Trimite referat

Stiati ca ...

Se produc in medie 13 000 de cutremure anual.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Toleranta

Materie: Psihologie
Accesari: 35.260
Download-uri: 3.710
Nota: 5.78 (3620 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Toleranta
Publicitate:

Trimis de Dumitru Elisei
din 17 Decembrie 2008

Notiunea de toleranta apare in istoria culturii europene la inceputul secolului al XVI-lea, in stransa legatura cu gandirea umanista, intruchipata in persoana lui Erasmus din Rotterdam, in efortul sau de combatere a fanatismului religios. Alte personalitati care s-au ilustrat in atitudinea lor consecvent toleranta in confruntarea cu alte opinii sau reprezentari asupra lumii au fost John Locke (1632-1704), Voltaire (1694-1778) si Gotthold Lessing (1729-1781). John Locke, in "Scrisoarea asupra tolerantei" ("A Letter Concerning Toleration", 1689), recomanda toleranta ca reactie fata de un comportament aberant, "trebuie suportat ceea ce este contrar uzantelor comune". Lui Voltaire i se atribuie fraza, considerata deviza a tolerantei: "Je n'aime pas vos idées, mais je me battrai jusqu'? la mort pour que vous puissiez les exprimer" ("Detest ideile voastre, dar voi lupta pana la moarte pentru ca voi sa le puteti exprima"). In drama "Nathan inteleptul", Lessing apara libertatea religioasa.

Semnificatii

Toleranta poate fi inteleasa in diferite moduri:
* Poate fi adoptata in mod provizoriu sub forma unei concesii, ca manevra tactica.
* Poate reprezenta o acceptanta sau o permisiune, ca forma a unui dezinteres.
* Adevarata toleranta, in spirit umanist, inseamna insa mai mult decat o simpla "suportare" in sensul originar, ea presupune respectul opiniei contrare si este strans legata de libertatea persoanei. Prin toleranta se respecta deciziile altor oameni, grupuri, popoare, religii, alte moduri de gandire si puncte de vedere, alte stiluri si moduri de viata. Asfel, garantarea necesitatii spiritului de toleranta depaseste cu mult domeniul ingust al politicii.
* Alt punct de vedere spune ca toleranta inseamna a permite ceva ceea ce ar putea fi suprimat. Acest punct de vedere este adoptat de specialistii in diferite tehnici persuasive si in razboaie informationale.

Implicatii politice

Constitutiile statelor democratice moderne garanteaza diverse forme ale libertatii individuale si de grup, ca, de exemplu, libertatea de opinie si cea religioasa. Toleranta este inclusa in "Declaratia Universala a Drepturilor Omului" din 1948 a Organizatiei Natiunilor Unite. Deaceea, una din caracteristicile societatii moderne este pluralismul, precum si permanentul dialog intre diverse convingeri spirituale, morale si religioase, pentru realizarea unei comunitati in diversitate.
Toleranta are limitele sale in normele de drept, care reglementeaza convietuirea membrilor societatii, pentru apararea demnitatii si libertatii oamenilor.

Intoleranta

Opusa tolerantei este intoleranta, care poate merge pana la fanatism. "Exista un singur lucru care nu poate fi tolerat si anume intoleranta".

Definitie
Toleranta reprezinta capacitatea sau practica de a recunoaste si a respecta convingerile si practicile altora. 
Lista comportamentelor observabile
Actiuni recomandabile:
1. Ascultarea

2. Realizarea contactului vizual

3. Formularea comentariilor, chiar daca
           acestea contrazic opiniile formulate, 
           pentru a semnala ca  problema a fost 
           inteleasa;comentariile se fac pe un ton 
           neutru, pentru a-l incuraja pe vorbitor
           sa continue
Actiuni nerecomandabile:
 
1. Interpretarea

2. Formularea comentariilor negative

3. Atitudinea rau-voitoare
 
4. Intreruperea discutiei

5. Evitarea contactului vizual
Toleranta
 
Am vorbit in emisiunile precedente despre toleranta si cum trebuie sa fim noi, intelegand acest cuvant in sensul direct al cuvantului dat, am vorbit saptamana trecuta despre cultura pacii, ce reprezinta valorile atitudinii, formele de comportament, care reflecta respectul pentru viata, pentru fiintele umane, demnitatea lor, drepturile omului. Am vorbit despre respingerea violentei sub toate formele si aderarea la principiile libertatii, dreptatii, solidaritatii, tolerantei, s.a. Am mai vorbit ca trebuie sa intelegem sa facem cat de cat ca popoarele intre ele sa se inteleaga, sa se inteleaga grupurile si indivizii intre ei. Nu stiu daca d-stra, ati studiat saptamana aceasta acest cuvant in dictionare, mi se pare totusi, ca trebuie sa mai facem multe pentru a intelege ce inseamna sa fii tolerant.

"Draga redactie "Faclia", urmaresc cu atentie emisiunile radio si publicatiile d-stra despre toleranta. Am hotarat sa-mi expun si eu parerea in problema data. Eu, cetatean al Pamantului, impreuna cu d-l profesor Pantilu Dragos, am trecut tema "Toleranta". Impreuna cu acest psiholog si profesor, am patruns in aceasta problema a intregului glob. Am discutat, am studiat cazuri si impreuna am ajuns la concluzia ca intoleranta e o boala grea a Terrei, care ar trebui stearsa de pe fata Pamantului. Dupa aceste ore, eu am ajuns la propria opinie, mai bine zis la o hotarare, care pentru mine acum si in viitor va fi o lege.

Eu, cetatean al Pamantului, pledez pentru o societate a Tolerantei, caci toleranta e intelegere si...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Toleranta
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate