Trimite referat

Stiati ca ...

O pereche de picioare are 500 000 glande sudoripare, care produc peste 500 mL transpiratie zilnic.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Tipologia dreptului

Materie: Drept
Accesari: 5.606
Download-uri: 888
Nota: 5.30 (1278 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Tipologia dreptului
Publicitate:

Trimis de aurel
din 13 Aprilie 2006

Introducere
Problema tipologiei dreptului in conditiile actuale capata o importanta deosebit de mare.In sec.XX numarul sistemelor juridice a crescut aproape de 3 ori si acum atinge cifra de 200.In acest context,este vorba,bineinteles,nu numai despre caracterisicile numerice si despre varietatea considerabila a sistemelor juridice nationale,ci si despre neuniformitatea dezvoltarii sociale si istorice,care determina jonctiunea intr-o sectiune sincronica a celor mai diferite stadii de dezvoltare a dreptului.

De aceea tipologia juridica este o premisa necesara a analizei diferentiate,multilaterale a hartii juridice a lumii.In plan filozofic ea demonstreaza unitatea comunului tipului de drept istoric,specificului - familiei de drep,si a unicitatii sistemului juridic national concret.

Analiza respectiva este mai ales necesara statelor care nu au traditii vechi,stabile in conditiile legiferarii,care intreprind primii pasi in crearea cadrului normativ national; deoarece in baza acestea este posibil de a determina trasaturile specifice ale fiecarei familii de drept,si pe baza realitatii din tarile respective de a determina propria cale in aceasta directie.

Scopul prezentei lucrari rezida in studierea literaturii de specialitate in domeniul propus pentru investigatie,a opiniilor doctrinare in materie si ca rezultat formularea anumitor concluzii referitoare la tipologia dreptului.
Pentru realizarea scopului propus lucrarea de fata a fost structurata in trei capitole,in care,intr-o ordine logica si consecutiva m-am straduit sa reflect toate aspectele tematicii abordate,in vederea carui fapt am analizat nu numai parerile autorilor autohtoni,ci si romani si rusi.

Consideratii generale privint tipologia dreptului
Dupa parerea unor autori,obiectul fundamental al tipologiei juridice este categoria de " sistem juridic",strins legata de asa notiuni conceptuale initiale ca " harta juridica a lumii","tipul de drept istoric"," familia sistemelor juridice"," sistem juridic national".Intr-un sens restrins sub sistem juridic se subintelege dreptul unui stat concret,indicat terminologic prin " sistem national".

In acest caz notiunea de "sistem juridic" nu este sinonimul notiunii " sistem de drept",deoarece aceasta din urma este o notiune institutiva ce dezvaluie legaturile reciproce,raportul si structura ramurilor dreptului,fapt ce este determinat de factori de ordin obiectivi si subiectivi.Notiunea de " sistem juridic",considera aceiasi autori,este mai larga decit cea de " sistem de drept".

Pe linga structura institutiva de drept ( sistem de drept ) ea mai cuprinde si un sir de componente ale vietii juridice a societatii,analiza carora permite evidentierea acelor parti si aspecte ale dezvoltarii juridice,care nu pot fi elucidate doar prin analiza structurii institutive.

Notiunea de " sistem juridic" folosita in al doilea sens este foarte legata de dreptul comparat.Aici terminologia este destul de diversa: de la termenul " familia sistemelor juridice"," cercuri juridice"la"comunitate structurala" ;cel mai restrins fiind termenul "familie juridica".

Categoria "familie juridica" serveste pentru desemnarea unitatii relative a sistemelor juridice nationale,care au principii juridice asemanatoare si reflecta acele particularitati ale sistemelor indicate,care sint conditionate de asemanarea dezvoltarii lor istorice concrete structuri,izvoarelor,institutiilor si ramurilor principale,culturii juridice,traditiilor etc.Ea este auxiliara in raport cu notiunea " tipul de drept istoric",reflectind mai intii de toate independenta relativa a formei juridice,particularitatile continutului tehnico-juridic al dreptului.

Asa dar,o familie juridica este o totalitate de sisteme juridice nationale in cadrul unui tip de drept,asociate prin comunitatea formarii istorice,structurii izvoarelor,principalelor ramuri si institutii juridice,aplicarii dreptului,aparatului de notiuni si categorii ale stiintei juridice.In sens larg categoria " sistem juridic" este intrebuintata ca identica cu o notiune de " tipul de drept istoric",care cupride caracteristica esentiala sintetizata a sistemelor juridice ale unei formatiuni social-economice si exprima principalul si esentialul,caracteristic fiecarui sistem.

Insa termenul " tipul de drept istoric" nu poate cuprinde toata diversitatea sistemelor juridice contemporane.Avind in vedere toate sistemele juridice nationale de pe glob,in literatura juridica sint intrebuintati termenii: " harta juridica a lumii"," geografia juridica a lumii"," comunitatea sistemelor juridice".Se mai distinge si tipologia globala,bazata pe criterii social-economice si clasificarea in cadrul tipologiei globale,bazata pe criterii juridice.In cadrul tipologiei globale este stabilita apartenenta sistemelor juridice actuale la un anumit tip istoric de drept.

Criteriul folosit la structura ei este formatiunea social-economica.Tipologia globala a sistemelor juridice a...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Tipologia dreptului
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate