Trimite referat

Stiati ca ...

In America de Nord creste un copac (pe care bastinasii il numesc "pomul dracului"), a carui coaja contine foarte mult fosfor, incat noaptea, langa tulpina lui, se poate citi ca in orice sala de lectura.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Teoria educatiei fizice si a sporturilor

Materie: Diverse
Accesari: 5.553
Download-uri: 728
Nota: 5.39 (1167 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Teoria educatiei fizice si a sporturilor
Publicitate:

Trimis de Aurel
din 18 Februarie 2009

Istorice formarii EFS
Etapa prestiintificaca (primul deceniu al sec. XX) se caracterizeaza prin faptul caspecialisti din alte domenii (medici, pedagogi, psihologi) efectuau studiile despre aceasta siinta; studiul nu tinea seama de unitatea sistematica a acestei activitati. Etapa a2a se aplica rezultatele cercetarilor: era cercetat sportul in special; antrenorul ii avea alaturi pe medici, psihologi, fiziologi; factorii care decideau performantele constituiau asa numita brigada complexa. Etapa a3a studiul era efectuat de specialistii domeniuluil activitatea de EFS devine obiect de cercetare pentru ea insasi. Etapa a4a etapa actuala procesul constituirii EFS ca stiinta continua

TEFS autonoma si independenta
TEFS este disciplina stiintifica autonoma si independenta deoarece: are domeniu propriu de cercetare: perfectionarea dezv fiz si a cap motr; are izvoare si metode de cercetare proprii; are concepte bine precizate si unanim aceptate; are legi specifice concretizate in principii, cerinte, norme si reguli; ii sunt caracteristice ipoteze cu scopul de a oprimiza permanent activitatea de EFS; ansamblul de date teoretice si practice ii asigura o baza stiintifica solida de perfectionare si autoperfectionare.

Izvoarele, metodele TEFS
Izvoarele TEFS: practica instructive- educative si mostenirea teoretica si practica a trecutului.
Metodele de cercetare: metode de documentare, informare instorie si hermeneutica, matematica, modelarea, sistematizarea, euristica, analiza, operationala, studiul de caz, studiul bibliografiei; metode de investigatie si culegere de date observatia, ancheta, chestionarul, interviul, testul sociometric, monografia, convorbirea; metode de verificare a ipotezelor experimental; metode de analiza, prelucare si interpretare a datelor: metode statistico-matematice, tabelarea, reprez grafica.

DEFINTII NOTIUNI
act motr=reactia individului la situatiile concrete in care se afla. actz motr=ansambluri de acte motr in scopul rezolvarii unor sarcini imediate(depr motr).activ motr=ansamblul de actiuni motr incadrate intr-un sistem de idei, reguli si forme de organizare in veerea obt unui efect complex de adaptare a organismului uman si de perfectionare a dinamicii acestuia.calit (apt) motr=aptitudine a individului de a executa miscari exprimate in indici VIRFM.capactitatea motr=ansamblul posibilitatilor motrice naturale dobandite prin care se pot realiza eforturi variate ca structura si dozare. conditia fiz=nev superior al pregatirii fiz necesar valorificarii optime a indicilor tehnici si tactici ai sportivului in concurs.cresterea fizica=nivelul cantitativ al indicilor somatici si functionali ai individului, rezutlat sumativ al factorilor ereditari, de mediu natural si ambiental.depr motr=act sau actz motrica ajunsa prin exersare la un inalt grad de stabilitate, precizie si eficienta.dezv fizica=niv cantitativ al indicilor somatici si functionali ai individului, rezultat sumativ al factorilor ereditari, de mediu cultural si social.disciplina sportiva=ansablul ramurilor si probelor sportice cu structura asemanatoare.gest motr=expresia care arata din multitudinea actelor motrice cele specifice EFS datorita intentionalitatii lor.moricitate=totalitatea actelor motrice, realizate numai cu ajutorul muschilor scheletici, efectuate de om pentru intretinerea relatiilor sale cu mediul natural si social.pregatirea fiz=niv dezvoltarii posibilitatilor motrice ale individului atins in procesul repetarii sistematice a exer fiz.proba sprt=un exer fiz complex care face parte dintr-o ramura sprt si are structura proprie.ramura sprt=un sistem de exer fiz care se realizeaza in cometitii dupa reguli precise in conditii specifice.

Asemanari si deosebiri EF, AS, CF
Ed fiz este activitatea care valorifica sistematic ansamblul formelor de practicare a exer fiz in vederea maririi potentialului biologic al omului in concordanta cu cerintele sociale. Antrenamentul sportiv se adreseaza unui nr relativ mic de indivizi in comparatie cu ed fiz. Prin antr sprt se urmareste in special valorificarea maxima a inclinatiilor si talentelor oamenilor in diferite ramuri de sport. Fata de ed fiz, antr sprt benificiaza de un nr. mai mic de exer fiz, la niv disciplinelor, ramurilor sau probelor sprt. De asemenea volumul, intensitatea si complexitatea efortului fizic se desfasoara la un nv mai inalt. Ca si in cazul ed fiz, in struct antr sprt se disting 2 laturi. instruirea si educatia.Ed fiz formeaza deprinderi si dezv cal motr, cunostinte de specialitate, care sunt componente ale sportului. Cultura fiz este o componenta a culturii universale care sintetizeaza toate val, caterg, legile, insitutiile, bunurile materiale si informationale create pentru valorificarea exer fiz in scopul perfectionarii potentialului biologic, spiritual si motric al omului. Cultura fiz a depozitat val materiale si spirituale, create in procesul de practicare a exer fiz de-a lungul timpului. Elem din ramurile sportive imbogatesc patrimoniul ...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Teoria educatiei fizice si a sporturilor
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate