aceasta notiune in sens larg numeroase incalcari ale legii penale in ceea ce priveste sfera relatiilor de serviciu. Conceputa in cel mai popular sens al cuvantului, coruptia este folosirea abuziva a puterii in avantaj propriu. Din aceasta cauza juristii cauta sa identifice acele infractiunii care presupun coruptia, adica obtinerea de profituri pe cai ilegale.

In literatura juridica de specialitate, in sfera notiunii de "coruptie" in mod strict inteleasa, sunt induse patru infractiuni din categoria infractiunilor de serviciu sau in legatura cu serviciul, in primul capitol al titlului VI al Codului penal. Este vorba despre:

* luarea de mita
* primirea de foloase necuvenite care sunt infractiuni de serviciu,
si pe de alta parte:
* darea de mita
* traficul de influenta care sunt infractiuni in legatura cu serviciul, termenul "coruptie" aparand in titlul Legii 83 din 21 iunie 1992 privind procedura de urgenta, de urmarire si judecare pentru unele infractiuni de coruptie.

Legea nr. 78/2000, in capitolul 2, prevede reguli speciale de comportament privind anumite categorii de persoane, in scopul prevenirii faptelor de coruptie. Astfel, in art. 2 se specifica ca functionarii publici si alti functionari sunt obligati sa indeplineasca indatoririle ce le revin din exercitarea functiilor, atributiilor sau insarcinarilor incredintate, cu respectarea stricta a legilor si a normelor de conduita profesionala si sa asigure ocrotirea si realizarea drepturilor si intereselor legitime ale cetatenilor, fara sa se foloseasca de functiile, atributiile ori insarcinarile primite, pentru dobandirea pentru ele sau alte persoane de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

Tot in vederea stavilirii fenomenului coruptiei in Romania au luat fiinta o serie de organisme cu scopul de a stavili sfera de manifestare a acestui fenomen, de a limita extinderea si de a actiona pentru combaterea acestuia.

Prin Hotararea Guvernului 1065 din 25 octombrie 2001 s-a aprobat Programul national de prevenire a coruptiei si Planul national de actiune impotriva coruptiei.

Prin aceasta Hotarare oficialitatile inteleg faptul ca coruptia constituie o amenintare pentru democratie, pentru suprematia dreptului, echitatii sociale si a justitiei, erodeaza principiile unei administratii eficiente, submineaza economia de piata si pune in pericol stabilirea institutiilor statale .Guvernul va actiona cu fermitate pentru combaterea coruptiei, pentru diminuarea substantiala a fenomenelor de evaziune fiscala, de contrabanda si de spalare a banilor, implicit a economiei subterane.

Ordonanta de Urgenta nr. 43 din 11 aprilie 2002 infiinteaza, la nivel national, Parchetul National Anticoruptie, ca parchet specializat in combaterea infractiunilor de coruptie (art. 1).

II. Consideratii generale referitoare la traficul de influenta

Traficarea influentei pe care o persoana o are pe langa un functionar (reala) sau pe
care lasa sa se inteleaga ca are pe langa acesta (presupusa), creeaza reale si grave stari de pericol pentru prestigiul, autoritatea, credibilitatea organelor, a institutiilor, organismelor statului, serviciilor publice, a altor unitati, societatilor comerciale, companiilor si societatilor nationale, regiilor autonome, agentilor economici, pentru corectitudinea, cinstea functionarilor care-si desfasoara activitatea in cadrul acestora, indeplinind functiile incredintate.

Ea este de natura sa creeze, sa induca ideea, deosebit de nociva, periculoasa pentru echilibrul relatiilor sociale in ansamblul lor, a posibilitatii promovarii unor interese pe cai oculare in afara conditiilor legii, prin cumpararea favorurilor functionarului insarcinat cu examinarea si solutionarea acestora; ca functionarii sau alti salariati aflati in serviciu, ar putea actiona sub inraurirea interventiei unor persoane real sau presupus influente.

Cu toate ca, prin elementul material al laturii obiective, infractiunea de trafic de influenta nu este legata nemijlocit de activitatea functionarului, ea isi rasfrange efectele negative asupra acesteia, discrediteaza autoritatea, institutia, unitatea din care face parte, serviciul careia ii apartine, creand o stare de suspiciune, neincredere cu privire la corectitudinea, cinstea lui.

Prin consecintele, urmarile sale, traficul de influenta are legatura nemijlocita, indiscutabila cu serviciul functionarului pe langa care are sau lasa sa se creada ca are influenta.

Toate acestea au determinat si justifica, atat incriminarea traficului de influenta, cat si asezarea lui in categoria infractiunilor de coruptie.

III. Continutul legal

Primirea ori pretinderea de bani sau alte foloase ori acceptarea de promisiuni, de daruri, direct sau indirect, pentru sine ori pentru altul, savarsita de catre o persoana care are influenta sau lasa ...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Traficul de influenta
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate